Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη αφράτη λεμονόπιτα με βάση από παντεσπάνι, κρέμα λεμονιού και σαντιγί. Ιδανική για το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο τράπεζι.
Υλικά:
- σιμιγδαλι 220 γραμμάρια
- αυγα 4
- ζαχαρη 70 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 100 ml
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- κονιάκ 1 σφηνάκι
- λεμονι Ξύσμα από 1
- λεμονι Χυμό από 1
- εκχυλισμα βανίλιας 1-2 σταγόνες
Για το σιρόπι:
- νερό 600 ml
- ζαχαρη 350 γραμμάρια
- λεμονι Φλούδα από 1
- αστεροειδής γλυκάνισος 1
Για τη κρέμα λεμονιού:
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο πλήρες
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- κορν φλαουρ 50 γραμμάρια
- βουτυρο 30 γραμμάρια
- αυγα 2
- λεμονι Ξύσμα από 1
- εκχυλισμα βανίλιας 1-2 σταγόνες
Για τη σαντιγί:
- κρεμα γαλακτος 400 ml πλήρης
- ζάχαρη άχνη 50 γραμμάρια
Τα γλυκά με λεμόνι είναι από τα αγαπημένα μας και τα Χριστούγεννα είναι μία τέλεια ευκαιρία για να τα επιλέξουμε. Σήμερα θα σου δείξουμε πώς μπορείς να φτιάξεις μία αφράτη λεμονόπιτα με βάση από παντεσπάνι, κρέμα λεμονιού και σαντιγί. Είναι ένα σπέσιαλ γλυκό ψυγείου που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και θα κάνει θραύση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Κάθε σωστό γιορτινό τραπέζι χρειάζεται και το γλυκό του. Αν θέλεις να ξεφύγεις από την σοκολάτα και επιλέγεις ένα πιο ελαφρύ (σε γεύση) και αρωματικό γλυκό, τότε μπορείς να δώσεις μία ευκαιρία σε αυτή την απόλυτα πετυχημένη, γιορτινή λεμονόπιτα. Εμείς την φτιάχνουμε σε κάθε ευκαιρία, όχι μόνο τα Χριστούγεννα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη Χριστουγεννιάτικη λεμονόπιτα:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον αστερία γλυκάνισο, τη φλούδα και το χυμό από το λεμόνι. Βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Θέλουμε το σιρόπι να είναι κρύο, όταν θα το ρίξουμε στη βάση της λεμονόπιτας.
Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά σε μια λεκάνη με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ, το ηλιέλαιο, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό μίγμα. Λαδώνουμε το ταψάκι και το πασπαλίζουμε, με λίγο σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά (ανάλογα πάντα και το φούρνο).
Μόλις βγάλουμε τη λεμονόπιτα, τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και πάνω στο ζεστό παντεσπάνι, ρίχνουμε το κρύο (χλιαρό) σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου μία ώρα, ώσπου να κρυώσει η βάση της λεμονόπιτας. Ρίχνουμε τα 850 ml από το γάλα σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα 150 γραμμάρια από τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε και βάζουμε να ζεσταθούν, σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα άνετο μπολάκι, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια ζάχαρης, τα υπόλοιπα 150 ml γάλα και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις έχει ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, αδειάζουμε μέσα το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού πάνω από τη λεμονόπιτα και καλύπτουμε με μεμβράνη, για να μην πιάσει πέτσα. Αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, έως ότου κρυώσει εντελώς η κρέμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και μόλις έχουμε μια αφράτη σαντιγί, καλύπτουμε το γλυκό. Κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά ψυγείου που θα λατρέψεις:
- Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου χωρίς ζάχαρη
- Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου με ρόδι
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Magda Fany
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr