Συνταγή για παραδοσιακά φοινίκια για τα Χριστούγεννα. Ανατολίτικα γλυκάκια που ξεχειλίζουν σιρόπι, γεμάτα αρώματα για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ. Ολες τις προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, έφτιαχναν φοινίκια, παράδοση που δεν εγκατέλειψαν οι Σμυρνιοί ακόμα και σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια.Είναι πολύ αφράτα και ζουμερά και σίγουρα θα απογειώσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Είναι κατάλληλα για την Χριστουγεννιάτικη νηστεία αλλά και τους vegans.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.300 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 200 ml
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 250 ml
- μπέικιν πάουντερ 4 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα
- νερό 500 ml
- κανελά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
Υλικά
Δείτε ακόμα Μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
Σήμερα θα ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό σιροπιαστό γλυκάκι που δεν είναι ούτε μελομακάρονο, ούτε κουραμπιές, ούτε δίπλες. Θα φτιάξουμε ανατολίτικα σιροπιαστά φοινίκια, που μπορούν να απογειώσουν τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και ξεχειλίζουν σιρόπι. Ζουμερά και λαχταριστά, θα μοσχοβολήσουν το σπίτι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα παραδοσιακά φοινίκια για τα Χριστούγεννα:
Φοινίκια…δεν είχα φτιάξει, ούτε φάει ποτέ,μέχρι σήμερα.κατα τη γνώμη μου,από τα καλύτερα σιροπιαστα
Εκτέλεση για τα παραδοσιακά φοινίκια για τα Χριστούγεννα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο σε σκόνη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό. Σταδιακά προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο στερεό μείγμα ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθουμε τα φοινίκια σε σχήμα αυγού και στρώνουμε σε ένα ταψί λαδωμένη λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα φοινίκια στο ταψί και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει.
Τηγανίζουμε τα φοινίκια για 1-2 λεπτά το πολύ μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια.
Δείτε ακόμα Πολίτικοι κουραμπιέδες της Βέφας Αλεξιάδου
Σε ένα κατσαρόλα βράζουμε το νερό, την ζάχαρη, τη γλυκόζη, το γαρίφαλο, την κανέλα και το ελαιόλαδο για 10 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Σε ζεστό σιρόπι ρίχνουμε τα χλιαρά φοινίκια μέχρι να σιροπιαστούν πολύ καλά.
Τις φωτογραφίες της συνταγής τις είδαμε από την φίλη μας Δάφνη Λεμονάκη
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός – Κακοκαιρία Bora : Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
- Cyber Monday : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαδικτυακές αγορές σας σήμερα
- Η Γη της Ελιάς: Ο Μιλτιάδης δίνει τελεσίγραφο στην Βασιλική
- Χριστουγεννιάτικη Quiche Lorraine
- Το τεστ της οπτικής ψευδαίσθησης που θα σας αποκαλύψει πώς διαχειρίζεστε την ήττα