Οι πίτες δίνουν και παίρνουν στον Χριστουγεννιάτικο και στον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ. Γι’ αυτό κι εμείς θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε γιορτινή λουκανικόπιτα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600 γραμμάρια περίπου
- Γάλα φρέσκο 200 ml
- καλαμποκέλαιο 150 ml
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- αυγα 1
- ασπραδια 1
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι Μισό κουταλάκι
Υλικά
- ζαμπόν 30 γραμμάρια περίπου τριμμένο
- γκούντα 40 γραμμάρια περίπου τριμμένο
- κετσαπ 3 κουταλιές της σούπας
- μουσταρδα 3 κουταλιές της σούπας
- λουκάνικο 16 Φρανκφούρτης
Για την γέμιση
- αυγα 1
- Γάλα φρέσκο 1 κουταλιά της σούπας
Για το άλειμμα
Σήμερα θα φτιάξουμε μία λαχταριστή και άκρως γιορτινή λουκανικόπιτα με κέτσαπ που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν χορταστικό γιορτινό μπουφέ άλλωστε δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις απαραίτητες πίτες. Κρεατόπιτες, σπανακόπιτες, κοτόπιτες και λουκανικόπιτες!
Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, τόσο περισσότερο αναζητούμε για εσάς εύκολες, οικονομικές συνταγές που θα τις απολαύσετε τόσο εσείς όσο και οι δικοί σας άνθρωποι. Δοκιμάστε αυτήν την λουκανικόπιτα και περιμένουμε εντυπώσεις.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γιορτινή λουκανικόπιτα:
Εκτέλεση για την ζύμη στην γιορτινή λουκανικόπιτα
Αρχικά ανακατεύουμε την ξερή μαγιά με την ζάχαρη και το χλιαρό φρέσκο γάλα. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια βάζουμε το αυγό και το ασπράδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε και βάζουμε αλάτι. Στο τέλος βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. Αφού φουσκώσει, την χωρίζουμε στην μέση. Το ένα μέρος το ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο και το βάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη πίτα με κιμά και κάστανα
Εκτέλεση για την γιορτινή λουκανικόπιτα
Ανακατεύουμε την κέτσαπ και την μουστάρδα και με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα με την κέτσαπ στο φύλλο που έχουμε στρώσει στο ταψί. Πασπαλίζουμε πρώτα με το τριμμένο ζαμπόν και στην συνέχεια με το τριμμένο γκούντα. Παίρνουμε το δεύτερο μέρος ζύμης, το ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοκασερόπιτα
Τοποθετούμε τα λουκάνικα στο ταψί και βάζουμε από πάνω τις λωρίδες ζύμης, εναλλάξ, πάνω κάτω, από τα λουκάνικα. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό με λίγο φρέσκο γάλα μόνο την ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Anestaki
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ακατάλληλο το νερό στην Αττική : Η επείγουσα ανακοίνωση από τον Δήμο
- Μελομακάρονα με τη viral μέθοδο 1-2-3-4-5
- Άγιος Έρωτας: Ο Παύλος σχεδιάζει να σκοτώσει το εγγόνι του
- Αστυνομικός της Βουλής : Η αστυνομία κατάσχεσε τα κινητά της μητέρας
- Grand Hotel : Η Ελένη καταλήγει ζητιάνα στους δρόμους πριν πεθάνει