αλλαγές-που-συμβαίνουν-στο-σώμα-της-γυναίκας-κάθε-μήνα-

Ο κύκλος μιας γυναίκας σε φωτογραφίες : 19 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας κάθε μήνα και κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε καν…οι γυναίκες.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο σε πολλές πτυχές του, μέχρι και σήμερα, ακόμη κι αν η επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο πολύ. Όσων αφορά τις γυναίκες κάθε ημέρα του μήνα είναι σημαντική, διότι κάθε μέρα του μήνα συμβαίνει κάτι στο σώμα της που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μερικές μέρες του μήνα νιώθεις ότι χάνεις την συγκέντρωσή σου και την ψυχραιμία σου, δεν είναι τυχαίο και όχι, δεν συνδέονται όλα με την περίοδο. Επίσης μερικές μέρες του μήνα νιώθεις πως είσαι έτοιμη να πετύχεις κάθε στόχο και αυτό, δεν συμβαίνει επειδή τα άστρα είναι ευνοϊκά μαζί σου, αλλά επειδή το σώμα σου στο επιτρέπει.

Δείτε ακόμα 6 απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μίας γυναίκας όταν έχει περίοδο

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 19 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κάθε γυναίκας, κάθε μήνα και πως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την διάθεση και την καθημερινότητά της. Σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πίστευαν οι ίδιες οι γυναίκες μάλιστα. Διαβάστε παρακάτω: 

Ο κύκλος μιας γυναίκας σε φωτογραφίες: 1η-5η μέρα.

Ξεκινάμε λοιπόν με τις πρώτες 5 μέρες του μήνα. Αρχικά ο κύκλος αρχίζει την πρώτη μέρα της περιόδου της. Αυτήν την στιγμή λοιπόν η μήτρα αποβάλλει ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο και το σώμα της γυναίκας παράγει μία τεράστια ποσότητας της προσταγλανδίνης, μίας ορμόνης στην οποία οφείλονται οι σπασμωδικοί πόνοι στην κοιλιά και στην μέση.

Επίσης εκείνες τις μέρες μερικές γυναίκες αιμορραγούν από την μύτη ενώ τα τριχοειδή αγγεία του σκάνε και καινούργιες πληγές μπορεί να ξεκινήσουν να αιμορραγούν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται έμμεση εμμηνόρροια ή πρόσθετη εμμηνόρροια.

Συμβαίνει διότι η αρτηριακή πίεση στο σώμα ξεπερνάει το φυσιολογικό όριο και τα τριχοειδή διογκώνονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί οι περισσότερες γυναίκες να ματώνουν από την μύτη, όμως αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε σημείο του σώματος.

Δείτε ακόμα Τρώτε ενώ δουλεύετε; 4 Λόγοι που πρέπει να το σταματήσετε ΑΜΕΣΩΣ

Εκείνες τις μέρες επίσης, οι κηλίδες εξαφανίζονται σταδιακά ενώ πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι μειώνεται και η λιπαρότητα στο δέρμα τους. Την ίδια στιγμή το δέρμα γίνεται πολύ ευαίσθητο. Στην αρχή του κύκλου στο σώμα της γυναίκας υπάρχουν πολύ λίγο οιστρογόνο στο αίμα.

Γι’ αυτόν λόγο πολλές γυναίκες νιώθουν έλλειψη ενέργειας, συγκέντρωσης και ότι κουράζονται πιο γρήγορα από ότι συνήθως. Καθώς το σώμα χάνει αίμα μπορεί η γυναίκα να εμφανίσει θρόμβους, οι οποίοι ως γνωστόν είναι αποτέλεσμα πήξης.

Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα προσπαθεί να προστατευθεί από την υπερβολική αιμορραγία. Όσο πλησιάζει η περίοδος να τελειώσει, το παλιό αίμα που έχει αποθηκευτεί στην μήτρα, οξειδώνεται και αλλάζει χρώμα. Από έντονο κόκκινο γίνεται σκούρο καφέ και όσο περνούν οι μέρες μειώνεται.

αλλαγές-που-συμβαίνουν-στο-σώμα-της-γυναίκας-κάθε-μήνα-

Photo via: dama.bg

Ο κύκλος μιας γυναίκας σε φωτογραφίες: 6η-13η μέρα

Σε αυτές τις ημέρες το επίπεδο των οιστρογόνων στο αίμα αυξάνεται και η γυναίκα ξεκινά να νιώθει μία ώθηση ενέργειας. Γίνεται πιο δραστήριο και επικοινωνεί πιο εύκολα με τους άλλους ανθρώπους. Επίσης βελτιώνεται ο προσανατολισμός της σε έναν χώρο.

Σύμφωνα με μία μερίδα της επιστημονικής κοινότητας οι γυναίκες είναι πιο εμφατικές αμέσως μετά την περίοδο και μπορούν να νιώσουν πιο έντονα συναισθήματα. Κατά την διάρκεια αυτών των ημερών αναπτύσσεται ένα νέο ωάριο στις ωοθήκες και οργανισμός ξεκινά να προετοιμάζεται για την δυνατότητα εγκυμοσύνης.

αλλαγές-που-συμβαίνουν-στο-σώμα-της-γυναίκας-κάθε-μήνα-

Photo via: genial.guru

Ο κύκλος μιας γυναίκας σε φωτογραφίες: 14η-15η μέρα

Σε αυτήν την φάση, το ωάριο έχει ωριμάσει και κινείται προς την μήτρα περιμένοντας να πραγματοποιηθεί σύλληψη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες και το επίπεδο των οιστρογόνων βρίσκονται πλέον στο αποκορύφωμά τους.

Μία γυναίκα σε αυτήν την φάση δείχνει πιο φρέσκια και ανανεωμένη αφού το δέρμα της είναι καθαρό και λείο, τα μαλλιά της λάμπουν και φυσικά η λίμπιντό της φτάνει στο αποκορύφωμα. Εξαιτίας των αυξημένων οιστρογόνων βελτιώνεται και η σιωπηρή μνήμη.

Η σιωπηρή μνήμη είναι όταν ένα άτομο κάνει ενέργειας με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του αλλά το κάνει ασυνείδητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές από τις κινήσεις της να είναι ολίγον τι αυτοματοποιημένες.

Δείτε ακόμα Πώς η υγειά σου επηρεάζεται από την υγεία της μαμάς σου;

Από την άλλη η ενεργός μνήμη λειτουργεί αντίστροφα. Όλα όσα θα κάνει μία γυναίκα εκείνη την χρονική περίοδο, που αξίζει να σημειωθεί ότι λέγεται ωορρηξία, θα παραμείνουν στο υποφλοιό του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες εκείνη την περίοδο είναι πιο ανοιχτές στο να μάθουν νέα πράγματα με δυσκολία και να αποστηθίσουν γνώσεις.

Όσων αφορά τα οιστρογόνα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και ενεργά τον ιππόκαμπο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση των αναμνήσεων. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που αυξάνεται σε μέγεθος κάθε μήνα.

Οι ορμόνες στο σώμα δρουν επίσης στην αμυγδαλή του εγκεφάλου η οποία, είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδιαίτερα του φόβου. Όταν τα οιστρογόνα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους, μία γυναίκα είναι σε θέση να πάρει πιο εύκολα σωστές αποφάσεις σε κρίσιμες καταστάσεις.

αλλαγές-που-συμβαίνουν-στο-σώμα-της-γυναίκας-κάθε-μήνα-

Photo via: genial.guru

Ο κύκλος μιας γυναίκας σε φωτογραφίες:16η-28η ημέρα

Φτάνουμε λοιπόν στις τελευταίες ημέρες. Σε αυτήν την περίοδο το ωάριο έχει αφήσει το ωοθυλάκιο και υπάρχει κάτι που λέγεται corpus luteum που σχηματίζεται στην θέση του. Πρόκειται για έναν προσωρινό αδένα που εκκρίνει προγεστερόνη.

Εξαιτίας τη προγεστερόνης όλες οι διαδικασίες στο σώμα επιβραδύνουν. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν οίδημα. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν μικρά αποστήματα αφού το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό. Όσο πιο κοντά πλησιάζει μία γυναίκα στην πρώτη μέρα του κύκλου τόσο πιο έντονα θα είναι και αυτά τα σημάδια.

Επίσης η γυναίκα εκείνες τις ημέρες παρουσιάζει μειωμένη λίμπιντο και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κάνει την εμφάνισή του. Το στήθος της γυναίκας πρήζεται σε μερικές περιπτώσεις ενώ γίνεται πιο ευαίσθητο. Το επίπεδο των οιστρογόνων πέφτει και φτάνει σιγά σιγά στο κατώτατο επίπεδο μέχρι και το τέλος του κύκλου.

Δείτε ακόμα Τα 8 φυτά που σε βοηθούν με την αϋπνία και την υπνική άπνοια

Αυτή η ορμόνη βοηθά στην αντιμετώπιση του φόβου γι’ αυτό και πολλές γυναίκες εκείνη την χρονική στιγμή εμφανίζουν πιο έντονο άγχος. Οι ορμόνες παίζουν…παιχνίδια και αυτό δυσκολεύει τις γυναίκες αφού τα αισθήματά τους γίνονται σε μερικές περιπτώσεις πιο έντονα. Αν δεν γίνει η σύλληψη τότε το corpus luten καταστρέφεται και ένας νέος κύκλος ξεκινά.

αλλαγές-που-συμβαίνουν-στο-σώμα-της-γυναίκας-κάθε-μήνα-

Photo via: genial.guru

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close