Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο στο φούρνο. Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα και βερίκοκα από τον Γιώργο Ζώλη για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γουρουνόπουλο ψημένο στο φούρνο, με τόσο τραγανή πέτσα, που νομίζεις ότι ψήθηκε στη σούβλα. Συνοδεύστε αυτό το γουρουνόπουλο με πατάτες φούρνου.
- χοιρινο 3 κιλά γουρουνόπουλο με πέτσα
- σκορδο 3-4 σκελίδες
- κρεμμυδι 2 κομμένα σε κύβους
- νερό 3 φλυτζάνια
- πατατες 1 κιλό
- βερικοκα 200 γραμμάρια
- δαμάσκηνα 200 γραμμάρια
Υλικά
- νερό ½ φλυτζάνι
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι
- μπαλσάμικο 1 σφηνάκι
- μουσταρδα 1 σφηνάκι
- θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τη σάλτσα
Μενού Χριστουγέννων 2023: Δείτε συνταγές, ιδέες, προτάσεις
Το γουρουνόπουλο το φτιάχνουμε συνήθως στα πανηγύρια, στις μεγάλες γιορτές και στα γλέντια. Και αφού τα Χριστούγεννα είναι η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου, ο Γιώργος Ζώλης θα μας φτιάξει γουρουνόπουλο με βερίκοκα και δαμάσκηνα που μπορεί να ψήθηκε στο φούρνο αλλά έχει τόσο τραγανή πέτσα, καλύτερη και από σούβλα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο στο φούρνο:
Recipe ingredients
3 kilos of pork with skin
3-4 cloves of garlic
2 diced onions
3 cups of water
Sauce
½ cup water
1 shot of olive oil
1 shot of balsamic vinegar
1 shot of mustard
1 tsp thyme or oregano
1 tsp smoked paprika
1 tsp Salt
Pepper
Accompanying
1 kilo of potatoes
200g apricots (optional)
200g plums (optional)
First stage pork roast for one hour 189 resistances
After the first hour, take out the pork chicken, turn it upside down and add the side dishes. Put salt, pepper, thyme on the skin.
Second stage baking 180 resistances for one and a half to two hours
Εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο στο φούρνο
Αρχικά στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια με το φλόγιστρο ή με το γκαζάκι καψαλίζουμε λίγο το κρέας για να φύγουν τυχόν τρίχες. Έπειτα κόβουμε σε φέτες το σκόρδο και μπήγουμε τις φέτες σκόρδου στο κάτω μέρος του χοιρινού, το οποίο το έχουμε τρυπήσει με ένα μαχαίρι.
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια καυτό νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Στο μεταξύ βάζουμε το γουρουνόπουλο μέσα στο ταψί με το καυτό νερό, τοποθετώντας το με την πέτσα προς τα κάτω.
Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κύβους και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, την καπνιστή πάπρικα, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το θυμάρι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Χοιρινό ρολό γεμιστό για Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ανακατεύουμε καλά και καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες τους.
Τις χοντροκόβουμε και τις προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα δαμάσκηνα. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το γουρουνόπουλο από τον φούρνο και το γυρίζουμε με την πέτσα προς τα πάνω. Προσθέτουμε στο ταψί το μείγμα με τα δαμάσκηνα.
Ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα παντού, χωρίς να λερώσουμε την πέτσα. Μαρινάρουμε την πέτσα με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, χαμηλά το ταψί στο φούρνο για 1μιση-2 ώρες.
Tips για το Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο στο φούρνο
Αντί για θυμάρι μπορούμε να βάλουμε ρίγανη. Τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα είναι προαιρετικά.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος