6 αποτελεσματικοί μέθοδοι _για να καθαρίσετε _το σπίτι_

6 αποτελεσματικοί μέθοδοι για να καθαρίσετε το σπίτι! Γιατί η καθαριότητα του σπιτιού είναι απαραίτητη. Το να ζεις σε ένα   καθαρό σπίτι, είναι πολύ καλό και για την ψυχολογία και για την υγεία μας. Όμως ακόμη και μέσα στην καραντίνα, η καθαριότητα του σπιτιού, είναι χρονοβόρα.

Οι άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με την καθαριότητα του σπιτιού και αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν προχειροδουλειές. Καθαρίζουν δηλαδή…όσα βλέπει η πεθερά. Όμως, λίγοι ξέρουν ότι η καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα με την σωστή οργάνωση.

Δείτε ακόμα Ρούχα πιο λευκά από ποτέ: 7 σπιτικά λευκαντικά ρούχων

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε 6 έξυπνα κόλπα που θα κάνουν το σπίτι σας να λάμψει από καθαριότητα με τον πιο εύκολο τρόπο. Θα μοιραστούμε λοιπόν παρακάτω 6 τρόπους που θα κάνουν το σπίτι σας πραγματικά πεντακάθαρο. Διαβάστε παρακάτω:

Καθαρίστε το σπίτι με την μέθοδο της ομαδοποίησης

Αν θέλετε να καθαρίσετε το σπίτι με την αποτελεσματική μέθοδο της ομαδοποίησης θα πρέπει αρχικά να χωρίσετε τις δουλειές σε τρεις ή και περισσότερες ομάδες. Μπορείτε στην αρχή να γράψετε τις δουλειές σας σε ένα χαρτί και να τις φυλάξετε σε ένα κουτί.

Οι υποχρεωτικές καθημερινές δουλειές θα πρέπει να είναι σε μία μικρή ομάδα καρτών, που θα αναγράφουν τις υποχρεωτικές δουλειές της εβδομάδας. Σε μία ξεχωριστή κατηγορία θα πρέπει να βάλετε τις υποχρεωτικές δουλειές που θα πρέπει να γίνονται κάθε εβδομάδα.

Στην τελευταία κατηγορία θα πρέπει να βάλετε τις δουλειές που πρέπει να γίνονται σπάνια μέσα στον μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως για την καλύτερη οργάνωση των δουλειών, θα μπορούσατε να βάλετε την πρώτη ομάδα στην πρώτη κατηγορία, την δεύτερη ομάδα στην μεσαία κατηγορία και την τρίτη ομάδα στην τρίτη κατηγορία.

Στη συνέχεια θα πρέπει να διαιρέσετε το κουτί με τις κάρτες σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα είναι το “Σήμερα” . Πρέπει λοιπόν να βάλετε όλες τις κάρτες με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν κατά της διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη ακολουθούν οι εβδομαδιαίες δουλειές.

Στο τέλος αφήνουμε τις κάρτες με τις εποχιακές δουλειές, που πρέπει να γίνονται σπάνια. Όταν ολοκληρώσετε τις δουλειές που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να προχωρήσετε στις δουλειές που πρέπει να γίνονται κάθε εβδομάδα.

Κάθε πρωί ή κάθε βράδυ λοιπόν θα πρέπει να ανανεώνετε τις κάρτες. Στο τέλος της ημέρας, οι κάρτες με τις ολοκληρωμένες δουλειές θα πρέπει να επιστρέφονται στην θέση τους, εκτός από τις καθημερινές. Στην συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στις επόμενες κάρτες.

6 αποτελεσματικοί_ μέθοδοι για _να καθαρίσετε το σπίτι_Καθαρίστε το σπίτι με την μέθοδο της ομαδοποίησης

Μέθοδος καθαρισμού μοναχού Zen

Αυτή η μέθοδος είναι πολύ απλή και θα σας βοηθήσει να μην αναβάλλετε τις δουλειές σας και να μειώσετε το άγχος σας. Κάθε μέρα λοιπόν, οι μοναχοί Zen καθαρίζουν για 20 λεπτά. Σκουπίζουν το πάτωμα, πλένουν τα πιάτα και καθαρίζουν τα παράθυρα.

Όταν τελειώσουν τα 20 λεπτά, οι μοναχοί σταματούν να κάνουν αυτό που έκαναν ακόμη κι αν δεν έχουν τελειώσει. Καθαρίζουν γιατί το θεωρούν ως μέρος της διαδικασίας του διαλογισμού τους. Αυτή η μέθοδος λοιπόν, μπορεί να ανήκει στους μοναχούς Zen αλλά δεν σας σταματάει τίποτα, από το να την υιοθετήσετε.

6 αποτελεσματικοί μέθοδοι_ για να καθαρίσετε το σπίτι_Μέθοδος καθαρισμού μοναχού Zen_

Αρχές του Kaizen

Άλλη μία μέθοδος που μπορούμε να ακολουθήσουμε κι εμείς για την καθαριότητα του σπιτιού μας είναι οι αρχές του Kaizen. Αυτή η μέθοδος ήταν μία πρακτική που επινοήθηκε στα εργοστάσια αυτοκίνητων της Toyota για να τελειοποιήσει τις διαδικασίες εργασίας με ελάχιστο κόστος στην οργάνωση παραγωγής.

Αυτή η μέθοδος καθαριότητας βασίζεται στο σύστημα 5S. Το 1S λοιπόν επιβάλλει στους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να την ακολουθήσουν να χωρίσουν τις δουλειές του σπιτιού σε σημαντικές και περιττές. Στο 2S θα πρέπει τα απαραίτητα πράγματα να αποθηκευτούν έτσι ώστε να μπορείτε να τα βρείτε πιο γρήγορα όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Στο 3S σκεφτείτε τα βήματα που θα σας βοηθήσουν κάθε μέρα για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο. Στο 4S οι κανόνες καθαριότητας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές για όλες και οι επιτυχημένες θα πρέπει να τυποποιούνται και να εφαρμόζονται στην πράξη.

Τέλος στο 5S οι αρχές του συστήματος θα πρέπει να γίνουν συνήθεια. Αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να υιοθετήσουν αυτή την μέθοδο, να έχουν το σπίτι τους κάθε μέρα καθαρό και τακτοποιημένο.

Αρχές του Kaizen για καθαρό σπίτι_

20 λεπτά την ημέρα για 30 ημέρες

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν αποτελεσματικά το σπίτι τους, επειδή δεν έχουν χρόνο. Αυτή η μέθοδος λοιπόν θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο, να έχουν πάντα καθαρό σπίτι.

Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε αυτή την μέθοδος θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσετε έναν χώρο αποθήκευσης στην εξώπορτα για όσα πράγματα μπαίνουν στο σπίτι. Είναι σημαντικό να ταξινομήσετε και να βάλετε στην θέση τους τα πράγματά σας.

Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνετε συνήθεια, να πλένετε τα πιάτα σας, ύστερα από κάθε γεύμα. Επίσης θα πρέπει να πλένετε και τα ρούχα σας καθημερινά. Για να απολαμβάνετε περισσότερο τις δουλειές του σπιτιού καλό είναι να βάλετε λίγη μουσική να παίζει στον χώρο.

Αν δεν έχετε την δυνατότητα μουσικής μην διστάσετε να σφυρίξετε ή να τραγουδάτε μόνοι σας. Επίσης είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε τις δουλειές του σπιτιού να ρυθμίζετε ένα χρονόμετρο έτσι ώστε να μην ξεπεράσετε τα 20 λεπτά.

Θέλετε να καθαρίζετε το σπίτι σας σε λιγότερο από 20 λεπτά την ημέρα; Με αυτήν τη μέθοδο, θα μπορείτε να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό χωρίς πολλή προσπάθεια.

20 λεπτά την ημέρα_ για 30 ημέρες_ για καθαρό σπίτι_

Εβδομαδιαίος καθαρισμός σε ζώνες

Δεν έχετε ξαναδιαβάσει γι’ αυτήν την μέθοδο; Κι όμως είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική. Αν θέλετε να έχετε πάντα το σπίτι σας καθαρό, θα σας βοηθήσει πολύ να χωρίσετε το σπίτι σας σε ζώνες. Η πρώτη ζώνη είναι το χολ, το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρά σας.

Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει την κουζίνα και κάποιο άλλο δωμάτιο όπως είναι το παιδικό. Στην τρίτη ζώνη ανήκουν η τραπεζαρία και το σαλόνι. Τέλος στην τέταρτη ζώνη θα μπουν τα δωμάτια που περισσεύουν όπως είναι η αποθήκη, ο ξενώνας κοκ.

Πρέπει λοιπόν να διαθέσετε 30 λεπτά από την ώρα σας, για να καθαρίσετε κάθε ζώνη. Μπορείτε να ξεκινήσετε την Δευτέρα με την πρώτη ζώνη και την Τρίτη με την δεύτερη ζώνη. Συνολικά θα έχετε 4 ημέρες καθαριότητας και 3 ημέρες ελεύθερες μέσα στην εβδομάδα.

Επίσης, μπορείτε να μετακινείτε την καθαριότητα της κάθε ζώνης στην ημέρα που σας βολεύει καλύτερα, Όπως επίσης, μπορείτε να αντικαθιστάτε τις ζώνες, τις ημέρες που που θεωρείτε ότι κάποια δωμάτια είναι πιο επείγον να καθαριστούν, από άλλα. Γενικότερα προσαρμόστε το πρόγραμμά σας, όπως σας βολεύει.

Εβδομαδιαίος καθαρισμός σε ζώνες _

Ακολουθήστε την μέθοδο καθαριότητας που ακολουθούν στα ξενοδοχεία

Σίγουρα τα ξενοδοχεία έχουν τις δικές τους μεθόδους καθαριότητας. Είναι τεράστια κτίρια και είναι πολύ σημαντικό για την ικανοποίηση των πελατών τους να είναι καθημερινά καθαρά και τακτοποιημένα.  Αν θέλετε λοιπόν να έχετε κι εσείς ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, μπορείτε να ακολουθήσετε την μέθοδο των ξενοδοχείων.

Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτήν την μέθοδο είναι η σειρά του καθαρισμού μέσα σε κάθε δωμάτιο. Θα πρέπει συγκεκριμένα να ξεκινήσετε με την πιο μακριά γωνία και να καθαρίζετε δεξιόστροφα.

Στην αρχή λοιπόν πετάτε τα σκουπίδια και τα τινάζετε τις κουβέρτες και τα καλύμματα. Στην συνέχεια καθαρίζεται την σκόνη και ρίχνετε τις απαραίτητες καθαριστικές ουσίες στις βρώμικες επιφάνεια. Έπειτα, στρώνετε το κρεβάτι και σκουπίζεται το πάτωμα.

Μέθοδος καθαριότητας_ που ακολουθούν_ στα ξενοδοχεία_

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: adme.ru

Close