Οι τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ίωση στη γρίπη και στο κρυολόγημα

Οι τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ίωση στη γρίπη και στο κρυολόγημα

Αυτές οι 5 τροφές θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ίωση, στη γρίπη και στο κρυολόγημα και πρέπει σίγουρα να τις εντάξουμε στη διατροφή μας αυτή τη περίοδο.

Αυτές οι τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό από το κρυολόγημα, την ίωση και την γρίπη. Τώρα που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση, φαίνεται πως η διατροφή είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος που έχουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τα παιδιά μας. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας είναι παραδοσιακά η περίοδος που αρρωσταίνουμε πιο συχνά, εξαιτίας των κλειστών χώρων και του γεγονότος ότι το κρύο ρίχνει το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στην ίωση, στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Διαβάστε παρακάτω:

Η άμυνα του οργανισμού προέρχεται από το έντερο

Μπορεί να μην το γνώριζες ή να μην το φανταζόσουν όπως η ανοσολόγος και συγγραφέας Δρ. Jenna Macciochi, εξηγεί πως περίπου το 70% των αμυντικών μηχανισμών του σώματος εντοπίζονται στο έντερο. Έτσι, η ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών C, D και A, καθώς και μετάλλων όπως είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο είναι καθοριστική.

Οι τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ίωση στη γρίπη και στο κρυολόγημα

«Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λειτουργεί μόνο του· αυτό που μετρά είναι η ισορροπία τους, μέσα από μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή», σημειώνει. Την ίδια στιγμή το στρες, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και το υπερβολικό αλκοόλ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και ακυρώνουν τα οφέλη ακόμη και της πιο σωστής διατροφής.

Τί ισχύει για τη βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι το πρώτο όπλο στο οποίο καταφεύγουμε όταν ξεκινά το συνάχι. Αν και δεν μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα, μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του και να ελαφρύνει τα συμπτώματα. Η διατροφολόγος Δρ. Carrie Ruxton συνιστά λοιπόν ένα μικρό ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι μέσα στη μέρα και σύμφωνα με την ίδια θα καλύψουμε πάνω από το 80% των ημερήσιων αναγκών μας. 

Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες, το γκρέιπφρουτ και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όταν λοιπόν έχετε ήδη αρρωστήσει ένα συμπλήρωμα 500-1000 mg για περίπου μία εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού να ανακάμψει ταχύτερα.

Οι τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ίωση στη γρίπη και στο κρυολόγημα

Βάλε στη διατροφή σου το γιαούρτι και το κεφίρ

Από την άλλη η βιταμίνη Α και οι ζυμωμένες τροφές όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της άμυνάς μας.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη της Ιατρικής Σχολής Stanford έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν ζυμωμένες τροφές για δέκα εβδομάδες, εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή και μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων στο έντερο. Ακόμη λοιπόν κι ένα μικρό γιαούρτι κάθε μέρα, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση μίας ισχυρής και ισορροπημένης άμυνας.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ίσως η πιο υποτιμημένη σύμμαχος του ανοσοποιητικού, αφού υπάρχουν πλήθος μελετών που δείχνουν ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D τους μήνες με περιορισμένο ήλιο, ενώ πλούσιες φυσικές πηγές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Οι τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην ίωση στη γρίπη και στο κρυολόγημα

Από την άλλη η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ιώσεις και να καθυστερήσει την ανάρρωση. «Διατηρώντας σταθερά επίπεδα όλο τον χρόνο, το ανοσοποιητικό μας παραμένει έτοιμο να αντιδράσει όταν χρειάζεται», τονίζει η Δρ. Macciochi.

Η αξία του ψευδάργυρου

Από την άλλη τα στρείδια θεωρούνται η κορυφαία φυσική πηγή ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη παραγωγή ανοσοκυττάρων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Μόλις 100 γραμμάρια στρείδια περιέχουν σχεδόν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Άλλες πηγές είναι τα πουλερικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά γενικότερα, οι ξηροί καρποί και τα αυγά. Αν νιώθετε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων.

Βάλε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σου

Το άπαχο κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται με μέτρο είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνης, βιταμινών Β, σιδήρου και ψευδαργύρου. Ο σίδηρος είναι κρίσιμος για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένας στους δέκα ανθρώπους – κυρίως οι γυναίκες – παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου που προκαλεί κόπωση και μειωμένη άμυνα.

Συνδυάστε φυτικές πηγές σιδήρου (όσπρια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα) με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση. Το ανοσοποιητικό χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει, είτε έχεις πυρετό είτε όχι. Η σωστή ενυδάτωση και τα μικρά, θρεπτικά γεύματα βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει ταχύτερα.

Παράλληλα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό, καθώς το λίπος προκαλεί φλεγμονές και μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στα ερεθίσματα του ανοσοποιητικού. Η ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές ή στερήσεις, είναι το «κλειδί» για ένα δυνατό ανοσοποιητικό. Δοκίμασε τη Θρεπτική χορτόσουπα που ιδανική για κρυολόγημα για να ξεκινήσεις από τώρα να θωρακίζεις τον οργανισμό σου.

Σχετικά άρθρα:

Εσείς έχετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας; Πείτε μας στα σχόλια.

Όλα τα άρθρα για την υγεία στο daddy-cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη και χωρίς ενεργή πηγή.