Πασχαλινά-αυγά-πέρδικες-τεχνική-Γρεβενά-

Πέρδικες πασχαλινά αυγά: Τα Πασχαλινά αυγά των Γρεβενών. Σήμερα θα μάθουμε την παραδοσιακή τεχνοτροπία των Γρεβενών στο βάψιμο των Πασχαλινών αυγών που ονομάζονται “πέρδικες”.

Το Πάσχα είναι μία γιορτή που σε όλη την Ελλάδα την τιμούμε δεόντως. Μέσα στην παράδοση είναι και το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών που το βράδυ της Ανάστασης αλλά και μερικές μέρες μετά από την Ανάσταση, τα τσουγκρίζουμε. Παραδοσιακά το πιο “γερό” Πασχαλινό αυγό κερδίζει.

Έχουμε συνηθίσει να βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά κόκκινα αν και τα τελευταία χρόνια, πολλές οικογένειες τα βάφουν με διάφορα χρώματα και τα διακοσμούν με μοντέρνα και Πασχαλινά σχέδια. Σήμερα θα έρθουμε σε επαφή με την παράδοση των Γρεβενών στα Πασχαλινά αυγά. θα φτιάξουμε Πέρδικες πασχαλινά αυγά.

Δείτε ακόμα Βάψτε Μαρμάρινα Πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο

Στα Γρεβενά βάφουν τα Πασχαλινά τους αυγά με την ιδιαίτερη και πανέμορφη τεχνοτροπία “Πέρδικα” γι’ αυτό και ονομάζονται “πέρδικες”. Πρόκειται για μία τεχνοτροπία με κερί με εντυπωσιακά σχέδια που κάνει τα Πασχαλινά αυγά να μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης. Διαβάστε παρακάτω:

Πέρδικες πασχαλινά αυγά : Τα Πασχαλινά αυγά των Γρεβενών

Οι πέρδικες είναι μοναδικά κεντημένα Πασχαλινά αυγά που έχουν καταγωγή από τα Γρεβενά. Αυτή η τεχνοτροπία κάνει τα Πασχαλινά αυγά να μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης, γεμάτα κουλτούρα και πολιτισμικά στοιχεία. Η τεχνική και τα σχέδια μεταφέρονται μάλιστα από γενιά σε γενιά.

Η τεχνοτροπία στο βάψιμο των Πασχαλινών αυγών “πέρδικες” πρόκειται για μία τεχνοτροπία με ζωγραφική από λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στην συνέχεια βάφονται κόκκινα. Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης με την ζωγραφική των αυγών να τελειώνει την Μεγάλη Πέμπτη.

Πασχαλινά-αυγά-πέρδικες-τεχνική-Γρεβενά-

Τα σχέδια στις “πέρδικες” αντλούν έμπνευση από την φύση οπότε είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά αλλά και ευχές. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο κονδύλι και είναι μία αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλου.

Δείτε ακόμα Γυαλιστερά κόκκινα Πασχαλινά αυγά με φλούδες κρεμμυδιού

Επίσης στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο ανοίγουμε μία τρύπα μέσα, στην οποία προσαρμόζουμε ένα μικρό μεταλλικό χωνί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μεταλλικό χωνί από κουτάκι αναψυκτικού. Παρακάτω θα δούμε την διαδικασία αναλυτικά.

Πέρδικες πασχαλινά αυγά

Πέρδικες πασχαλινά αυγά: Η διαδικασία

Για να κάνουμε τις Πέρδικες πασχαλινά αυγά ,Αρχικά πλένουμε τα αυγά μας γιατί τα θέλουμε πολύ καθαρά. Στην συνέχεια ανάβουμε το καντήλι και τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι μελισσοκέρι στο χωνί του κονδυλιού. Έπειτα πλησιάζουν το κονδύλι στην φλόγα του καντηλιού και αφήνουμε το κερί να λιώσει.

Με το χέρι μας κρατάμε στο ένα χέρι το αυγό και στο άλλο το κονδύλι με το λιωμένο κερί και σχεδιάζουμε πάνω στο αυγό διάφορα παραδοσιακά σχέδια της αρεσκείας μας. Οι γραμμές του κεριού μπορεί να είναι διάφανες ή να μαυρίζουν επειδή μαυρίζει και το κερί.

Πασχαλινά-αυγά-πέρδικες-τεχνική-Γρεβενά-

Επίσης μαυρίζει και το κονδύλι από την φλόγα του κεριού οπότε αν το δείτε μην αγχωθείτε, ότι κάτι κάνετε λάθος. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα ζωγραφισμένα αυγά στην χύτρα με την κόκκινη βαφή. Αποφεύγουμε να ρίξουν λάδι ή ξύδι στην μπογιά γιατί αυτά τα συστατικά δεν κάνουν καλό στο κερί.

Δείτε ακόμα Φυσικές και ανέξοδες συνταγές για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας!

Επίσης αν προσθέσουμε φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια μέσα στην βαφή η μπογιά σταθεροποιείται πιο εύκολα πάνω στα αυγά αρκεί να βράσουμε τα κρεμμύδια μαζί με την μπογιά και τα αυγά. Βράζουμε λοιπόν τα αυγά σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα ανακατεύουμε για ν μην σπάσουν.

Πασχαλινά-αυγά-πέρδικες-τεχνική-Γρεβενά-

Η κόκκινη βαφή χρωματίζει τα αυγά μας αλλά τα σχέδια του κεριού παραμένουν λευκά. Τέλος αποσύρουμε τα αυγά από την χύτρα και τα σκουπίζουμε με μάλλινο ύφασμα για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα κεριού. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλείφουμε με λίγο λάδι για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Πασχαλινά-αυγά-πέρδικες-τεχνική-Γρεβενά-

Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Αγνή Κανδύλη Βατιάνη

Δείτε όλες τις Πασχαλινές ιδέες για διακόσμηση με ένα κλικ ΕΔΩ 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close