Τί θα γίνει αν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Τί θα γίνει αν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Τί θα συμβεί στο σώμα αν κάθε πρωί πίνεις ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι; Τα οφέλη για την υγεία αλλά και οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξεις σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προτιμούν να πίνουν έναν ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι κάθε πρωί, από το να τρώνε ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Σίγουρα υπάρχουν οφέλη στην υγεία, ειδικά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες. Όμως υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι για την υγεία που πρέπει να προσέξεις. Αυτά θα συμβούν στο σώμα, αν πίνεις κάθε πρωί ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθε Χειμώνα – όπου έρχεται η εποχή τους – τα βάζουν χωρίς δισταγμό στη διατροφή τους, είτε μέσα από χορταστικές φρουτοσαλάτες, είτε πίνοντάς τα σε φυσικούς χυμούς. Κι ενώ μία τέτοια συνήθεια φαντάζει προς προσφέρει μόνο θετικά στο σώμα, υπάρχουν και οι κίνδυνοι που πρέπει να λάβεις υπόψη. Διαβάστε παρακάτω:

Τί θα γίνει αν πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η κατανάλωση ενός ποτηριού φυσικού χυμού πορτοκάλι κάθε πρωί ενισχύει το ανοσοποιητικό, χάρη στη βιταμίνη C, που ως γνωστόν τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αυτή. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

φυσικός-χυμός-πορτοκάλι-
Photo via: pexels.com (JÉSHOOTS)

Ένα και μόνο φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού παρέχει περισσότερο από το 100% της ΣΗΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φλαβονοειδή του, όπως η εσπεριδίνη, συμβάλλουν επίσης σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Ωστόσο η καθημερινή κατανάλωση χυμού δεν υποκαθιστά τα ολόκληρα φρούτα, τα οποία παρέχουν και τις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης.

Με ποιον τρόπο επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Από την άλλη αυτή η συνήθεια μπορεί να βοηθήσει και στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η εσπεριδίνη και η βιταμίνη C, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και μπορεί να μειώσουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση.

Το κάλιο στον χυμό πορτοκαλιού βοηθά επίσης στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και αντισταθμίζει το νάτριο, δηλαδή το αλάτι που υπάρχει στον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καρδιολόγοι προειδοποιούν να μη βασίζεστε αποκλειστικά στον χυμό, αφού η υπερβολική πρόσληψη αυξάνει την κατανάλωση ζάχαρης, η οποία μπορεί να αυξήσει με τη σειρά της τα επίπεδα τριγλυκεριδίων με τη πάροδο του χρόνου.

Βοηθά στη πέψη

Ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά και στην πέψη, αν και υπάρχουν κάποιες προβληματικές που θα τις υπογραμμίσουμε παρακάτω. Από τη μία, η φυσική του οξύτητα μπορεί να προάγει την παραγωγή οξέος στομάχου βελτιώνοντας τη πέψη για ορισμένα άτομα. Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από φυτικές τροφές και μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας από έλλειψη σιδήρου.

Από την άλλη, άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ευαίσθητο στομάχι, μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φυσικού χυμού πορτοκάλι επιδεινώνει την καούρα ή την γαστρική δυσφορία.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί επίσης να προσφέρει γνωστικά οφέλη όταν καταναλώνεται τακτικά. Τα φλαβονοειδή στα πορτοκάλια βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να προστατεύουν τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με την εξασθένηση της μνήμης λόγω ηλικίας. Ορισμένες μικρές μελέτες υποδηλώνουν, ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν χυμό πορτοκαλιού καθημερινά έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένες εργασίες μνήμης και μάθησης.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι μέτρια, αλλά υποδηλώνουν ότι ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής για τον εγκέφαλο διατροφής, όταν συνδυάζεται με άλλα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Τα μειονεκτήματα της καθημερινής κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού

Ο κύριος κίνδυνος της καθημερινής κατανάλωσης του συγκεκριμένου χυμού είναι η υπερκατανάλωση ζάχαρης, οπότε αυξάνεται η πρόσληψη των θερμίδων. Μπορεί να είναι φυσικός όμως ένα φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 20-25 γραμμάρια ζάχαρης. Είναι προτιμότερο να φας ένα ολόκληρο πορτοκάλι από το να πιείς τον χυμό του για δύο κύριους λόγους.

Ο πρώτος είναι, ότι όταν τρως κάτι νιώθεις ότι χορταίνεις περισσότερο από ότι όταν το πίνεις. Επίσης ο χυμός δεν έχει φυτικές ίνες και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι φυτικές ίνες απορροφούν τη ζάχαρη πιο γρήγορα. Για τα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

Από την άλλη η οξύτητα και η ζάχαρη μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο, αν καταναλώνεται συχνά. Οι διαιτολόγοι γενικά συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης χυμού σε όχι περισσότερο από 1 μικρό ποτήρι (120-150 ml) ημερησίως.

Αυτή η ποσότητα παρέχει βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιοξειδωτικά χωρίς να κατακλύζει τη διατροφή σας με ζάχαρη. Για τα παιδιά, η πρόσληψη θα πρέπει να είναι ακόμη πιο περιορισμένη. Τα ολόκληρα πορτοκάλια ή άλλα φρούτα θα πρέπει να παραμείνουν η προτιμώμενη επιλογή. Αν θέλεις μία μέρα γεμάτη ενέργεια, τότε σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το πρόγραμμα των 5 λεπτών.

cover photo via pexels.com Magda Ehlers

Σχετικά άρθρα:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την δίαιτα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.