Συνταγή για αφράτο Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη. Παραδοσιακό Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη, για την ημέρα των Χριστουγέννων με ξηρούς καρπούς. Είναι εύκολο, αφράτο και μοσχοβολάει γλυκάνισο. Φτιάχνεται με απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι. Χριστόψωμο ονομάζουμε το ψωμί που φτιάχνουμε 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και το στολίζουμε με κεντήματα ή πλουμίδια, όπως τα έλεγαν οι παλιές. Σας έχουμε την καλύτερη συνταγή για Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη.
- νερό 800 ml χλιαρό
- καλαμποκάλευρο 300 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- ξερή μαγιά 16 γραμμάρια (2 φακελάκια)
- γλυκάνισος 10 γραμμάρια (προαιρετικά)
- αλατι 20 γραμμάρια
- ζαχαρη 40 γραμμάρια
- ελαιολαδο 60 ml
Υλικά
Δείτε ακόμα Συνταγή για αφράτο Xριστουγεννιάτικο Χριστόψωμο από το Live Kitchen
Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη:
Εκτέλεση για το Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το γλυκάνισο την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο το καλαμποκάλευρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Χτυπάμε για 4-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Βάζουμε την ζύμη μας σε καλά λαδωμένο μπολ χαράζουμε και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και κόβουμε τα ¾ του ζυμαριού. Φτιάχνουμε καρβέλι και το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Την υπόλοιπη ζύμη την κόβουμε σε 7 κομμάτια που με τα τρία κάνουμε μια μεγάλη κοτσίδα.
Την κόβουμε στην μέση και την βάζουμε στο καρβέλι σε σχήμα σταυρού. Ανοίγουμε τα υπόλοιπα ζυμάρια σε κύκλο τα διπλώνουμε στην μέση και πατάμε τις άκριες με ένα πιρούνι. Βάζουμε τα κομμάτια ανάμεσα στον σταυρό. Διορθώνουμε και βάζουμε τους ξηρούς καρπούς.
Δείτε ακόμα Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και όταν είναι έτοιμος ψεκάζουμε με νερό και ζάχαρη να κολλήσουν οι ξηροί καρποί. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου χαμηλά το ταψί στο φούρνο.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλέαρχος Μαρουσάκης : Ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα – Πότε έρχονται τα πρώτα χιόνια
- Η καλύτερη συνταγή για γιορτινό σουφλέ
- Νότης Σφακιανάκης : Το ταξίδι στην Αγγλία για το πρόβλημα υγείας
- Γιώργος Καλλιακμάνης : Η συγκλονιστική περιγραφή του για την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ
- Η Γη της Ελιάς : Ώρα συγκατοίκησης για Μιλτιάδη και Βασιλική