Συνταγή για αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια από τον Γιώργο Ζώλη γεμάτα αρώματα και γεύσεις που σε ταξιδεύουν στη μαγεία της παράδοσης.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.100 γραμμάρια
- ζαχαρη 300 γραμμάρια
- αυγα 4
- βανίλια 3
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 250 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 150 ml
- κονιάκ 70 ml
- αμμωνια 20 γραμμάρια
Για το άλειμμα:
Συνταγή για νόστιμα Πασχαλινά κουλουράκια μέσα στη γλύκα με την αυθεντική συνταγή του Γιώργου Ζώλη. Αφράτα, μοσχομυριστά και βουτυρένια, αυτά τα Πασχαλινά κουλουράκια μοσχοβολούν παράδοση και δεν πρέπει να λείπουν από κανένα Πασχαλινό μενού.
Κάθε Πάσχα, το άρωμα της παράδοσης γεμίζει το σπίτι με αγάπη, αναμνήσεις και… κουλουράκια! Τα Πασχαλινά κουλουράκια του Γιώργου Ζώλη δεν είναι απλώς μια συνταγή – είναι μια οικογενειακή ιστορία, γεμάτη γεύσεις, αρώματα και γλυκές στιγμές.
Η καλύτερη συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία
Φτιαγμένα με μεράκι, αγνά υλικά και πολλή αγάπη, αυτά τα κουλουράκια φέρνουν στο τραπέζι το αληθινό νόημα της γιορτής. Ελάτε να μοιραστούμε μαζί τη μαγεία της παράδοσης, μέσα από μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Πασχαλινά κουλουράκια του Γιώργου Ζώλη:

Recipe ingredients
1100g soft or all-purpose flour 300g sugar 4 eggs 3 vanilla pods
½ tsp salt 250g butter or cooking fat 150g milk 70g cognac
20g ammonia Greasing 1 egg 1 shot of water Bake at 180 degrees for 25 minutes or fan at 170
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε και πάλι. Βάζουμε τις βανίλιες και το κονιάκ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα και την αμμωνία.

Βάζουμε το μείγμα με το γάλα στα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και το αλάτι. Αφού το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αλεύρι μπαίνει πάντα σταδιακά στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη για 10-15 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε κομμάτια των 25-30 γραμμαρίων. Πλάθουμε τα κουλουράκια ανοίγοντας κάθε κομμάτι σε κορδόνι και γυρίζοντας την πάνω και την κάτω άκρη του κορδονιού σε σαλιγκάρι.

Κουλουράκια ανεβατά Κρήτης με σπιτικό προζύμι της γιαγιάς
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και βάζουμε τα κουλουράκια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Προσέχουμε να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους στο ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, ή στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Ανακατεύουμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 25 λεπτά περίπου.
Tips
Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να βάλουμε μαλακό αλεύρι. Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαγειρικό λίπος. Αντί για κονιάκ μπορούμε να βάλουμε μπράντι ή γάλα ή χυμό πορτοκαλιού.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr