Τι είναι η Διαλειμματική νηστεία η αλλιώς διαλείπουσα νηστεία ποια είναι τα οφέλη, ποιοι οι κίνδυνοι και ένα ενδεικτικό πρόγραμμα-μενού διατροφής.
Η διαλειμματική νηστεία τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ευρέως γνωστή. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε αν η διαλειμματική νηστεία όντως βοηθάει στην απώλεια βάρους ή αν πρόκειται απλά για μία παρωδική μόδα.
Ανά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο πολλές εναλλακτικές δίαιτες και διατροφικά προγράμματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους με έναν εναλλακτικό τρόπο. Μερικά από αυτά είναι μέχρι και επικίνδυνα.
Δείτε ακόμα H δίαιτα για μόνιμη απώλεια βάρους
Η διαλειμματική νηστεία λοιπόν είναι ένα μοτίβο διατροφής το οποίο προτείνει την εναλλαγή περιόδων νηστείας και περιόδων ελεύθερης διατροφής, χωρίς να καθορίζει το είδος του φαγητού που περιλαμβάνουν οι περίοδοι ελεύθερης διατροφής. Χάνεις όντως κιλά με αυτήν την δίαιτα; Διαβάστε παρακάτω:
Περισσότερες λεπτομέρειες για την διαλειμματική νηστεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικά διατροφικά μοτίβα διαλειμματικής νηστείας. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας τα πιο δημοφιλή που είναι τα εξής:
Το μοτίβο 16:8: Το συγκεκριμένο μοτίβο περιλαμβάνει την παράλειψη του πρωινού και τον περιορισμό της ημερήσιας περιόδου φαγητού σε 8 ώρες. Ακολουθείται από 16 ώρες νηστείας. Στη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες. Μερικά από αυτά είναι το νερό και τα ροφήματα χωρίς γάλα και ζάχαρη.
Στη φάση της περιόδου φαγητού δεν υπάρχει περιορισμό στο είδος και στην ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Το μοτίβο 16:8 είναι και το πιο δημοφιλές.
Το μοτίβο 1:1: Περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής.
Το μοτίβο 5:2: Περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και δύο ημέρες νηστείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μοτίβα 1:1 και 5:2 ορίζονται είτε ως μέρες χωρίς καθόλου κατανάλωση τροφής είτε ως μέρες που υπάρχει μόνο ένα γεύμα που αποδίδει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Για παράδειγμα ο μέσος άνθρωπος που καταναλώνει καθημερινά 2.000 θερμίδες, τις ημέρες της νηστείας μπορεί να καταναλώσει μόνο 500.
Είναι αυτονόητο ότι τα παραπάνω μοτίβα διατροφής συμβουλεύουν εκείνους που θέλουν να τα ακολουθήσουν να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή ακόμη και στις ημέρες αυστηρής νηστείας.
Μπορεί να μην το ξέρατε, όμως η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μία καινούρια ανακάλυψη. Συγκεκριμένα αποτελεί μια αρχαία παράδοση που ασκείται από πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες εδώ και αιώνες. Ο πρωτόγονος άνθρωπος άλλωστε δεν είχε τα μέσα να συντηρήσει το φαγητό που έβρισκε ούτε είχε καθημερινά στην διάθεσή του φαγητό.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξελιχθούν μπορώντας να λειτουργήσουν χωρίς τροφή για μεγάλες χρονικές περιόδους. Υπάρχουν θρησκείες που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν μορφές νηστείας σε είδη τροφών για μέρες ή για συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.
Παραδείγματα αποτελούν η Σαρακοστή στο Χριστιανισμό, το Ραμαζάνι στον Μουσουλμανισμό, το Γιομ Κιπούρ στον Ιουδαϊσμό κ.ά.
Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι συνέπειες της διαλειμματικής νηστείας;
Η διαλειμματική νηστεία είναι είδος μελέτης τα τελευταία χρόνια. Όμως δεν υπάρχον ακόμη έρευνες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη ή και τις συνέπειες. Επίσης δεν υπάρχουν έρευνες που να καλύπτουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμη. Τα δείγματα που έχουμε στα χέρια μας, μας δείχνουν ότι όντως χάνουμε βάρος και κάνει καλό στην υγεία μας.
Απώλεια βάρους
Όταν μειώνουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της μείωσης των γευμάτων που καταναλώνουμε, όλα τα μοτίβα της διαλειμματικής νηστείας μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Όμως δεν πρέπει να αντισταθμίζονται τα μειωμένα γεύματα με αύξηση της ποσότητας της τροφής κατά τη διάρκεια των περιόδων φαγητού.
Επίσης η διαλειμματική νηστεία αλλάζει τα επίπεδα διαφόρων ορμονών κι έτσι η απώλεια βάρους γίνεται πιο εύκολα. Συγκεκριμένα, η αυξητική ορμόνη, αυξάνεται ενώ μειώνονται τα επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνεται η απελευθέρωση νοραδρεναλίνης.
Φαίνεται ότι ενώ την ελεύθερη ημέρα κάποιος μπορεί να φάει όσο θέλει, η πρόσληψη τελικά δεν ξεπερνά κατά πολύ την συνιστώμενη κι έτσι, στο σύνολο της εβδομάδας οι θερμίδες που προσλαμβάνει το άτομο είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται για να χάσει βάρος.
Άλλα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν την μείωση στην αντίσταση της ινσουλίνης που είναι αποτέλεσμα για σάκχαρο στο αίμα, την μείωση της LDL χοληστερόλης, το τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής.
Στα άλλα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνονται η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και ως αποτέλεσμα του σακχάρου αίματος, η μείωση της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής.
Τι γίνεται με την πείνα στην διαλειμματική νηστεία;
Το πιο δύσκολο κομμάτι και η κύρια παρενέργεια της διαλειμματικής νηστείας είναι η πείνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε αδυναμία, το οποίο είναι όμως παροδικό μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός στο νέο μοτίβο διατροφής.
Πολλοί άνθρωποι μάλιστα ακολουθούν μία μορφή διαλειμματικής νηστείας χωρίς να το αναγνωρίζουν, συχνά εξαιτίας των πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Όμως σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι λόγω της φύσης της ασθένειάς τους, είτε λόγω των λίγων επιστημονικών αποδείξεων, ορισμένες ομάδες ανθρώπων δεν πρέπει να κάνουν την διαλειμματική νηστεία. Αυτές οι ομάδες συγκεκριμένα είναι οι παρακάτω:
Άτομα κάτω των 18 ετών (παιδιά και έφηβοι), στους οποίους προέχουν οι ανάγκες ανάπτυξης. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που ορίζει την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες, όπως οι διαβητικοί ασθενείς.
Άτομα με τάση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, καθώς ο περιοριστικός χαρακτήρας της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμμονή με το θέμα του φαγητού.
Μπορούμε να την εφαρμόσουμε σαν μέθοδο απώλειας βάρους;
Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να αποτελεί μία αποτελεσματική μέθοδο για την απώλεια βάρους και για την βελτίωση της υγείας μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με τις κλασικές δίαιτες που εφαρμόζουν οι ειδικοί διατροφολόγοι.
Αν δεν υπάρχει λόγος υγείας θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορείτε να την εφαρμόσετε. Όμως η αλήθεια είναι πως θεωρούμε ότι έκαστος στο είδος του. Όταν θέλουμε να χάσουμε με ασφάλεια κιλά θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς διατροφολόγους.
Το κάθε σώμα έχει τις δίκες του ανάγκες και όσο καλά κι αν γνωρίζουμε το σώμα μας, ποτέ δε θα γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες του, καλύτερα από έναν ειδικό. Όταν λοιπόν θέλουμε να χάσουμε βάρος καλό θα ήταν να εμπιστευτούμε αυτή τη δουλειά στους διατροφολόγους που θα φτιάξουν ένα πρόγραμμα διατροφής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
Διαλειμματική νηστεία πρόγραμμα (ενα ενδεικτικό μενού μοτίβο 16:8)
Το πρόγραμμα στη διαλειμματική νηστεία θα το επιλέξετε εσείς .
Εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε ένα ενδεικτικο μενού. Ας λάβουμε υπ’όψιν ότι θα τρώτε τις ώρες 12-8 ενώ τις υπόλοιπες θα κάνετε νηστεία.
Στις 12 το μεσημέρι μπορείτε να καταναλώσετε ένα γιαούρτι μαζί με ένα φρούτο.
Στις 2 θα φάτε το μεσημεριανό σας μαζί με μπόλικη σαλάτα
Στις 5 θα καταναλώσετε ένα καλό σνακ όπως 2 φρούτα, 1 τοστ ή μια μικρή μερίδα γλυκού.
Στις 8 το βράδυ θα φάτε το τελευταίο γεύμα – καλό είναι να αποτελείται από πρωτείνη κατά 60% καθώς έτσι θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι να πέσετε για ύπνο.
Μπορείτε να καταναλώσετε ένα φιλέτο κοτόπουλο μαζί με μια μεγάλη σαλάτα ή μια σπιτική τονοσαλάτα.
Από ‘δω και πέρα επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού ή καφέ-τσάι χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Οποιαδήποτε κατανάλωση θερμίδας (π.χ. γλυκαντικό στον καφέ) χαλάει το 16ωρο.
Διαλειμματική νηστεία κίνδυνοι
Η γνώμη του γιατρού σας ή κάποιου εξειδικευμένου σύμβουλου υγείας είναι σημαντική για τις παρακάτω περιπτώσεις:
Διαβήτης
Προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου.
Εάν έχετε θέματα αρτηριακής πίεσης
Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή
Εάν είστε λιποβαρής
Εάν έχετε ιστορικό με διατροφικές διαταραχές.
Εάν είστε γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει
Εάν είστε γυναίκα με ιστορικό εμμηνόρροιας
Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε
Πριν ξεκινήσετε τη Διαλειμματική νηστεία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την δίαιτα στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Photo cover via: onmed.gr
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος