Συνταγή για σκοπελίτικη τυρόπιτα τραγάνη με αέρινο σπιτικο φύλλο

Συνταγή για παραδοσιακή, στριφτή, Σκοπελίτικη τυροπιτά με τραγανό αέρινο φύλλο και γέμιση φέτας που θα σας μαγέψει.

    Για την γεμιση

  • φέτα 500 γρ (σπασμένη με το πιρούνι)

    Για το σταχτόνερο

  • νερό 3 φλυτζάνια
  • στάχτη 2 κ.σ (από καθαρό ξύλο)

Το μυστικό της Σκοπελίτικης τυρόπιτας, που την έκανε διάσημη σε όλη την Ελλάδα είναι τα άπλα, αγνά υλικά και το λεπτό αέρινο φύλλο της. Εγώ σήμερα είπα να πειραματιστώ λίγο με το φύλλο και αν κρίνω από το αποτέλεσμα μάλλον δικαιώθηκα.

Φτιάξτε αυτή την υπεροχή πίτα και κάντε το πιο τραγανό φύλλο που έχετε δοκιμάσει πότε, με την προσθήκη σταχτόνερου (αλισίβα). Το σταχτόνερο έχει την ιδιότητα να κάνει τα ζυμαράκια τραγανά και τριφτά. Με αυτή λοιπόν τη λογική δοκίμασα να φτιάξω το φύλλο για την πίτα μου σήμερα. Το οποίο έγινε πραγματικά πολύ, πολύ τραγανό!

Δοκιμάστε, την είναι ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό σνακ για όλη την οικογένεια.

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε το σταχτόνερο

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό και προσθέτω την στάχτη από καθαρό ξύλο. Βράζω για 4 με 5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. Αφήνω να κατασταλάξει τουλάχιστον για 3 με 4 ώρες και σουρώνω αρκετές φορές με ένα τουλουπάνι και βαμβάκι μέχρι να βγει διαυγές το νερό.
Έτοιμο το σταχτόνερο.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σταχτόνερο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με  ένα σφηνάκι ρακή ή μία κουταλιά της σούπας ξύδι‼️

Για τις πίτες

Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι και το αλάτι, κάνω μια γούβα στο κέντρο και προσθέτω το λάδι ,το σταχτόνερο και το νερό. Μέτα ζυμώνω μέχρι να έχω ένα ζυμαράκι εύπλαστο και δροσερό. Προσθέτω αν χρειάζεται νερό η αλεύρι αντίστοιχα ώστε να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα(αν χρειαστεί ελάχιστο).

Στην συνέχεια αφήνω το ζυμαράκι μου να να ξεκουραστεί μισή ωρίτσα σκεπασμένο. Όταν ξεκουραστεί το κόβω σε ίσα κομμάτια και ανοίγω με νισεστέ μεγάλα, πολύ λεπτά φύλλα των 28 εκ. Το φύλλο ανοίγει αρκετά εύκολα.  Αφού ανοίξω τα φύλλο πασπαλίζω με φέτα ημικυκλικά και ραντίζω με λίγο λαδάκι.

Ρολάρω κλείνοντας τα πλαϊνά και τυλίγω σε σαλιγκαράκια. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια από το ζυμαράκι μου. Βάζω το λάδι στο τηγάνι και το αφήνω να κάψει. Τηγανίζω σε μικρό τηγάνι μια μια τυρόπιτα με μπόλικο λαδάκι.

Γυρίζω τις πίτες μου προσεχτικά με δύο πιρουνάκια για να μην σπάσουν.
Αφού τις βγάλω από το τηγάνι αφήνω λίγο σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω. Γίνονται πολύ αφράτες και τραγανές σαν λουκουμάδες!

Καλή επιτυχία!

Συνταγή για σκοπελίτικη τυρόπιτα τραγάνη με αέρινο σπιτικο φύλλο

Συνταγή για σκοπελίτικη τυρόπιτα τραγάνη με αέρινο σπιτικο φύλλο

Συνταγή για σκοπελίτικη τυρόπιτα τραγάνη με αέρινο σπιτικο φύλλο

Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou‎ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Close