Συνταγή για πετυχημένα μελομακάρονα με την εκτέλεση της παλιάς νοικοκυράς και όλα τα μυστικά τους για να βγουν αφράτα και μελωμένα από μέσα και τραγανά απέξω.
Υλικά:
- ηλιέλαιο 400ml
- ελαιολαδο 150 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 225 ml
- κονιάκ 80 ml
- μελι 100 γραμμάρια
- Ξύσμα πορτοκαλιού 20 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 10 γραμμάρια
- σοδα 5 γραμμάρια μαγειρική
- κανελά 5 γραμμάρια
- γαρίφαλο 3 γραμμάρια
- ζάχαρη άχνη 250 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 200 γραμμάρια
- καρυδια 150 γραμμάρια σπασμένα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.250 γραμμάρια περίπου
- νερό 100 ml (αν γίνει σφιχτή η ζύμη)
Για το σιρόπι:
Για το πασπάλισμα:
Τα μελομακάρονα δεν είναι ένα απλό Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι λατρεία. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξουμε πως μπορείς να φτιάξεις πετυχημένα μελομακάρονα με την συνταγή της παλιάς νοικοκυράς που ταξιδεύει ανά τα χρόνια! Με όλα τα μυστικά τους για να βγουν μελωμένα και αφράτα από μέσα αλλά και τραγανά απέξω.
Δεν μπορεί να σταθεί κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και κανένας Χριστουγεννιάτικος μπουφές χωρίς μελομακάρονα. Και γιατί να τα αγοράσεις απέξω όταν μπορείς να φτιάξεις με τα χεράκια σου; Θα σου δείξουμε όλα τα μυστικά της παλιάς νοικοκυράς για να κάνεις πάταγο με τα δικά σου μελομακάρονα φέτος τα Χριστούγεννα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα από παλιά νοικοκυρά:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υγρά με ένα σύρμα, μαζί με τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, την ζάχαρη άχνη, το μπέικιν πάουντερ, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύοντας σιγά σιγά με το χέρι ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα καρύδια. Αν χρειαστεί ρίχνουμε το νερό.
Η ζύμη δε θέλει ζύμωμα, ίσα ίσα να πιει τα υγρά του το αλεύρι και να μη “ξεράσει” το λάδι”. Θα ζυμώσουμε απαλά στην αρχή και θα φέρουμε πάλι απαλά το κάτω πάνω μέχρι να μην υπάρχει άλλο αλεύρι. Ζυμώνουμε το πολύ 2 λεπτά. Θέλουμε μία ζύμη μαλακή, χωρίς να κολλάει για να μπορέσουμε να τα πλάσουμε, όχι πολύ μεγάλα.
Πλάθουμε γρήγορα σε μικρά μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς 20 με 25 λεπτά το πολύ. Σιροπιάζουμε τα καυτά μελομακάρονα με το κρύο σιρόπι το οποίο το έχουμε βράσει 5-10 λεπτά από το προηγούμενο βράδυ. Τα αφήνουμε στο σιρόπι από 30 ως 60 δευτερόλεπτα ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε και τα τοποθετούμε να στραγγίσουν σε σίτα για λίγα λεπτά ή στραγγιστήρι.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί ή πιατέλα. Κάθε στρώση την περνάμε με μέλι. Πασπαλίζουμε με σπασμένα καρύδια. Όταν κρυώσουν πάρα πολύ καλά τα σκεπάζουμε ή με το καπάκι του τάπερ ή μεταλλικού κουτιού ή με αλουμινόχαρτο. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για μελομακάρονα που θα λατρέψεις:
- Μελομακάρονα με κάστανα
- Παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα με όλα τα μυστικά
- Τραγανά μελομακάρονα με το πιο πετυχημένο σιρόπιασμα
Η συνταγή είναι της φίλης μας Katerina Chasomeri
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr