Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικα  ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη. Χριστουγεννιάτικα γλυκά ψωμάκια χωρίς ζάχαρη με ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα και μέλι. Μυρίζουν Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και έχουμε ανάγκη από νοστιμιές που να μυρίζουν Χριστούγεννα. Έτσι σήμερα θα φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα μύρτιλα, μπανάνα τσιπς χωρίς θειώδη και ζάχαρη και σταφίδες. Επίσης θα βάλουμε μέλι τόσο στο μείγμα για την μαγιά όσο και στην ζύμη και θα τα γαρνίρουμε με αγνό μέλι.

Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ κάνει αυτά τα σταφιδόψωμα ακόμη πιο χριστουγεννιάτικα και νόστιμα. Είναι σταφιδόψωμα υγιεινά, ιδανικά για παιδιά και θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Δείτε ακόμη Αφράτα ψωμάκια φόρμας

Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα

Εκτέλεση για την μαγιά

Βάζουμε την ξερή μαγιά σε ένα μπολ μαζί με το χλιαρό γάλα και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Εκτέλεση για τα Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα

Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η μαγιά παίρνουμε ένα μπρίκι και βάζουμε μέσα το βούτυρο και το μέλι σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα με το μέλι και το βούτυρο στην άκρη αφού ομογενοποιηθεί. Αφού φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε το αλεύρι και την κανέλα.

Επίσης προσθέτουμε το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ. Επίσης βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με το μέλι και το βούτυρο όπως επίσης και τα χτυπημένα αυγά. Χτυπάμε καλά στον γάντζο του μίξερ ή με πολύ έντονες κινήσεις με τα χέρια και ένα σύρμα χειρός.

Στην συνέχεια βάζουμε δύο κούπες ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα με σταφίδες, μύρτιλα και μπανάνα τσιπς που δεν έχουν ζάχαρη και θειώδη. Ζυμώνουμε ακόμη λίγο και ξεκουράζουμε την ζύμη μας σε ένα μπολ σκεπασμένη με μία πλαστική μεμβράνη.

Δείτε ακόμα Ψωμάκια γεμιστά με τυρί κρέμα και σαλάμι

Μετά από 2 ώρες ξεκινάμε να πλάθουμε την ζύμη σε μπαλάκια και αφήνουμε τα μπαλάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν. Μετά από 1 ώρα ή και παραπάνω αν είναι κρύος ο χώρος έχουν γίνει αρκετά μεγάλα κι έτσι τα αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 20 λεπτά. Αφού ψηθούν τα περιχύνουμε με λίγο αγνό μέλι και απολαμβάνουμε.

Tips για τα Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια

Όταν λέμε 2 κούπες σταφίδες, μύρτιλα και μπανάνα τσιπς εννοούμε 2 κούπες με όλα αυτά μαζί ανάμεικτα και όχι 2 κούπες από το κάθε αποξηραμένο φρούτο. Βγαίνουν περίπου 20-22 σταφιδόψωμα και έχουν μέγεθος σαν ένα μεγάλο μανταρίνι.

Εκτός από μέλι μπορούμε να τα καλύψουμε και με γλάσο που θα φτιάξουμε με 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα, λίγο μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Βέβαια τα υλικά μπορεί να είναι σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ανάλογα με το πόσα σταφιδόψωμα θέλουμε να καλύψουμε.

Δείτε και στο παρακάτω βίντεο ακόμη μια ιδέα για Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια με αποξηραμένα φρούτα σαν mini Panettone

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close