Υπέροχη Χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα για το γιορτινό σας τραπέζι. Μια καταπληκτική πίτα γεμάτη αρώματα και ανεπανάληπτη γεύση. Η συνταγή αυτή μπορεί να χρειάζεται λίγο κόπο και χρόνο παραπάνω άλλα σας υπόσχομαι ότι θα σας αποζημιώσει στο 100%. Φτιάξτε την ακολουθώντας την συνταγή και θα ενθουσιάσετε όσους βρεθούν γύρω απ το τραπέζι σας.
- γάλα 1 ποτήρι του νερού χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο μισό ποτήρι του νερού
- αυγα 2
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 γραμμάρια+1 κουταλιά της σούπας
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος 600 γραμμάρια
- κρεμμυδι 1 μέτριο ξερό
- ελαιολαδο
- αλατι
- πιπέρι
- κουρκουμας λίγο
- πιπεριά κόκκινη καπνιστή
- κανελά λίγη
- κάρυ λίγο
- ντοματα 100 γραμμάρια στον τρίφτη
- νερό 1 ποτήρι του κρασιού
- σπανακι μισό κιλό
- κρεμμυδι 5 φρέσκα
- άνηθος μπόλικο
- γραβιέρα 200 γραμμάρια
- γκούντα 200 γρ
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Η συνταγή αυτή έχει αρκετά στάδια για τη ζύμη βάζω γάλα, το αναμειγνύω με ένα φακελάκι ξηρή μαγιά 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και το αφήνω 10 λεπτάκια. Μετά προσθέτω μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο τα αυγά και τα ενσωματώνω από πάνω κοσκινίζω 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι το κάνω ζύμη και το αφήνω 40 λεπτά να φουσκώσει.
Η γέμιση το κύριο συστατικό είναι μοσχαρίσιος κιμάς 600 γραμμάρια τσιγαρίζω 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό με ελαιόλαδο προσθέτω τον κιμά και το τσιγαρίζω πάρα πάρα πολύ καλά αλάτι πιπέρι λίγο κουρκουμά κόκκινη πιπεριά καπνιστή λίγη κανέλα λίγο κάρυ και 100 γραμμάρια ντομάτα στον τρίφτη ένα ποτήρι του κρασιού νερό και το αφήνω να στεγνώσει χωρίς υγρά δηλαδή
μισό κιλό σπανάκι 5 κρεμμυδάκια φρέσκα τα τσιγαρίζω με ελαιόλαδο σβήνω το μάτι και προσθέτω μπόλικο ανηθο
200 γραμμάρια γραβιέρα και 200 gr τυρί gouda Τα τρίβω στο χοντρό του τρίφτη
Και τώρα η συναρμολόγηση ένα ταψί 32αρι το λαδώνω με ελαιόλαδο χωρίζω τη ζύμη σε τρία μέρη ανοίγω ένα φύλλο και το βάζω στον πάτο του ταψιού Η πρώτη στρώση είναι τα σπανάκια, η δεύτερη στρώση είναι η γραβιέρα, η τρίτη στρώση είναι ο κιμάς, τέταρτη στρώση το τυρί Gouda καλύπτω με άλλο ένα φύλλο κάνω ένα σταυρό στη μέση με το μαχαίρι, μία πλεξούδα, γύρω γύρω τέσσερα φιλαράκια και δύο τριαντάφυλλα τα οποία με ένα ποτήρι τα χαράζω στρογγυλά. Βάζω το ένα φυλλαράκι πάνω στο άλλο στην άκρη του καθενός το βρέχω λίγο για να κολλήσουν μεταξύ τους το τυλίγω και το κόβω στη μέση, ανοίγω με προσοχή τα φιλαράκια και γίνεται το τριαντάφυλλο και τέλος ένα κρόκο αυγού με λίγες σταγόνες νερό από πάνω. Όποιος θέλει μπορείς να τυλίξει σε ένα αλουμινόχαρτο και ένα νόμισμα για την Πρωτοχρονιά εγώ θα το βάλω κατάψυξη και θα το ψήσω όταν πρέπει.
Η συνταγή είναι της Κωνσταντινιά ΠΚ
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες