Αμμωνία: Με ένα μπουκάλι αμμωνία καθάρισε όλο το σπίτι σου

Έχεις αμμωνία; Τότε έχεις το καλύτερο και πιο δραστικό απορρυπαντικό για να καθαρίσεις όλο το σπίτι σου με τον πιο οικονομικό τρόπο! Οι χρήσεις της αμμώνιας που ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ

Η αμμωνία είναι ένα γνωστό υλικό που όμως λίγοι από εμάς ξέρουν την πανίσχυρη δράση του. Φαίνεται όμως πως η αμμωνία, είναι ένα πανίσχυρο, σούπερ απορρυπαντικό, που αν αναμειχθεί με τα σωστά υλικά μπορεί να καθαρίσει από τον φούρνο μέχρι και την μούχλα!

Αφού οι τιμές στα απορρυπαντικά του εμπορίου έχουν αγγίξει…το ταβάνι και αφού μεγαλώνοντας παιδιά, προσπαθούμε να αποφεύγουμε οποιοδήποτε χημικό για το σπίτι, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας 18 κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία για να καθαρίσετε αποτελεσματικά και οικονομικά όλο το σπίτι. Διαβάστε παρακάτω: 

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Κάνε τον φούρνο σου να λάμψει

Αμμωνία: Με ένα μπουκάλι αμμωνία καθάρισε όλο το σπίτι σου

Δείτε ακόμη Ο φούρνος σας θα γίνει λαμπίκο ,απλά με μια ελαφρόπετρα

Ο φούρνος είναι μία ηλεκτρική συσκευή που λερώνεται συχνά από ξεραμένα και καμένα λίπη. Όσο περισσότερο μαγειρεύεις, τόσο πιο συχνά λερώνεται και ο καθαρισμός του δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Με λίγη αμμωνία όμως, μπορείς να κάνεις τον φούρνο σου να λάμψει.

Πιο συγκεκριμένα, ανάβουμε τον φούρνο μας και το αφήνουμε να ζεσταθεί στους 65 βαθμούς Κελσίου. Αφού ζεσταθεί τον σβήνουμε και τοποθετούμε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο, στο οποίο έχουμε βάλει ένα ποτήρι αμμωνία. Το μπολ με την αμμωνία το τοποθετούμε στην πάνω σχάρα του φούρνου.

Στην κάτω σχάρα του φούρνου βάζουμε μία κατσαρόλα με βραστό νερό. Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε τα δύο υλικά να δράσουν για όλο το βράδυ.

Δείτε ακόμα Πως να πλύνεις όλων των ειδών τα παπλώματα

Το επόμενο πρωί αφαιρούμε το μπολ και την κατσαρόλα από τον φούρνο και τον αφήνουμε για λίγο με ανοιχτή πόρτα για να αεριστεί. Έπειτα καθαρίζουμε αναμειγνύοντας αμμωνία, με λίγες σταγόνες υγρό πιάτων σε ένα λίτρο ζεστό νερό.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: i-diakopes-gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Καθαρίστε την μπανιέρα ή τον νεροχύτη από λεκέδες λαδιού και σαπουνιού

Αμμωνία: Με ένα μπουκάλι αμμωνία καθάρισε όλο το σπίτι σου

Δείτε ακόμη Η μπανιέρα έχει πιάσει μούχλα και είναι επικίνδυνη για την υγεία σας; Δείτε πως να την αφαιρέσετε

Δεν είναι λίγοι οι νεροχύτες και οι μπανιέρες, που έχουν “ποτίσει” με λεκέδες από σαπούνι και λάδι. Προτού σκεφτείτε να αλλάξετε τα είδη υγιεινής σας, δοκιμάστε αυτό το έξυπνο κόλπο. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας αμμωνία σε 2 λίτρα νερού. Τρίψτε με το καθαριστικό τους λεκέδες και στην συνέχεια ξεπλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: trikalaview.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Κάντε σαν καινούρια τα πλακάκια του μπάνιου

Αμμωνία: Με ένα μπουκάλι αμμωνία καθάρισε όλο το σπίτι σου

Δείτε ακόμη 12 χρήσεις της χλωρίνης που ίσως δεν ξέρατε

Στο μπάνιο έχει πολλή υγρασία και αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές τα πλακάκια του μπάνιου τόσο στο δάπεδο όσο και στον τοίχο λερώνονται. Μπορείτε να ανακατέψετε ένα φλιτζάνι αμμωνία σε 4 λίτρα νερό και να σφουγγαρίσετε με το μείγμα τα πλακάκια σας. Αυτό το μείγμα κάνει τα πλακάκια να γυαλίσουν και εξουδετερώνει την μούχλα.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: athensmagazine.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Πείτε “αντίο” στους σκόρους

Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι αμμωνία σε 1 λίτρο νερό. Στην συνέχεια ψεκάστε με το μείγμα όλα τα σημεία στα ντουλάπια της κουζίνας σας από όπου θεωρείται ότι έρχονται οι σκόροι. Στην συνέχεια αφήστε τα ντουλάπια σας ανοιχτά για να αερίζονται και να στεγνώσει φυσικά η αμμωνία.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: caqe.com

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Γυαλίστε τα κρύσταλλά σας

Μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αμμωνίας σε 2 ποτήρια νερού και με το μείγμα να ψεκάσετε τους κρυστάλλους σας. Στην συνέχεια τρίβετε με ένα μαλακό πανί  να φύγουν τα στίγματα, μετά ξεπλένετε καλά και στεγνώνετε με ένα εξίσου μαλακό πανί. Είναι σαν καινούριοι!

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Κάντε τις σχάρες του φούρνου να λάμψουν

Για να καθαρίσουμε τις σχάρες του φούρνου θα χρειαστεί σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό να προσθέσουμε ένα φλιτζάνι αμμωνία. Στην συνέχεια ψεκάζουμε με το μείγμα τις σχάρες του φούρνου και αφήνουμε να δράσει το σπιτικό απορρυπαντικό για τουλάχιστον 15 λεπτά – ανάλογα και με το πόσο βρώμικες είναι οι σχάρες -.

Στην συνέχεια αφαιρούμε τις σχάρες, τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί. Οι σχάρες του φούρνου είναι και πάλι σαν καινούριες.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Η αμμωνία μπορεί να διώξει την μυρωδιά της μπογιάς για τους τοίχους

Βάψατε το σπίτι σας και αυτή η ενοχλητική μυρωδιά της μπογιάς δεν λέει να φύγει; Λοιπόν μπορείτε να διώξετε αυτήν την μυρωδιά τοποθετώντας μικρά επιθέματα αμμωνίας σε κάθε δωμάτιο που έχει βαφτεί. Αν η μυρωδιά επιμένει τότε μπορείτε να ανανεώσετε τα επιθέματα μετά από λίγες μέρες.

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Καθαρίστε τις πόρτες στο τζάκι

Αμμωνία: Με ένα μπουκάλι αμμωνία καθάρισε όλο το σπίτι σου

Δείτε ακόμη Πως να καθαρίσουμε το τζάκι από την καμινάδα ως τα πυρότουβλα

Τώρα που ο Χειμώνας πλησιάζει η καθαριότητα του τζακιού θα ξεκινήσει να γίνεται και πάλι ρουτίνα. Αν θέλετε να κάνετε τις πόρτες στο τζάκι να λάμψουν και να διώξετε αυτό το ενοχλητικό πουρί, τότε μπορείτε να ανακατέψετε μία κουταλιά της σούπας αμμωνίας, δύο κουταλιές της σούπας ξύδι και 1 λίτρο ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Στην συνέχεια ψεκάζετε με το μείγμα το γυαλί στις πόρτες του τζακιού και αφήνετε το υγρά να δράσει για λίγα δευτερόλεπτα. Έπειτα με ένα απορροφητικό πανί, καθαρίζετε τις πόρτες και η διαφορά θα φανεί αμέσως!

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Κάντε τα χρυσά και ασημένια κοσμήματά σας σαν καινούρια

Έχετε κάποια παλιά αλλά αγαπημένα κοσμήματα που δεν μπορείτε να φορέσετε πια επειδή έχουν χάσει την αρχική τους λάμψη; Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Σε ½ φλιτζάνι διαυγές διάλυμα αμμωνίας ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και τοποθετήστε στο μείγμα τα χρυσά και ασημένια κοσμήματά σας.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: beadnova.com

Αφήστε τα κοσμήματα στο μείγμα για 10 λεπτά και στην συνέχεια σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί και αφήστε τα στεγνώσουν φυσικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόλπο, δεν πρέπει να το κάνετε σε κοσμήματα που έχουν μαργαριτάρια, γιατί θα τα καταστρέψετε.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: shopshop.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Αφαιρέστε τους λεκέδες από το ασήμι ή τον χαλκό

Η γιαγιά ή η μητέρα σας, σας άφησε προίκα μερικά παλιά μαχαιροπίρουνα ή ασημικά, όμως η πολυκαιρία τα έχει κάνει να χάσουν την λάμψη και την αισθητική τους; Μπορείτε να τα τρίψετε απαλά με μία μαλακή βούρτσα, την οποία την έχετε βυθίσει σε λίγη αμμωνία. Έπειτα στεγνώστε τα αντικείμενα με ένα μαλακό πανί!

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Κάντε τα λευκά σας παπούτσια και πάλι λευκά

Προτιμούμε συχνά τα λευκά ή τα μαύρα παπούτσια γιατί ταιριάζουν με όλα τα ρούχα μας και σίγουρα μπορούμε να τα προτιμήσουμε σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις. Παρόλα αυτά, τα λευκά παπούτσια, λερώνονται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ και οι λεκέδες δεν είναι πάντα εύκολο να αφαιρεθούν.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε όμως αφού αν τρίψετε τα λευκά σας παπούτσια με ένα διάλυμα που θα φτιάξετε από 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία και μία κούπα νερό, τα παπούτσια σας θα γίνουν και πάλι πεντακάθαρα και σαν καινούρια.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: crystalcleaners.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Αφαιρέστε τους δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα

Αρχικά θα πρέπει να αραιώσετε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την αμμωνία με τουλάχιστον 50% νερό πριν την εφαρμόσετε σε μετάξι, μαλλί ή σπάντεξ. Προτού πλύνετε τα ρούχα σας εφαρμόστε το μείγμα αμμωνίας και νερού στην περιοχή του λεκέ.

Το συγκεκριμένο μείγμα αφαιρεί λεκέδες από ιδρώτα, αίμα και ούρα. Αν θέλετε επίσης να αφαιρέσετε τους περισσότερους μη λιπαρούς λεκέδες μπορείτε να αναμείξετε σε ίσες ποσότητες αμμωνία, νερό και υγρό για τα πιάτα. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ανακινήστε καλά το μπουκάλι και εφαρμόστε το μείγμα κατευθείαν πάνω στον λεκέ.

Αφήστε το μείγμα να δράσει για περίπου 5 λεπτά και στην συνέχεια ξεβγάλτε. Αν θέλετε να αφαιρέσετε λεκέδες από μολύβι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες αδιάλυτης αμμωνίας στα ρούχα και στην συνέχεια να τα ξεπλύνετε στο πλυντήριο.

Δείτε ακόμα Πως να καθαρίσετε από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως τη φάτνη

Αν δεν έχει αποτέλεσμα, μπορείτε να βάλετε λίγο απορρυπαντικό ρούχων στον λεκέ και να ξεπλύνετε και πάλι. Αυτά τα πανεύκολα κόλπα θα σας λύσουν τα χέρια με τους περισσότερους δύσκολους λεκέδες. 

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: wd40.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Καθαρίστε λεκέδες από χαλιά και ταπετσαρίες

Μπορείτε σε ένα μπολ να βάλετε ένα φλιτζάνι καθαρή αμμωνία και 2 λίτρα ζεστό νερό και να ανακατέψετε. Στην συνέχεια, βουτάτε ένα σφουγγάρι στο μείγμα και τρίβετε την περιοχή του λεκέ τόσο στην ταπετσαρία όσο και στο χαλί σας. Αφήστε να στεγνώσει καλά και επαναλάβετε το τρίψιμο αν χρειαστεί.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: decoplast.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Κάντε τα παράθυρά σας…διάφανα

Μπορείτε να καθαρίσετε τα παράθυρά σας από δαχτυλιές, βρωμιά, καυσαέριο και άλλα φτιάχνοντας ένα διάλυμα από 1 φλιτζάνι διαυγούς αμμωνίας και 3 φλιτζάνια νερού. Στην συνέχεια βουτήξτε μέσα στο διάλυμα ένα μαλακό πανί και τρίψτε με αυτό τα παράθυρά σας.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: alouminiou.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Βγάλτε το λιωμένο κερί από το πάτωμα

Το λιωμένο κερί είναι μεγάλος μπελάς όμως αν φτιάξετε ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι αμμωνία και 2 λίτρα νερού τότε σωθήκατε. Βάζε το διάλυμα στην περιοχή με το λιωμένο κερί και το αφήνετε να δράσει για 3-5 λεπτά. Έπειτα με ένα νάιλον ή πλαστικό επίθεμα καθαρισμού αφαιρέστε το παλιό, λιωμένο κερί.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: athensmagazine.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία: Αφαιρέστε την μούχλα

Αν θέλετε να διώξετε την μούχλα από τα ξύλινα έπιπλα της βεράντας αλλά και τα ξύλινα τραπέζια τότε μπορείτε να ανακατέψετε 1 φλιτζάνι αμμωνία και 1 φλιτζάνι ξύδι, αλλά και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 3 λίτρα νερού. Με το μείγμα, τρίψτε τα σημεία της μούχλας και στην συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Το ίδιο μείγμα, είναι πολύ αποτελεσματικό και για να αφαιρέσετε την μούχλα από βαμμένες εξωτερικές επιφάνειες. Αν θέλετε να διώξετε την μούχλα από τα ψάθινα έπιπλα τότε ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας αμμωνία σε 3 λίτρα νερού.

Χρησιμοποιήστε μία παλιά οδοντόβουρτσα για να μπορέσετε να τρίψετε ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσουν φυσικά.

έξυπνα κόλπα-καθαρισμού-για-το-σπίτι-με-αμμωνία-

Photo via: iatronet.gr

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία – bonus 1: Κρατήστε τα αδέσποτα ζώα μακριά από τις σακούλες σκουπιδιών

Μπορείτε να ψεκάσετε λίγη αμμωνία στο εξωτερικό και τα καπάκια των κάδων σκουπιδιών ή να ψεκάσετε τις σακούλες μέσα σε αυτόν. Αυτό το κάνουμε τόσο για την σωστή υγεία των αδέσποτων ζώων, που δεν πρέπει να τρώνε τα σκουπίδια μας όσο και για την υγιεινή της γειτονιάς μας.

Μην ξεχνάτε να τοποθετείτε ένα μπολάκι με νερό και ένα μπολάκι με τροφή σε γωνιές της γειτονιάς, για να μην χρειάζεται τα ζώα να τρώνε από τα σκουπίδια.

Κόλπα καθαρίσματος με αμμωνία – bonus 2: Διώξτε την φαγούρα από τα κουνούπια

Εάν ξεχάσετε να φορέσετε το εντομοαπωθητικό σας και τα κουνούπια σας έχουν γαζώσει… απλώστε μια ή δύο σταγόνες αμμωνίας απευθείας στα τσιμπήματα για να σταματήσετε αμέσως την φαγούρα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αμμωνία στις γδαρμένες περιοχές σας.

Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close