Ντουλάπια κουζίνας: Ο σωστός τρόπος να τα βάψετε μόνοι σας _

Πως μπορείτε να βάψετε σωστά και μόνοι σας τα ντουλάπια της κουζίνας .

Τώρα που καλοκαίριασε πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν να ανακαινίζουν να σπίτια τους. Ο καλός καιρός σου δίνει την επιλογή να βγάλεις από το σπίτι έπιπλα χωρίς να φοβάσαι ότι θα βραχούν και να βάψεις το σπίτι σου γνωρίζοντας πως σε μόλις μία μέρα το πολύ από την ζέστη και τον ήλιο η μπογιά θα έχει στεγνώσει.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα δεν περάσαμε και εύκολα τα τελευταία χρόνια οπότε είναι λογικό οι οικονομικές δυσκολίες να είναι πολλές. Όταν λοιπόν η τσέπη σου δεν είναι γεμάτη, η ανακαίνιση δεν είναι μία απόφαση που παίρνεις εύκολα.

Δείτε ακόμα Ανακαίνιση σπιτιού: Τι να αποφύγεις όταν ανακαινίζεις το σπίτι σου.

Αν λοιπόν δεν έχεις χρήματα για πολλούς μάστορες, μπορείς μερικές δουλειές της ανακαίνισης να τις κάνεις και μόνος σου, όπως το να βγάλεις τα πλακάκια από το πάτωμα.

Γι’ αυτό είπαμε στο παρακάτω άρθρο να σας παρουσιάσουμε βήμα βήμα, πως μπορείτε να βάψετε τα ντουλάπια της κουζίνας μόνοι σας σαν επαγγελματίες. Διαβάστε παρακάτω: 

Βήμα πρώτο για το βάψιμο στα ντουλάπια της κουζίνας

Το βάψιμο στα ντουλάπια της κουζίνας μία πολύ πρακτική λύση όταν θέλετε να ανανεώσετε την κουζίνα σας όμως δεν έχετε χρήματα για καινούρια ντουλάπια. Είναι μία εύκολη διαδικασία αρκεί να έχετε χρόνο και υπομονή.

Στην αρχή θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι έχετε ορίσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αφιερώσετε σε αυτό το έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάψιμο των ντουλαπιών δεν είναι εργασία μίας ημέρας. Τα απλά μπροστινά ντουλάπια θα τελειώσουν πιο γρήγορα από εκείνα που βρίσκονται πιο ψηλά.

Επίσης αν τα ντουλάπια σας διαθέτουν πολλές λεπτομέρειες τότε θα απαιτείται και περισσότερος χρόνος από εσάς για να τα βάψετε. Θα χρειαστεί να επιλέξετε το αστάρι και το χρώμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Δείτε ακόμα 15 ιδέες για κουζίνα σε γκρι και κίτρινο χρώμα

Τα ντουλάπια πρέπει να ξέρετε ότι απαιτούν βερνίκια υψηλότερης ποιότητας από αυτά που θα χρησιμοποιούσατε για τους τοίχους. Οπότε δεν πρέπει να τσιγκουνευτείτε τα λεφτά. Άλλωστε τα ντουλάπια της κουζίνας τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και μία φθηνή βαφή θα τα κάνει να φθαρούν πιο γρήγορα.

Βήμα δεύτερο

Το δεύτερο βήμα είναι η επιλογή του χρώματος. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα χρώμα που να ταιριάζει στην διακόσμηση και στην ατμόσφαιρα της κουζίνας σας. Αφού το επιλέξετε, βάψτε με αυτό ένα μέρος του ντουλαπιού για να δείτε αν ταιριάζει.

Τα ζωντανά χρώματα στα ντουλάπια της κουζίνας συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων χρωμάτων όπως είναι το κόκκινο, είναι μία τάση διακόσμησης που έχει αγαπηθεί πολύ. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε παστέλ αποχρώσεις, που ταιριάζουν πολύ στην αύρα μίας κουζίνας ή να συνδυάσετε δύο διαφορετικά χρώματα.

Και το λευκό είναι μία πολύ καλή λύση για εσάς. Όμως το λευκό όσο απαλό και όμορφο χρώμα κι αν είναι, λερώνει εύκολα οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο θα σας βόλευε ένα λευκό χρώμα στην κουζίνα που μαγειρεύετε.

Βήμα τρίτο

Πριν βάψετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας θα πρέπει να αφαιρέσετε με προσοχή τις πόρτες του ντουλαπιού αλλά και τα συρτάρια, φροντίζοντας να σημειώνεται πιο ντουλάπι βρισκόταν που, ποιος μεντεσές άνηκε που και λοιπά για να μη γίνει κάποιο μπέρδεμα.

Αν αλλάξετε το υπάρχον υλικό με νέα κομμάτια, τρυπήστε τις τρύπες γεμίζοντας όλες τις άλλες οπές και κηλίδες στο ξύλο. Μην βάψετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας χωρίς να τα διαλύσετε πρώτα. Μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο σήμερα, όμως θα σας κοστίσει αύριο – μεθαύριο.

βάψτε_μόνοι_σας_τα_ντουλάπια_της_κουζίνας_

Βήμα τέταρτο

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να καθαρίσετε τα ντουλάπια αλλά και τον πάγκο της κουζίνας προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. Θα πρέπει να τρίψετε καλά τις πόρτες και τα συρτάρια και φυσικά να είστε βέβαιοι ότι πριν τα διαλύσετε, τα έχετε αδειάσει πλήρως.

Αν τα ντουλάπια της κουζίνας και τα συρτάρια σας έχουν το παραμικρό ίχνος σκόνης, τότε η βαφή δε θα εφαρμόσει καλά. Η ανάμιξη ενός μέρους φωσφορικού τρινατρίου (TSP, που βρίσκεται σε καταστήματα με σιδηρικά εργαλεία) με τέσσερα μέρη νερού θα παράγει ένα αποτελεσματικό απολιπαντικό.

Προτού καθαρίσετε τα ντουλάπια και τα συρτάρια, βάλτε γάντια και γυαλιά έτσι ώστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα με το απορρυπαντικό. Πριν προχωρήσετε στο βάψιμο των ντουλαπιών και των συρταριών βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά.

βάψτε_μόνοι_σας_τα_ντουλάπια_της_κουζίνας_

Βήμα πέμπτο

Προτού βάψετε τις επιφάνειες θα πρέπει να τις τρίψετε ελαφρώς. Αν δεν το κάνετε το χρώμα δε θα εφαρμόσει καλά στο φινίρισμα. Τα ξύλινα ντουλάπια πρέπει να γίνουν λεία έτσι ώστε να έχουν ένα ματ αποτέλεσμα. Αν τα ντουλάπια σας έχουν βαφτεί προηγουμένως και δεν υπάρχει ξεφλούδισμα, τότε και πάλι ισχύει η ίδια λύση.

Αν έχετε βάψει τα ντουλάπια σας με νιφάδες χρώματος που βγαίνουν θα χρειαστεί να είναι γυμνό το ξύλο. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της λείανσης που θα κάνετε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εν στρογγυλεύετε ή δεν φθείρετε τις άκρες. Φροντίστε να απομακρύνετε κάθε σκόνη και τελειώσετε με πανί ύφανσης ώστε να μην παραμείνουν υπολείμματα.

βάψτε_μόνοι_σας_τα_ντουλάπια_της_κουζίνας_

Βήμα έκτο

Το αστάρι που θα επιλέξετε πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και κατάλληλο για το υλικό των ντουλαπιών σας (ξύλο, μέταλλο, laminate). Εάν πρόκειται να βάψετε πάνω σε μια σκοτεινή ή λεκιασμένη επιφάνεια, αφήστε το αστάρι να ταιριάζει με το επιθυμητό χρώμα.

Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να διατηρήσετε το πρωτότυπο χρώμα μέσα από το νέο χρώμα. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να βάλετε στο πάτωμα και μια ταινία βαψίματος για να προστατεύσετε τις γύρω περιοχές και χρησιμοποιήστε είτε ένα ρολό είτε ένα πινέλο για να εφαρμόσετε το αστάρι σας.

Οι κύλινδροι λειτουργούν καλύτερα για επίπεδες επιφάνειες και σας επιτρέπουν να καλύψετε γρήγορα μια μεγάλη περιοχή. Εάν έχετε πολλές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στα ντουλάπια καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο για να τις γωνίες και τις κούνιες.

Βήμα έβδομο

Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήσατε για την εφαρμογή του ασταριού στα ντουλάπια , είτε με ρολό είτε με πινέλο (ή με συνδυασμό των δύο). Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα χρώματος, φροντίζοντας να καθαρίσετε τυχόν σταγόνες ή συγκεντρώσεις και, στη συνέχεια, περιμένετε.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες, ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όταν το πρώτο στρώμα είναι εντελώς στεγνό, βάψτε ένα άλλο λεπτό στρώμα και στη συνέχεια περιμένετε. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο στρώσεις βαφής. Ανάλογα με την κάλυψή, ίσως χρειαστείτε και ένα τρίτο ή τέταρτο “χέρι”.

βάψτε_μόνοι_σας_τα_ντουλάπια_της_κουζίνας_

Βήμα όγδοο

Αφού τελειώσετε με όλα τα παραπάνω βήματα, περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν πλήρως. Δεν πρέπει να έχουν κανένα υγρό υπόλειμμα διότι θα μεταφερθείτε και πάλι στο πέμπτο βήμα. Στην συνέχεια με προσοχή συναρμολογήστε τα ντουλάπια της κουζίνας σας, γεμίστε τα με τα πράγματά σας και θαυμάστε τα.

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την οργάνωση και την διακόσμηση του σπιτιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close