μπορείς-να-φοράς-ό,τι θες-και-να-κάνεις-με-το-σώμα σου-ό,τι θες-γράμμα μπαμπά-

Ένας μπαμπάς, αποφασίζει να στείλει ένα γράμμα στην κoρη του που μας συγκινεί πολύ. “Μπορείς να φοράς ό,τι θες. Μπορείς να κάνεις με το σώμα σου ό,τι θες.” γράφει και θέλουμε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση!

Σε έναν κόσμο γεμάτο πατριαρχικά κατάλοιπα και στερεότυπα, ακόμη και οι σύγχρονοι γονείς από συνήθεια μεγαλώνουν διαφορετικά το κoρίτσι και διαφορετικά το αγoρι. Το κoρίτσι, πρέπει να προσέχει πως ντύνεται, να μην είναι προκλητικό, να προσέχει που πάει και με ποιον.

Δεν πρέπει να βρίζει γιατί “δεν είναι ωραίο κoρίτσι πράμα” και φυσικά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αδύνατο ούτε πολύ παχουλό. Σε έναν τέτοιο κόσμο, ένας μπαμπάς, προσπαθεί να αποτινάξει τα στερεότυπα από πάνω του μεγαλώνοντας ένα ανεξάρτητο παιδί. Διαβάστε το κείμενο του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη παρακάτω:

Δείτε ακόμα Δεν είχαμε το ίδιο αίμα αλλά δεν με εμπόδισε να τον αγαπήσω – Δεν είναι ο πατριός μου, είναι ο μπαμπάς μου

Κόρη μου,

Σου γράφω εδώ, επειδή δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Είναι στιγμές που παρατηρώ τον κόσμο πόσο επικίνδυνος μοιάζει κι εγώ νιώθω τόσο μικρός μπροστά του, τόσο αβοήθητος όσο κι εσύ. Τόσο επικίνδυνος για το κορίτσι που είσαι και τη γυναίκα που θα γίνεις.

Σου γράφω εδώ, επειδή ξέρω ότι δεν μπορώ ακόμα να στα πω. Είσαι αρκετά μικρή για να καταλάβεις τη σκληρότητα λέξεων όπως σεξισμός, βιασμός, παρενόχληση, κακοποίηση, καθώς και αρκετά μεγάλη για να καταλάβω ότι είναι θέμα χρόνου να τα δεις και να τα αντιμετωπίσεις.

μπορείς-να-φοράς-ό,τι θες-και-να-κάνεις-με-το-σώμα σου-ό,τι θες-γράμμα μπαμπά-

Ξέρω όμως πως κάποια στιγμή θα διαβάσεις όσα σου γράφω κι ελπίζω τότε να έχουν νόημα για σένα. Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτόν τον σεξιστικό κόσμο που σε μεγαλώνω. Έναν κόσμο που θα σε αντιμετωπίσει διαφορετικά, μόνο και μόνο επειδή θα είσαι γυναίκα.

Δείτε ακόμα Ένας ανύπαντρος μπαμπάς υιοθετεί ένα παιδί με σύνδρομο Down και παίρνει το βραβείο καλύτερου μπαμπά στον κόσμο

Δεν θα έχεις τις ίδιες ευκαιρίες, την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα, επειδή και μόνο θα είσαι γυναίκα. Δεν θα σε θεωρούν ικανή να κάνεις τα πράγματα το ίδιο καλά με έναν άντρα απλά και μόνο επειδή θα είσαι γυναίκα. Και αυτό είναι άδικο.

Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη, επειδή «θα πρέπει να προσέχεις» τους άντρες, που δεν έχουν μάθει να σέβονται τις γυναίκες, χωρίς να φταις εσύ γι’ αυτό.

Και λυπάμαι που θα είσαι εσύ αυτή που θα πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου, επειδή υπάρχουν γονείς που μεγαλώνουν αγόρια που θα γίνουν σεξιστές, βιαστές και κακοποιητικοί άντρες. Και είναι και αυτό άδικο.

Δείτε ακόμα Ενά γράμμα για την Κόρη μου

Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη που δεν μπορώ να αλλάξω περισσότερα. Που θα κατηγορήσουν τη συμπεριφορά σου, το σώμα σου, το ντύσιμό σου και τις επιλογές σου για να καλύψουν τη δική τους κακοποιητική συμπεριφορά.

Να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι εκείνοι είναι σεξιστές, βιαστές, κακοποιητικοί. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία. Κόρη μου, θέλω να σου πω να μην πιστέψεις τίποτα από όλα αυτά. Να βρεις τις δικές σου αξίες και να ακολουθήσεις τη δική σου πορεία στη ζωή σου.

μπορείς-να-φοράς-ό,τι θες-και-να-κάνεις-με-το-σώμα σου-ό,τι θες-γράμμα μπαμπά-

Το φύλο δεν έχει καμία σημασία, όπως δεν έχει το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η οικονομική κατάσταση, τα θεολογικά πιστεύω και όλα εκείνα που μπορεί να κάνουν κάποιον να νιώθει διαφορετικός από τα προνόμια που έχουν επιβληθεί από εμάς τους άντρες.

Δείτε ακόμα Μπαμπάς παραδέχεται επιτέλους αυτό που θέλουν να ακούσουν όλες οι μαμάδες

Κόρη μου,

Είναι δικαίωμά σου να φοράς ό,τι θες. Είναι δικαίωμά σου να κάνεις το σώμα σου ό,τι θες. Είναι δικαίωμά σου να κάνεις έρωτα με όποιον ή όποια θες και μόνο όταν θες.

μπορείς-να-φοράς-ό,τι θες-και-να-κάνεις-με-το-σώμα σου-ό,τι θες-γράμμα μπαμπά-

Είναι δικαίωμά σου να πεις «όχι» σε όλα όσα δεν θες. Είναι δικαίωμά σου να κάνεις όποια όνειρα θες. Είναι δικαίωμά σου να είσαι η γυναίκα που εσύ θες να είσαι. Συγγνώμη κόρη μου.

Δείτε ακόμα Μπαμπά: Άκου το παιδί που κρύβεις μέσα σου

Ο μπαμπάς σου

(που προσπαθεί ειλικρινά να μην είναι σεξιστής)

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλες τις ιστορίες στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close