Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2023 : Ολα τα μυστικά για ριζότο με κρεμώδη πλούσια υφή, μελωμένες πατάτες φούρνου, μαλακή με κρούστα γαλοπούλα, τραγανό κοτόπουλο, χοιρινό που λιώνει στο στόμα, καθώς και κόλπα για να καθαρίσετε εύκολα τα κάστανα και το ρόδι, να διατηρήσετε τις σαλάτες σας και πολλά άλλα. Ετοιμάστε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας εύκολα και γρήγορα. Μοιραζόμαστε μαζί σας όλα τα κόλπα μαγειρικής. Έναν πλήρη οδηγό, που θα σου λύσει τα χέρια.
Κόλπα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα σου λύσουν τα χέρια. Το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πλησιάζει κι εμείς θα μοιραστούμε μαζί σας όλα τα έξυπνα κόλπα για τον μπουφέ.
Πως να καθαρίσεις εύκολα τα κάστανα, πως να καθαρίσεις εύκολα το ρόδι, πως να κάψεις τις σαλάτες από πριν και να διατηρηθούν, πώς να ψήσεις σωστά το κρέας, μυστικά για πατάτες φούρνου, μυστικά για το κρέας, μυστικά για το ριζότο.
Στιγματά από άλατα θαμπάδα και σκουριές στα μαχαιροπίρουνα: Κάντε τα να αστράφτουν για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για κάθε σπίτι. Αρχικά είναι μία καλή αφορμή όλοι οι αγαπημένοι σου άνθρωποι να επισκεφθούν το σπίτι σου και να περάσετε όμορφες στιγμές μαζί. Να φάτε, να πιείτε, να γελάσετε, να ανταλλάξετε δώρα και ευχές.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλα τα έξυπνα κόλπα μαγειρικής για το γιορτινό τραπέζι. Ένας πλήρης οδηγός που θα σου λύσει τα χέρια. Διαβάστε παρακάτω:
Ο σωστός τρόπος για να σερβίρετε το τυρί:
Όλα τα είδη τυριών, καλό θα ήταν, να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτον γιατί μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις γεύσεις. Δεύτερον, όταν τα τυριά μαλακώνουν, τα λιποδιαλυτά γευστικά τους συστατικά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γευστικούς μας κάλυκες.
Photo via: Pinterest
Και τρίτον, τα αρώματα γίνονται πιο εκρηκτικά σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να μυρίσουμε και να γευτούμε καλύτερα το τυρί.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα τυριά μας, σκεπασμένα, για 30΄ εκτός ψυγείου, όταν πρόκειται για φρέσκα τυριά, ενώ για όλα τα άλλα θα χρειαστούμε μια ώρα. Όταν έχουμε μεγάλα κομμάτια τυριού ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο, εάν όμως έχουμε μικρά τότε σίγουρα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος.
Photo via: Pinterest
Πώς καθαρίζουμε εύκολα τα κάστανα;
1ος τρόπος
Ο πρώτος τρόπος που θα σας δείξουμε είναι και ο πιο διαδεδομένος στις έμπειρες νοικοκυρές. Αρχικά χαράσσουμε τα κάστανα σταυρωτά στην κυρτή πλευρά και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίζουμε τα κάστανα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με τα ζεστά κάστανα με μία πετσέτα κι αν τα κάστανα είναι από ποικιλία που καθαρίζονται εύκολα τότε σε 5-6 λεπτά θα είναι έτοιμα να καθαριστούν.
Αν δεν είναι από τα εύκολα, αφού τα στραγγίξουμε τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε φούρνο προθερμασμένο. Αφού ψηθούν τα σκεπάζουμε και πάλι για 2-3 λεπτά με την πετσέτα και τότε σίγουρα είναι έτοιμα για καθάρισμα.
Photo via: athensmagazine.gr
2ος τρόπος
Σε αυτήν την περίπτωση χαράσσουμε και πάλι τα κάστανα αφού τα πλύνουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο, γύρω από ένα μπολάκι ή ένα ποτηράκι με νερό. Βάζουμε τον φούρνο στην μεγαλύτερη θερμοκρασία του για 4-5 λεπτά. Βάζουμε μέσα τα κάστανα για 4-5 λεπτά και αφού γίνουν τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα καθαρίζουμε μετά από λίγο.
Πως να κάνεις τον πουρέ αφράτο και νόστιμο:
Ο πουρές πατάτας έχει και αυτός τα μυστικά του για να γίνει αφράτος. Το συνηθέστερο λάθος είναι να χτυπάμε τον πουρέ πατάτας στο μίξερ ή με την ράβδο χειρός. Ως αποτέλεσμα ο πουρές χάνει τον όγκο του, να βαραίνει και γίνεται ρευστός και κολλώδης.
Photo via: cookpad.com
Ο καλός και φυσικός πουρές πατάτας πρέπει να είναι αφράτος. Ο πουρές για να γίνει νόστιμος και αφράτος χρειάζεται αρκετό αλάτι για να αναδειχθεί η γεύση της πατάτας, κρύο φρέσκο βούτυρο και ζεστό γάλα.
Αν όμως δεν σας πετύχει και βγει αραιός τότε αυτό που μπορείς να κάνεις, όταν τον ετοιμάζεις, είναι να προσθέσεις λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και στη συνέχεια να βράσεις για λίγη περισσότερη ώρα.
Photo via: gastronomos.gr
Πως μπορείς να καθαρίσεις το ρόδι χωρίς να χαλάσεις το σχήμα του
Αυτό το κόλπο είναι μία εξαιρετική ιδέα για μπουφέ. Το να καθαρίσεις ένα ρόδι ίσως είναι απλή υπόθεση, όμως το να καταφέρεις να καθαρίσεις ένα ρόδι χωρίς να χαλάσεις το στρογγυλό του σχήμα θέλει τρόπο, αλλά όχι κόπο! Αν θέλετε να κλέψετε τις εντυπώσεις στον μπουφέ αυτό το βίντεο θα σας λύσει τα χέρια.
Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα ένα ρόδι;
Photo via: enimerotiko.gr
Το καθάρισμα των ροδιών είναι μία δύσκολη υπόθεση για πολλούς και πολλές όμως στην πραγματικότητα, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Αρχικά μπορούμε να φορέσουμε γάντια προτού ξεκινήσουμε την διαδικασία, διότι το ρόδι αφήνει χρώμα και το χρώμα του δεν φεύγει εύκολα από τα χέρια.
Ο μυστικός χυλός του Παναγιώτη Παπαδάκη για έτοιμο φύλλο σαν σπιτικό
Κόβουμε λοιπόν το λουλούδι του ροδιού και το χαράζουμε κάθετα, περιμετρικά. Χαράζουμε γύρω από το λουλούδι που κόψαμε επίσης για να μπορέσουν να ανοίξουν οι περιμετρικές χαραματιές. Πάνω από ένα μεγάλο μπολ ανοίγουμε με τα χέρια μας τις χαραματιές σαν φύλλα και γυρίζουμε το ρόδι ανάποδα.
Χτυπάμε δυνατά το ρόδι με μία βαριά λαβή σε διαφορετικά σημεία και τα σπόρια ξεκινούν να πέφτουν από μόνα τους. Συνεχίζουμε τα χτυπήματα μέχρι να πέσουν όλοι οι σπόροι. Αν μείνουν μερικά κολλημένα πάνω στην φλούδα τα αφαιρούμε και με ένα κουτάλι της σούπας.
Πώς διατηρούμε τις σαλάτες μας φρέσκες;
Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις πως είτε προτιμήσεις συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες, είτε προτιμήσεις φρέσκα λαχανικά που θα τα μετατρέψεις εσύ σε σαλάτα, θα πρέπει να κόψεις τα λαχανικά μόνος σου και να τα στραγγίξεις πολύ καλά από το νερό.
Ακόμη και τα λαχανικά από τις συσκευασμένες σαλάτες πρέπει να βγουν από την σακούλα τους, να πλυθούν με τρεχούμενο νερό και να στραγγίξουν καλά. Αφού λοιπόν πλύνεις τα λαχανικά σου τα στραγγίζεις σε μία σχάρα για να απομακρυνθεί κάθε υγρασία.
Αφού στεγνώσουν καλά τα αποθηκεύεις στο ψυγείο. Ιδανικά θα πρέπει να τυλίξεις την σαλάτα σου με μία πετσέτα γιατί η πετσέτα θα εμποδίσει την υπερβολική υγρασία και θα λειτουργήσει ως σφουγγάρι για τα λαχανικά. Έτσι θα διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες.
Πουρές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με παντζάρι και πατάτες
Αντί για πετσέτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί κουζίνας απλά φρόντιζε να το αλλάζεις συχνά. Επίσης μπορείς να κάνεις μία δεύτερη λύση. Και πάλι πλένεις καλά και κόβεις τα λαχανικά σου – είτε συσκευασμένα είτε φρέσκα – και τα τοποθετείς σε ένα δοχείο ή σε ένα τάπερ,
Προσθέτουμε στο επάνω και στο κάτω μέρος δύο φύλλα χαρτιού κουζίνας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως για να διατηρηθούν οι σαλάτες σου φρέσκες θα πρέπει ελαιόλαδο, λάδι, ξύδι, τυχόν σώς να μπουν λίγο πριν το σερβίρισμα διότι μαλακώνουν πολύ τα λαχανικά και τα μπαγιατεύουν.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σωστό ψήσιμο του κρέατος
Το σωστό σίτεμα που γίνεται όταν ο χασάπης αφήσει το κρέας στο ψυγείο του από 3 έως 8 εβδομάδες, μας δίνει ένα κρέας χωρίς πολύ υγρασία και σκουρόχρωμο, μαλακό και με πλούσια γεύση. Είναι σαφώς ακριβότερο από ένα φρέσκο κομμάτι αλλά με μεστή κρεατένια γεύση και πολύ πιο μαλακό από το φρέσκο.
Συνήθως μία απλή μαρινάδα δίνει έξτρα γεύση στο κρέας μας αλλά συνήθως το παρακάνουμε με έντονα μυρωδικά που στο τέλος καλύπτουν την γεύση του κρέατος και τρώμε κάτι σαν κρέας αλλά με γεύση δενδρολίβανο – λεμόνι.
Photo via: gastronomos.gr
Εμείς θα σας λέγαμε να είσαστε πολύ προσεκτικοί με τις μαρινάδες και να βάζετε απλά και λίγα μυρωδικά για να απολαύσετε μετά το κρέας σας με την αυθεντική του γεύση.
Πρέπει να βγάλετε από το ψυγείο το κρέας που θα ψήσετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν το ψήσετε ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι το κρέας σας θα ψηθεί πιο γρήγορα, που είναι και το ζητούμενο, για να μην χάσει πολλούς από τους χυμούς του.
Πως να αποθηκεύσουμε και να διατηρήσουμε τα σκόρδα
Το τέταρτο μυστικό είναι το αλάτισμα και στέγνωμα του κρέατος με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου νερά και υγρασίες οι οποίες βράζουν το κρέας αντί να το ψήνουν. Και φυσικά ΟΧΙ αλάτισμα πριν το ψήσιμο.
Πολύ βασικό γιατί το αλάτι τραβάει τις υγρασίες από το κρέας και το σκληραίνει. Φυσικά υπάρχει και πάντα ο αντίλογος που θέλει αλάτισμα πριν το ψήσιμο. Δοκιμάστε και τους δύο τρόπους και αποφασίστε για τον καλύτερο.
Εάν θα ψήσετε σε τηγάνι τότε ρίξτε μια κουταλιά ελαιόλαδο και μόλις το λάδι αρχίσει να καπνίζει ελαφρά, η θερμοκρασία είναι σωστή και μπορείτε να βάλετε το κρέας. Εάν θα ψήσετε σε σχάρα με κάρβουνα, βάλτε την σχάρα αρκετή ώρα να κάψει και χαμηλά.
Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι χωρίς να πιάσει μαμούνια και χωρίς να χαλάσει για πολύ καιρό
Το κρέας πρέπει να έρθει σε επαφή με υψηλή θερμοκρασία στην αρχή ώστε να αποκτήσει μια κρούστα εξωτερικά που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών του. Έτσι θα συγκρατήσει τους περισσότερους χυμούς και θα βγει πολύ ζουμερό και αφράτο στο τέλος του ψησίματος.
Επίσης πρέπει να γυρίζετε το κρέας συνέχεια κάθε μισό λεπτό, αν το ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, ή κάθε 2-3 λεπτά αν το ψήνετε σε σχάρα, ώστε να ψηθεί γρήγορα και σωστά και ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Γυρίζοντας τακτικά το κρέας δεν αφήνουμε το εσωτερικό λίπος του και τους χυμούς του να φύγουν αλλά το ξαναγυρίζουμε μέσα στο κρέας και έτσι θα παραμένει ζουμερό. Είναι αυτό που θα σας δώσει την έξτρα γεύση.
Ποτέ μα ποτέ δεν τρυπάμε το κρέας για να το γυρίσουμε με πιρούνια ή με τα μαχαίρια αλλά το γυρίζουμε πάντα με τσιμπίδα.
Πως να αποθηκεύσεις την κάπαρη- Διαδικασία
Επίσης σημαντικός είναι και ο χρόνος που θα μείνει το κρέας στην φωτιά.
Αυτό εξαρτάται από το πάχος το μέγεθος του κρέατος και την ένταση της φωτιάς. Γενικά το κρέας πρέπει να τρώγεται ψημένο μέτρια γιατί τότε θα σας δώσει και την καλύτερη γεύση του, δεν θα χάσει τα υγρά του, δεν θα στεγνώσει και δεν θα σκληρύνει.
Η καλύτερη λύση για να έχετε πάντα σωστά ψημένο κρέας είναι το θερμόμετρο γιατί με αυτό θα έχετε τον καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο. Κυκλοφορούν πολλοί τύποι από απλά και φτηνά μέχρι πολύ εξειδικευμένα.
Μυστικά για τις τέλειες πατάτες φούρνου
Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι πατάτες φούρνου θα πρέπει να έχουν κιτρινωπή σάρκα όσο είναι ωμές. Τις καθαρίζουμε λοιπόν και τις κόβουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε όμως προσέχουμε να έχουν όλες περίπου το ίδιο μέγεθος.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και όποιο μυρωδικό μας αρέσει. Όταν τις μαρινάρουμε με μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο και ό,τι άλλο μας αρέσει επιλέγουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ που να τις χωράει όλες αλλά ίσα ίσα.
Οι πατάτες θα πρέπει να είναι η μία κολλημένη πάνω στην άλλη για να μην ξεραθούν κατά το ψήσιμο, να είναι μαλακές και μελωμένες. Βάζουμε τις πατάτες στο σκεύος και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Τις ψήνουμε αρχικά στις αντιστάσεις στους 180° για 35-40 λεπτά.
Σπιτική σάλτσα ντομάτας : Ο πιο εύκολος τρόπος να την αποθηκεύσουμε
Ανακατεύουμε με πιρούνι, “σπάζοντάς” τες ελαφρά για να βοηθήσουμε να κάνουν ωραία κρούστα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C στον αέρα. Ψήνουμε ακόμα μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Είναι έτοιμες όταν πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και καφετίσουν ελαφρά οι άκρες τους. Μέσα είναι μαλακές και πολύ νόστιμες και στις γωνίτσες τους τραγανές.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Τα μυστικά για το τέλειο ριζότο
Δεν είναι όλες κατάλληλες για την παρασκευή του ριζότο, καθώς ο τρόπος παρασκευής και το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτούν ρύζι υψηλής περιεκτικότητας σε ένα συγκεκριμένο τύπο αμύλου, την αμυλοπεκτίνη, η οποία ευθύνεται για τη χαρακτηριστική κρεμώδη ύφη του ριζότο.
Μια άλλη χαρακτηριστική διαφορά των ποικιλιών που είναι κατάλληλες για ριζότο σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι πως οι κόκκοι τους είναι πιο κοντοί και «παχουλοί». Ας δούμε, όμως, αναλυτικά κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες:
Αρμπόριο (Arborio): Η πιο γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ποικιλία (θα τη βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ).
Καρναρόλι (Carnaroli): Η ποικιλία «πολυτελείας» έχει σύμφωνα με πολλούς το προνόμιο να μην παραμαγειρεύεται εύκολα.
Βιαλόνε νάνο (Vialone nano): Ιδανική ποικιλία για ιδιαίτερα κρεμώδες ριζότο.
Χοιρινή σπάλα στο φούρνο με πατάτες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Το ανακάτεμα θα πρέπει να είναι πολύ συχνό, αν όχι συνεχόμενο, ώστε να αναμιχθεί το άμυλο του ρυζιού με τα υγρά και να αρχίσει να δημιουργείται το χαρακτηριστικό «χύλωμα». Ανακατεύοντας, λοιπόν, αναγκάζουμε το άμυλο να βγει από τους κόκκους του ρυζιού, να ομογενοποιηθεί με τα υγρά και να επιτευχθεί ένα «δέσιμο» που θα οδηγήσει στην επιθυμητή υφή.
Ο σωστός ζωμός θα αποτελέσει τη γευστική βάση για το ριζότο. Σκεφτείτε πως το ρύζι είναι ικανό να απορροφήσει έως και τρεις φορές τον όγκο του σε νερό. Αναγκαστικά, λοιπόν, η γεύση του υγρού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τελικού γευστικού προφίλ του πιάτου μας.
Επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύος. Το κατάλληλο σκεύος για την παρασκευή του ριζότο είναι μια σχετικά ρηχή χύτρα. Το μέγεθός της εξαρτάται από την ποσότητα του ρυζιού, το οποίο για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα θα πρέπει να έχει χώρο να απλωθεί και να μη συσσωρεύεται σε ύψος.
Πως να κρατήσετε ζεστό το φαγητό στο τραπέζι:
Έχετε λοιπόν ετοιμάσει τα πάντα και έχετε στρώσει το γιορτινό σας τραπέζι. Το μόνο που μένει είναι να έρθουν οι καλεσμένοι σας. Πως όμως θα διατηρήσετε ζεστά τα φαγητά μέχρι τότε;
Υπάρχει τρόπος! Φρόντισε λοιπόν να είναι πάντα σκεπασμένα ή ακόμα καλύτερα επίλεξε τα ειδικά σκεύη ρεσώ για φαγητό, τα οποία θα διατηρήσουν το φαγητό ζεστό στο τραπέζι για ένα χρονικό διάστημα.
Συμβουλές για την τέλεια γαλοπούλα
Κατευθείαν από την κατάψυξη
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να εξοικονομήσετε χρόνο, είναι να προετοιμάσετε τη γαλοπούλα, μαζί με τα καρυκεύματα και τη γέμιση μία ημέρα πριν και να τη βάλετε στην κατάψυξη. Το πρωί του τραπεζιού, βάλτε τη στο φούρνο κατευθείαν με τις πατάτες. Αυτό επιτυγχάνει δύο πράγματα:
Συγχρονίζει τον ιδανικό χρόνο ψησίματος της γαλοπούλας με αυτόν της πατάτας, αφού τα «φρέσκα» πουλερικά γίνονται συνήθως πιο γρήγορα στο φούρνο Επιτρέπει στη γαλοπούλα να μαγειρευτεί πιο σταδιακά, κρατώντας τους χυμούς της όσο ψήνεται, και διατηρώντας τρυφερό ειδικά το στήθος.
Δοκιμάστε τον αερομάγειρα
Ο αερομάγειρας προσφέρει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χώρου και χρόνου. Αν χρειάζεστε τον φούρνο και για άλλα φαγητά την ημέρα των Χριστουγέννων, μπορείτε να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα στο air fryer για ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να την τελειώσετε για ένα πεντάλεπτο στο αερομάγειρα μετά το ψήσιμο για πιο τραγανή πέτσα.
Επενδύστε σε ζωμό
Ένα συστατικό που δεν χρησιμοποιούμε πολύ στην Ελλάδα είναι η σάλτσα ζωμού. Υπάρχουν πολλές συνταγές για gravy στο διαδίκτυο, αλλά εν γένει η παρασκευή βασίζεται στην προετοιμασία ενός ζωμού από κοτόπουλο μαζί με λαχανικά, τον οποίο βράζουμε για πολλή ώρα σε κατσαρόλα με κάποιο αλκοόλ, συνήθως κρασί, ώσπου το ρεντουξιόν να πάρει την υφή ενός αραιού σιροπιού, ή αν θέλετε, μίας πηχτής σούπας.
Περιχύστε τις μερίδες της έτοιμης γαλοπούλας με αυτή τη σάλτσα και δεν θα θέλετε να την ξαναφάτε χωρίς αυτή, εγγυημένα.
Το κόλπο για εξασφαλισμένα ζουμερή γαλοπούλα είναι και γρήγορο και απλό.
Ο σεφ και διευθυντής μαγειρικής του Food and Wine, Justin Chapple, αποκάλυψε ότι το μυστικό για να μαγειρέψετε το τέλειο ψητό, είναι να αλείψετε καλά τη γαλοπούλα με μαγιονέζα.
Θα χρειαστείτε φυσικά μια γαλοπούλα και ένα βάζο μαγιονέζα. Όσο για το πώς θα το εφαρμόσετε; Μπορείτε απλά με το κουτάλι να αλείψετε τη μαγιονέζα στη γαλοπούλα. Περάστε την οπωσδήποτε και κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας, βάλτε την και εσωτερικά.
Μπορείτε βέβαια, μέσω της μαγιονέζας να δώσετε και λίγη ένταση στη γαλοπούλα σας. Πώς; Φτιάχνοντας μαγιονέζα με μεξικάνικο άρωμα (μαγιονέζα τσιπότλε).
Το σπίτι βομβαρδίστηκε στις Γιορτές; Δες πως θα το καθαρίσεις σε 5 ώρες
Για τη μεξικάνικη μαγιονέζα θα χρειαστείτε φυσικά μαγιονέζα, φρέσκο θυμάρι, το ξύσμα ενός λεμονιού, τρεις σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και ψιλοκομμένο τσιπότλε (αποξηραμένο, αλεσμένο ή κονσερβοποιημένο).
Μπορείτε βέβαια να βάλετε και ό,τι άλλο μπαχαρικό και μυρωδικό της αρεσκείας σας προτιμάτε. Για την παρασκευή της μαγιονέζας τσιπότλε, απλά ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
«Όταν καλύπτετε τη γαλοπούλα σας με μαγιονέζα, τη νοστιμίζει κατά τη διάρκεια του ψησίματος, διατηρώντας το κρέας με τα ζουμιά του και τρυφερό», εξηγεί και προσθέτει: «Βάλτε μαγιονέζα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά της γαλοπούλας για να γίνει ιδιαίτερα ζουμερή».
10 μαγειρικά λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σεφ
Ο Executive Chef της Tesco, Jamie Robinson, μοιράστηκε επίσης τις δικές του συμβουλές για το μαγείρεμα της γαλοπούλας τα Χριστούγεννα.
Μιλώντας στη The Mirror, είπε: «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τη στεγνή γαλοπούλα. Διατηρήστε την ζουμερή βάζοντας βούτυρο κάτω από την πέτσα πριν από το ψήσιμο, και στη συνέχεια μαγειρέψτε τη σε χαμηλή θερμοκρασία και αργά για όσο περισσότερες ώρες γίνεται.
Οι μεσαίου μεγέθους γαλοπούλες πρέπει να μαγειρεύονται στους 120° για περίπου τρεις ώρες, με το στήθος προς τα κάτω. Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για μια ώρα και πέντε λεπτά πριν το σερβίρισμα, ξαναβάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο, με το στήθος προς τα πάνω για να γίνει η πέτσα ωραία και τραγανή, ενώ το κρέας παραμένει ζουμερό».
Γιορτινά έξυπνα κόλπα για το πιο ζουμερό και πετυχημένο κοτόπουλο
Μαρινάδα
Η χρήση μαρινάδας πριν από το μαγείρεμα οποιουδήποτε τύπου κοτόπουλου είναι εξαιρετικά σημαντική για να το διατηρήσετε ζουμερό. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη μαρινάδα υγρή και σφραγίζετε το κοτόπουλο για τουλάχιστον 3-4 ώρες- ακόμα καλύτερα αν το αφήσετε όλη τη νύχτα.
Αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλο να απορροφήσει όλη την υγρασία από τη μαρινάδα και ενώ μαγειρεύεται, δεν θα χάσει καθόλου από το υγρό του περιεχόμενο, διατηρώντας το τρυφερό. Σύμφωνα με επαγγελματίες σεφ, για μια τέλεια επιλογή μαρινάδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, ασπράδι αυγού ή ακόμα και βουτυρόγαλα.
Κατάλληλο σκεύος
Ο τύπος σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Συγκεκριμένα, πέρα από το μέταλλο, το σχήμα μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού είναι επίσης σημαντικό και έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό.
Τα βαθύτερα σκεύη τείνουν να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους και να διατηρούν μεγάλο μέρος του φαγητού που μαγειρεύεται βυθισμένο.
Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στο κέντρο ενός τεράστιου σκεύους υφίστανται μια πιο σταθερή θερμοκρασία και κάπως αυξημένη πίεση, που βοηθούν περαιτέρω στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού.
Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι χωρίς να πιάσει μαμούνια και χωρίς να χαλάσει για πολύ καιρό
Σε ένα ρηχό σκεύος, καθώς το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα και την εξάτμιση, η υγρασία χάνεται πιο εύκολα απ’ ό,τι σε βαθύτερα σκεύη και το κοτόπουλο μπορεί να βγει πιο στεγνό.
Σφυροκόπημα
Το «χτύπημα» του κοτόπουλου μπορεί επίσης να σας επιφέρει πεντανόστιμα αποτελέσματα, ειδικά για ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο.
Το σφυροκόπημα του κοτόπουλου βοηθάει στο να μαλακώσει το κρέας αλλά και στη διάσπαση των ινών του, αποτρέποντας έτσι το υπερβολικό μαγείρεμα και διατηρώντας το κομμάτι ζουμερό. Η τεχνική είναι ιδανική για στήθος, καθώς δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάποιο κομμάτι με κόκαλα.
Θερμοκρασία δωματίου
Μία από τις πιο βασικές προδιαγραφές για ένα ζουμερό κοτόπουλο είναι να το μαγειρεύεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην μαγειρεύετε κατεψυγμένο κοτόπουλο απευθείας, καθώς μπορεί να προκύψει ένα στεγνό και άγευστο πιάτο.
Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά (ή περισσότερο) μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο τότε μαρινάρετε το. Ακόμα και αφού διατηρήσετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, φροντίστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα αφού αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία.
Κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος
Όταν ζεσταίνετε το σκεύος μαγειρέματος στη φωτιά, μην τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας αμέσως στο κρύο τηγάνι, καθώς πολλά από τα ζουμιά του κοτόπουλου θα εξατμιστούν όσο το τηγάνι ζεσταίνεται.
Περιμένετε να φτάσει το τηγάνι στη σωστή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια, ώστε το κοτόπουλο να αρχίσει να μαγειρεύεται αμέσως χωρίς να χάσει άσκοπα την υγρασία του.
Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα