Η τεχνική του Γιώργου Ζώλη για τα κόκκινα Πασχαλινά αυγά με σχέδιο κρακελέ και ριζάρι. Όλα τα μυστικά για βαθύ κόκκινο χρώμα χωρίς χημικές βαφές.
Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει βήμα-βήμα την πιο εύκολη και φυσική τεχνική για να βάψουμε αυγά με παραδοσιακό τρόπο Κόκκινα, γυαλιστερά Πασχαλινά αυγά με ριζάρι και σχέδιο κρακελέ . Η πιο εύκολη τεχνική για να βάψουμε τα αυγά μας Κατακόκκινα, χωρίς χημικές βαφές . Το αποτέλεσμα; Λαμπερά, βαθιά κόκκινα αυγά με γυαλιστερό φινίρισμα και σχέδιο κρακελέ που μοιάζει επαγγελματικό.
Πλέον υπάρχουν πολλές χημικές βαφές σε όλες τις αποχρώσεις για να κάνεις τα αυγά σου πολύχρωμα και εντυπωσιακά. Όμως εμείς αγαπάμε τις παραδόσεις και θεωρούμε ότι σαν τα κόκκινα Πασχαλινά αυγά δεν έχει. Όμως δεν αρκεί μόνο το χρώμα.
Η τεχνική με το καλσόν που θα κάνει τα Πασχαλινά σου αυγά να μοιάζουν με έργα τέχνης
Θες να είναι γυαλιστερά και λαμπερά κι αν γίνεται να έχουν και κάνα όμορφο σχέδιο πάνω. Και ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει την δική του αλάνθαστη και άχαστη τεχνική για κόκκινα λαμπερά Πασχαλινά αυγά με σχέδιο κρακελέ και μάλιστα χωρίς χημικά! Διαβάστε παρακάτω:

Θα χρειαστούμε:
Αυγά κατά προτίμηση λευκά 50γρ Ριζάρι ½ ποτήρι του κρασιού ξύδι 2κ.σ αλάτι
Αλλά υλικά
Δίχτυ για ρολό Κλωστή Τούλι Σπορέλαιο για το γυάλισμα 1 γάζα
Διαδικασία
Τα λευκά αυγά είναι ιδανικά για βάψιμο αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρεθούν μπορούμε να βάψουμε και κλασικά αυγά, αρκεί να είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμα από το κλασικό καφέ. Αν θέλουμε να βάψουμε κλασικά αυγά, τότε θα πρέπει να βάλουμε σε μία λεκάνη νερό και 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι.

Τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα και έπειτα τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί. Παίρνουμε δίχτυ που βάζουμε μέσα κρέας για ρολό. Βάζουμε ένα αυγό μέσα και κλείνουμε από την κάτω μεριά με μία κλωστή. Τεντώνουμε το δίχτυ μας για να εφαρμόσει καλά πάνω στο αυγό.
Θα κλείσουμε καλά με μία κλωστή και θα κόψουμε το δίχτυ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όσα αυγά θέλουμε. Το δίχτυ στο αυγό είναι προαιρετικό, μπορούν να βαφτούν και χωρίς αυτά, αλλά δεν θα έχουν το σχέδιο κρακελέ.
Όλα τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να βάψετε τα Πασχαλινά αυγά χωρίς απώλειες

Αφού ετοιμάσαμε τα αυγά μας ξεκινάμε με το βάψιμο. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1μιση λίτρο καυτό νερό. Ανάβουμε τη φωτιά μας και ρίχνουμε το ριζάρι. Το ριζάρι δεν πρέπει να μπει σε τούλι όταν βράζουμε αλλά να ακολουθήσουμε ακριβώς τη διαδικασία που θα σας δείξουμε.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 10-15 λεπτά. Οι αναλογίες είναι 70 γραμμάρια ριζάρι για 30 αυγά, 50 γραμμάρια ριζάρι για 15 αυγά και 120 γραμμάρια ριζάρι για 60 αυγά. 15 λεπτά μετά σουρώνουμε το νερό. Βάζουμε το νερό ξανά στη κατσαρόλα και ξεκινάμε να βράζουμε.
Το ριζάρι το βάζουμε σε ένα διατρητό πανί, το δένουμε με σπάγκο και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα. Αφού ξαναβάλαμε το ριζάρι στη κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι και ανακατεύουμε.
Πασχαλινά αυγά με μελισσοκέρι : Η παραδοσιακή τεχνική από τα Γρεβενά
Ανακατεύουμε και περιμένουμε να έρθει ο βρασμός. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός βάζουμε τα αυγά μέσα ένα ένα. Αφού βάλουμε τα αυγά μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση και τα αφήνουμε να βράσουν για 12-14 λεπτά. Μετά από 14 λεπτά βγάζουμε το ριζάρι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέσα στο χρώμα.

Τα αυγά μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα αυγά βάζουμε σε μία γάζα λίγο σπορέλαιο και αλείφουμε τα αυγά.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία:
Oι Πασχαλινές ιδέες για διακόσμηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.