Συνταγή για Πασχαλινά Τσουρέκια με καλαμποκέλαιο. Αφράτα τσουρέκια χωρίς βούτυρο , με λάδι. Έχουμε συνηθίσει να τρώμε τσουρέκια με βούτυρο όμως η σημερινή μας συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια είναι ξεχωριστή. Σήμερα θα δοκιμάσουμε τσουρέκια με καλαμποκέλαιο που είναι με ίνες, αφράτα και πολύ μυρωδάτα.
- μαγιά 3 των 55 γρ. φρέσκες
- νερό Ενάμιση ποτήρι του νερού χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ποτήρι του νερού
- αλατι μια πρέζα
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κιλά
- αυγα 10
- Γάλα φρέσκο Μισό λίτρο
- καλαμποκέλαιο Μισό λίτρο
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- ζαχαρη 800 γρ
- μαχλέπι Κατά βούληση
- Κακουλέ Κατά βούληση
- κάρδαμο Κατά βούληση
Για την ζύμη
- αμυγδαλα Αρκετά
Για το πασπάλισμα
- αυγα Ένα
Για το άλειμμα
Έχουν μαχλέπι, κακουλέ, κάρδαμο και ξύσμα πορτοκαλιού και αν δοκιμάσατε αυτά τα τσουρέκια όλο το σπίτι θα μυρίσει Πάσχα. Είναι τα πιο αφράτα τσουρέκια.
Σκέτος αφρός λέμε. Αν θέλετε λοιπόν να φτιάξετε ξεχωριστά, πεντανόστιμα και πολύ αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για την μαγιά
Στην λεκάνη που θα ζυμώσουμε την ζύμη για το τσουρέκι βάζουμε τις μαγιές μας μαζί με το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν οι μαγιές.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, από το αλεύρι που θα βάλουμε και στην ζύμη. Προσθέτουμε επίσης το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε το μείγμα μας για μισή ώρα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος.
Εκτέλεση για την ζύμη
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Αφού αφρατέψουν προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το κακουλέ, το κάρδαμο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το χλιαρό γάλα και σιγά σιγά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ζυμώνουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο χλιαρό και ζυμώνουμε ελαφρώς μία δεξιά και μία αριστερά μέχρι να απορροφήσει η ζύμη μας το καλαμποκέλαιο. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και με μία κουβέρτα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για δύο ώρες περίπου.
Αφού περάσουν οι δύο ώρες κάνουμε με την ζύμη μας πλεξούδες. Παίρνουμε 650 γρ. από την ζύμη για κάθε πλεξούδα. Πλάθουμε τις πλεξούδες μας. Σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα τοποθετούμε τις πλεξούδες μας και προσέχουμε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Δείτε ακόμα Τα τσουρέκια του Παναγιώτη Παπαδάκη
Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξανά φουσκώσουν για μισή ώρα ή και λίγο παραπάνω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και αλείφουμε τα τσουρέκια με το χτυπημένο αυγό, το οποίο το έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε. Στα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος, σκεπάζουμε ελαφρώς τα τσουρέκια με λαδόκολλα για να μην αρπάξουν.
Tips για τα Πασχαλινά Τσουρέκια με καλαμποκέλαιο
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να βάλουμε σουσάμι. Βγαίνουν 8 πλεξούδες. Τα τσουρέκια αποθηκεύονται και στον καταψύκτη. Αντί για καλαμποκέλαιο μπορούμε να βάλουμε μισό κιλό βούτυρο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κατερινα Στεργιου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος