Ζύμη για κρουασάν με ζαχαρούχο γάλα & ότι γέμιση θέλετε

Ζύμη για κρουασάν με ζαχαρούχο γάλα και ότι γέμιση θέλετε

Αφράτα κρουασάν με ζαχαρούχο γάλα και γέμιση από φέτα και τυρί κρέμα. Συνταγή για τα πιο νόστιμα και μαλακά κρουασανάκια σαν τυροπιτάκια για μικρούς και μεγάλους.

Ιδανικά για παιδιά που μπορούν να τρώνε τόσο για πρωινό ή απογευματινό κολατσιό, όσο και σαν σνακ το καλοκαίρι στην παραλία, σε εκδρομές και στο σχολείο!

Και κάτι για την ιστορία του κρουασάν

Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πολιορκούν την Βιέννη. Οι Τούρκοι κάνουν αρκετές προσπάθειες να καταλάβουν την πρωτεύουσα των Αψβούργων, αλλά όλες είναι αποτυχημένες. Αποφασίζουν τότε να σκάψουν μια υπόγεια σήραγγα, αλλά οι αρτοποιός Άνταμ Σπιλ, που εργάζεται στο υπόγειο του καταστήματός του, ακούει τον θόρυβο και ειδοποιεί τον στρατό.

Οι Τούρκοι αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά να γίνουν κύριοι της Βιέννης και οι αρτοποιοί γίνονται ήρωες. Για να γιορτάζουν την νίκη, φτιάχνουν μια ζύμη σε σχήμα ημισελήνου, που ήταν το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τήν ονομάζουν «Χέρνχεν» (Hörnchen). Το προϊόν αυτό γρήγορα κερδίζει τους Βιεννέζους και γίνεται μέρος του πρωϊνού τους.

Περί το 1837, κάνει την εμφάνισή του στο Παρίσι, από τον βιεννέζο εκδότη Άουγκουστ Τσανγκ (1807-1888), ο οποίος ανοίγει ένα αρτοποιείο με βιεννέζικες λιχουδιές. Το «χέρνχεν» γίνεται «κρουασάν» από τους γάλλους αρτοποιούς που τελειοποιούν την συνταγή του και παρουσιάζουν νέες ποικιλίες.

Το αφράτο καλοψημένο κρουασάν κεντρίζει το ενδιαφέρον των Γάλλων και γίνεται καθημερινή πρωϊνή συνήθεια. Τον 20ο αιώνα και μέσω της γαλλικής κουζίνας, θα διαδοθεί σταδιακά σ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον γαλλικό προϊόν και να έχει ξεχαστεί η καταγωγή του.

Εκτέλεση για κρουασάν με ζαχαρούχο γάλα

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χεριά και δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Κόβω το κάθε φύλλο σε 8 κομμάτια και γεμίζω  με τυρί κρέμα και φέτα.

Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε τα κρουασάν. Τα αφήνουμε περίπου για μισή ώρα να ξανά φουσκώσουν μετά αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 20 με 25  λεπτά στους 170 βαθμούς.

Βγαίνουν περίπου 15 κρουασαν

Ζύμη για κρουασάν

Δείτε ακόμη Συνταγή για κρουασανάκια με γέμιση μιλφέιγ τύπου 7 Days

ωμά κρουασάν στο ταψί

Ζύμη για κρουασάν με ζαχαρούχο γάλα & ότι γέμιση θέλετε

Ζύμη για κρουασάν με ζαχαρούχο γάλα

Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Maria Terzidou

Close