Σωστό στρώσιμο χαλιών: Πως να τα φρεσκάρετε & μερικά έξυπνα κόλπα για το καθάρισμα

Σωστό στρώσιμο χαλιών: Πως να φρεσκάρετε τα χαλιά τώρα που θα τα στρώσετε, κόλπα για τη σωστή τοποθέτηση τους και  έξυπνα κόλπα για καθάρισμα.

Ο Χειμώνας πλησιάζει και σε λίγο καιρό οι άνθρωποι θα ξεκινήσουν να βγάζουν τα χαλιά τους από το πατάρι. Κάθε Χειμώνα έχουμε ανάγκη το σπίτι μας να δείχνει πιο ζεστό και τα χαλιά βοηθούν πολύ σε αυτό. Τα χαλιά είναι απαραίτητα για κάθε σπίτι τον Χειμώνα.

Για να μην πατάμε στο παγωμένο πλακάκι όταν είμαστε ξυπόλυτοι και για να νιώθουμε πιο “ζεστά” στο σπίτι μας. Σίγουρα πριν αποθηκεύσουμε τα χαλιά μας το Καλοκαίρι, τα είχαμε πλύνει. Όμως τόσους μήνες κλεισμένα σε ένα πατάρι σίγουρα έχουν συσσωρεύσει σκόνη και μικρόβια.

Όσο καλά κι αν τα είχαμε φυλάξει, σίγουρα τα χαλιά μας έχουν ανάγκη από ένα φρεσκάρισμα ή ένα καθάρισμα. Άλλωστε, μπορεί τα χαλιά να είναι πολύ όμορφα σε εμφάνιση και να δίνουν πολύ τύπο στο σπίτι μας, όμως στην ουσία είναι εστίες μικροβίων. Φυλακίζουν κάθε μικρόβιο και σκόνη στις υφασμάτινα ίνες τους γι’ αυτό και θέλουν συχνά καθάρισμα.

Δείτε ακόμη Εχετε στρώσει χαλιά; Κάντε τα να μοσχομυρίζουν με υλικά από την κουζίνα σας!(Βίντεο)

Επειδή δεν έχουμε όλοι χρήματα για καθαριστήριο και επειδή σίγουρα δεν μπορούμε να ξοδεύουμε κάθε τρεις και λίγο, μια περιούσια στα απορρυπαντικά, αποφασίσαμε να σας δείξουμε μερικούς τρόπους με diy τεχνικές να καθαρίσεις και να φρεσκάρεις, τα χαλιά σου. Διαβάστε παρακάτω:

Σωστό στρώσιμο χαλιών Φτιάχνουμε μόνοι μας καθαριστικό για τα χαλιά με ξύδι

Σωστό στρώσιμο χαλιών: Φτιάχνουμε μόνοι μας καθαριστικό για τα χαλιά με ξύδι

Υλικά:

2 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια λευκό ξύδι

1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

1/4 φλιτζάνι απορρυπαντικό πλυντηρίου

Διαδικασία:

Στην αρχή ρίχνουμε δύο φλιτζάνια νερό και δύο φλιτζάνια λευκό ξύδι σε ένα δοχείο. Το ξύδι θα καθαρίσει και θα αρωματίσει ευχάριστα το χαλί σας ενώ οι απολυμαντικές του ιδιότητες, είναι γεγονός. Επίσης το λευκό ξύδι, δεν φθείρει ούτε λίγο τα χαλιά σας.

Στην συνέχεια, βάζουμε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα μέσα στο ίδιο δοχείο. Η σόδα καθαρίζει και αρωματίζει εξίσου αποτελεσματικά τα χαλιά μας. Ρίχνουμε 1/4 του φλιτζανιού απορρυπαντικό πλυντηρίου στο ίδιο δοχείο. Είναι ιδανικό για το καθάρισμα των χαλιών και θα αφήσει μια αίσθηση φρεσκάδας.

Βάζουμε ένα καθαρό ύφασμα μέσα στο μείγμα που φτιάξαμε και τρίβουμε το χαλί. Αν έχουμε ατμοκαθαριστή, τότε ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο δοχείο του ατμοκαθαριστή και τον χρησιμοποιούμε όπως θα το χρησιμοποιούσαμε οποιαδήποτε άλλη φορά.

Φτιάχνουμε μόνοι μας καθαριστικό για τα χαλιά!

Photo via: iEfimerida.gr

Έξυπνο κόλπο για να καθαρίσουμε, να φρεσκάρουμε και να προσφέρουμε ζωντάνια στα χρώματα των χαλιών μας!

Υλικά:

Μαγειρική Σόδα

Σκόνη ή νιφάδες σαπουνιού

Λευκό Ξύδι

Ζεστό νερό

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Πανάκι

Ψεκαστήρι (προαιρετικά)
*Οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του χαλιού.

Διαδικασία:

Αρχικά σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την μαγειρική σόδα με την σκόνη σαπουνιού. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο χαλί. Το ρίχνουμε με τρόπο που να πασπαλιστεί.

Παράλληλα, τοποθετούμε το λευκό ξύδι σε χλιαρό προς ζεστό νερό. Για τρία μέρη νερό ένα μέρος ξύδι. Αν έχετε μπουκάλι για σπρέι θα είναι ακόμη πιο χρήσιμο. Ψεκάζουμε ή βουτάμε το καθαρό πανί στο μείγμα του ξυδιού και στην συνέχεια περνάμε από πάνω το χαλί.

Αφαιρούμε παράλληλα το μείγμα που ρίξαμε προηγουμένως. Επιμένουμε στα σημεία που υπάρχουν λεκέδες ή είναι πιο θαμπό το χαλί μας. Αφήνουμε το χαλί τουλάχιστον μια ώρα και στην συνέχεια το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Tip:

Παίρνουμε ένα πράσινο σαπούνι και το τρίβουμε στον τρίφτη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά περισσεύματα από σαπούνι. Αν θέλουμε ψεκάζουμε απευθείας πάνω στο χαλί. Αν πάρει περισσότερη υγρασία, το αφήνουμε για περισσότερη ώρα, πριν το σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Έξυπνο κόλπο να φρεσκάρουμε τα χαλιά μας!

Υλικά:

Μαγειρική σόδα

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Διαδικασία:

Ρίχνουμε στην σόδα την λεβάντα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα μας πάνω στο χαλί. Το αφήνουμε να δράσει για μία με δύο ώρες και μετά σκουπίζουμε πολύ καλά το μείγμα με την ηλεκτρική σκούπα.

Σωστό στρώσιμο χαλιών: καθάρισμα με σόδα

Έξυπνο κόλπο για να καθαρίσουμε τα χαλιά μας!

Υλικά:

Λευκό ξίδι (1 μέρος)

Νερό (3 μέρη), κατά προτίμηση χλιαρό προς ζεστό

Διαδικασία:

Σε ένα μπουκάλι με λαβή για σπρέι, αναμειγνύουμε το νερό και το ξύδι. Ψεκάζουμε και σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Αφήνουμε λίγο να φύγει η υγρασία και μετά το στρώνουμε. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά την δράση των υλικών μας:

Μαγειρική σόδα: Η μαγειρική σόδα έχει την ιδιότητα να καθαρίζει και να απολυμαίνει σε βάθος όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Επίσης, μπορεί να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Σαπούνι: Καθαρίζει σε βάθος και με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους λεκέδες από τα χαλιά μας.

Λευκό ξύδι: Το λευκό ξύδι έχει την τάση να αναζωογονεί τα χαλιά και να φρεσκάρει τα χρώματά τους. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα το λευκό ξύδι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τοπικούς λεκέδες.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας: Έχει αντιβακτηριδιακή δράση και δίνει ευχάριστο άρωμα αναζωογόνησης και φρεσκάδας.

Χρησιμοποίησε το καλαμποκάλευρο!

Για λεκέδες που εισχωρούν βαθιά στο ύφασμα, όπως το μελάνι, φτιάχνουμε μία πάστα από γάλα και καλαμποκάλευρο. Την αφήνουμε πάνω στον λεκέ για αρκετές ώρες, μέχρι να απορροφηθεί και στη συνέχεια αφαιρούμε τα υπολείμματα που έχουν μείνει. Μετά, σκουπίζουμε την πάστα.

Ακόμα και το σκέτο καλαμποκάλευρο, όμως, μπορεί να εξαφανίσει τους πιο ήπιους λεκέδες. Η διαδικασία είναι η ίδια: πασπαλίζουμε μ’ αυτό το χαλί, το αφήνουμε για αρκετές ώρες και τέλος σκουπίζουμε.

Σωστό στρώσιμο χαλιών: καλαμποκάλευρο για καθαρισμό χαλιών

Χρησιμοποιήστε την αμμωνία!

Μια άλλη μέθοδος για να καθαρίσουμε την επιφάνεια ενός χαλιού είναι η αμμωνία. Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές αμμωνία. Απλώνουμε το μείγμα οι δυσάρεστες οσμές από τα χαλιά θα απομακρυνθούν.

Σωστό στρώσιμο χαλιών : Με ένα κλικ εδώ  Μάθετε τα κόλπα για να τοποθετείτε σωστά τα χαλιά σας!

 

Δείτε ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

 

 

Close