Το ψωμί της κατοχής: Παραδοσιακό καλαμποκόψωμο ή μπόμποτα ανεβατή στη γάστρα

Καλαμποκόψωμο ή μπόμποτα ανεβατή στη γάστρα!

Μπόμποτα ….το ψωμάκι των φτωχων κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα αλλά και ένα ψωμάκι πολυτελείας στις μέρες μας. Για την Ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως και όχι μόνο.

Παρασκευάζεται είτε με μαγιά ( ανεβατη μπόμποτα) είτε με διογκωτικά (λειψή μπόμποτα) σε γλυκιά και σε αλμυρή εκδοχή. Ένας διατροφικός θησαυρός κατά τους σύγχρονους διατροφολογους αφού είναι πλούσιο σε θειαμίνη , νιασίνη και φυλλικό οξύ.

Εκτέλεση για Καλαμποκόψωμο

Σε λεκανίτσα ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι ( και τα δύο είδη), κάνουμε μια λακουβιτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό τη μαγιά , τη ζάχαρη , το λάδι. Περιμετρικά στο αλεύρι προσθέτουμε και το αλάτι (να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά).

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο αφράτο εύπλαστο ζυμαράκι.
Πασπαλίζουμε ένα μπολ με λίγο αλεύρι το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες ( το φτιάχνουμε το βραδάκι και το ψήνουμε το πρωί).

Το βγάζουμε από το ψυγείο , και με λίγο αλεύρι στον πάγκο κάνουμε τρία τέσσερα διπλώματα.
Βάζουμε το ψωμάκι πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και παράλληλα και τη γάστρα που θα βάλουμε το ψωμί.
Αφού κάψει και η γάστρα μεταφέρουμε το ψωμάκι μέσα και ψήνουμε με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά και μετά για άλλη μισή ώρα στους 170 βαθμούς με ανοιχτό καπάκι.
Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

Καλή επιτυχία!

Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

καλαμποκόψωμο

καλαμποκόψωμο3

καλαμποκόψωμο 2

καλαμποκόψωμο

Close