Το στιφάδο αυτό φτιάχνεται τον Δεκαπενταύγουστο στο χωριό Οξύλιθος της Κύμης προς τιμήν της Παναγιάς της Πετριωτίσσας ή Χατηριανίσσας. Εκτός από τον Οξυλίθο το ίδιο έθιμο κρατάει ακόμα στα χωριά Καλλημεριαννοι και Άνω Ποταμια.
Υλικά:
- νερό 4 ποτήρια ζεστό
- ελαιολαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού εκλεκτό
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
- πιπέρι 12 κόκκους μαύρο
- μπαχάρι 8 κόκκους
- δάφνη 3 φύλλα
- ντοματα 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκια, τριμμένη
- κρεμμυδι 1 ½ κιλό μικρά για στιφάδο, καθαρισμένα
- αλατι Κατά βούληση
- Μοσχάρι 3 κιλά σε κομμάτια
Αν θέλετε τον φετινό Δεκαπενταύγουστο να έρθετε πιο κοντά με τις παραδόσεις της χώρας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό στιφάδο της Παναγιάς με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας. Είναι μία τοπική λιχουδιά, με μελωμένο μοσχάρι και ολόκληρα κρεμμύδια καθώς επίσης με όλα τα αρώματα και τις τοπικές γεύσεις της Κύμης. Δοκιμάστε το!
Η Κύμη Ευβοίας είναι ένας ξεχωριστός τόπος. Ένας ευλογημένος τόπος γεμάτος παραδόσεις, πλούσια κουζίνα και φυσικά τοπία. Με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο θα μοιραστούμε μαζί σας μία παραδοσιακή συνταγή από την Κύμη, που την φτιάχνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Λέγεται στιφάδο της Παναγίας και έχει μοσχάρι και ολόκληρα κρεμμύδια. Δοκιμάστε το.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το στιφάδο της Παναγίας:
Το φαγητό αυτό παρασκευάζεται στις 15 Αυγούστου στο χωριό Οξύλιθος της Κύμης προς τιμήν της Παναγιάς της Πετριωτίσσας ή Χατηριανίσσας. Εκτός από τον Οξυλίθο το ίδιο έθιμο κρατάει ακόμα στα χωριά Καλλημεριαννοι και Άνω Ποταμια.
Ο Ναός της Παναγιάς αρχικά βρισκόταν στις Πετριές. Η παράδοση όμως λέει ότι κάθε βράδυ η εικόνα της Παναγίας εξαφανιζόταν και το πρωί βρισκόταν στα κλαδιά ενός δέντρου -τοποθεσία στην οποία έχει κτιστεί ο σημερινός ναός της. Παρόλο που το δεντρό έχει ξεραθεί φυλάσσεται στην βόρεια πλευρά του ναού. Οι κάτοικοι της περιοχής στήνουν έως και 170 καζάνια στον εξωτερικό χώρο του ναού και ξεκινάνε το μαγείρεμα από την προηγούμενη νύχτα ενώ μοιράζουν το φαγητό μετά τη λειτουργία της 15 Αυγούστου.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Γαστρονομικός Οδηγός Εύβοιας και Σκύρου» έκδοση του Επιμελητηρίου Εύβοιας.
Μοσχαράκι στιφάδο από τη Ζαχαρούλα Λιάπη, Κύμη Εύβοιας

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Πλένουμε το μοσχάρι με ζεστό νερό και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε μεγάλη κατσαρόλα σε καυτό νερό βράζουμε το κρέας για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε και σουρώνοντας αφαιρούμε το νερό. Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και το κρέας και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 90 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό ζεστό ακόμα. Ανακινούμε την κατσαρόλα και βράζουμε το στιφάδο μας για ακόμα 50 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα σταθεί ανακινώντας μια ακόμα φορά τη σκεπασμένη κατσαρόλα. Σερβίρουμε. Η συνταγή σερβίρεται με ελαφρύ κόκκινο κρασί. Δοκιμάστε αυτό το στιφάδο και πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
(Παραδοσιακή συνταγή της Κύμης)

Άλλες συνταγές για τον Δεκαπενταύγουστο που θα λατρέψεις:
- Δεκαπενταύγουστος: 15 Συνταγές για σαλάτα για συνοδεύσετε τα κρεατικά σας
- Δεκαπενταύγουστος :Πικάντικες μπριζόλες με πατάτες στη λαδόκολλα
- Δεκαπενταύγουστος: Σουφλέ με πένες και αλλαντικά
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr