Υλικά:
- ζαχαρη 125γρ.
- αυγα 5
- αλευρι 155γρ
- μπέικιν πάουντερ 1.5 κ.γ
- βανίλια 2
Για την κρέμα:
- ζαχαρη 100γρ
- κορν φλαουρ 45γρ
- αυγα 2
- γάλα 500γρ
- βανίλια 2
- βουτυρο 1 κ.σ
- κρεμα γαλακτος 250ml
Για το σιρόπι:
Για το γαρνίρισμα:
- φιλέ αμυγδάλου 400γρ
Υπέροχη κλασική πάστα αμυγδάλου. Ένα αγαπημένο γλυκό με αφράτο σιροπιασμένο παντεσπάνι, πλούσια κρέμα, αέρινη σαντιγί και φυσικά αμύγδαλο φίλε γεμάτο αρώματα.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την γεύση αυτού του γλυκού που είναι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό. Είναι ιδανικό για γιορτές και επίσημα τραπέζια, φτιάξετε το οποτεδήποτε και θα ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους!
Ingredients:
For the cream:
100gr. sugar 45gr. cornstarch 2 eggs 500gr. milk 2 vanillins 1 tbsp. butter 250ml double cream
For the sponge cake:
125gr. sugar 5 eggs 155gr. flour 1.5 tsp. baking powder 2 vanillins
For the syrup:
1 cup sugar 1 cup water
For the garnish:
400gr. grated almonds
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να βράσει.
Μόλις βράσει προσθέτουμε τις βανιλίνες, το βούτυρο ανακατεύοντας καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα 5 αυγά, χτυπάμε με το μίξερ για 10′ λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
Απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί 30/25 εκ. με στρωμένη λαδόκολλα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 20′ λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το μίξερ χειρός, να γίνει σαντιγύ και την προσθέτουμε σε δύο δόσεις στο μείγμα κρέμας ανακατεύοντας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε για 1′ λεπτό το σιρόπι μας. Κόβουμε τις άκρες από το παντεσπάνι, να τετραγωνιστεί και με τη συρματόσεγα το ανοίγουμε στη μέση κατά μήκος.
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στο ταψί, σιροπιάζουμε, στρώνουμε την κρέμα μας και ξανά το ίδιο, παντεσπάνι, σιρόπιασμα, στρώση κρέμας. Βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό, κόβουμε τις πάστες στο μέγεθος που θέλουμε, τις καλύπτουμε με κρέμα γύρω γύρω, πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο, στο πάνω μέρος στολίζουμε με μια φράουλα και σερβίρουμε.
Σημειώσεις από τον Σεφ
Αν θέλουμε, δεν κόβουμε σε κομμάτια και κάνουμε τούρτα αμυγδάλου. Αν το φιλέ είναι άψητο, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 150 βαθμούς, για 15′ λεπτά. Μπορούμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα, να το τυλίξουμε σε μια πετσέτα, να το βάλουμε σε μια σακούλα για να είναι μαλακό.
Δείτε την εκτέλεση τις συνταγής εδώ





Οι φωτογραφίες είναι από την Georgia Chatzimanoli-Grimwood