Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια από τον Ακή Πετρετζίκη

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

Για τη ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τα 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι, σε περίπου 30 λεπτά.
Βάζουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά (μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα) και το αλάτι στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα των μπαχαρικών με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει το βούτυρο αλλά προσοχή όχι να κάψει απλά να ζεσταθεί.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά στον κάδο του μίξερ όπου έχουμε το μείγμα του αλευριού.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) για περίπου 1-2 ώρες.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, μιας και είναι αρκετή για 2 τσουρέκια.
Για τη γέμιση

Λιώνουμε στα μικροκύμματα ή σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο, και μοιράζουμε το μείγμα στα δύο.
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.
Για τα τσουρέκια

Διπλώνουμε τη ζύμη αρκετές φορές και την ανοίγουμε με τον πλάστη με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού. Τη διπλώνουμε ξανά και ξανά και την ανοίγουμε ξανά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε πολλές ίνες στο τσουρέκι καθώς ψήνεται. Αφού ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αλείφουμε το μείγμα της σοκολάτας και από πάνω σκορπάμε τα καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά.
Βάζουμε το ρολό για 10-15 λεπτά στο ψυγείο, να σφίξει η γέμιση.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος. Έτσι εμφανίζονται οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με τη γέμιση προς τα πάνω για να μην τρέξει. Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα προσέχοντας οι ”κόψεις” της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μη χύνεται η γέμιση κατά το ψήσιμο. Μεταφέρουμε σε ταψί ή φόρμα του κέικ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με την άλλη μισή ζύμη.
Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30′ έως 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 20-30 λεπτά.
Για το σιρόπι

Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό. Είναι έτοιμο μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη. Χωρίζουμε το σιρόπι στα δύο.
Για τη σύνθεση

Αφαιρούμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε με προσοχή.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com
Close