έπιασα_τον_14χρονο γιο_μου_με_ηλεκτρονικό τσιγάρο_

Μία αναγνώστρια έπιασε τον γιo της με ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ είναι μόλις 14. Τι να κάνει;

Το κάπνισμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και το δυσάρεστο είναι ότι πολλοί νέοι καπνιστές είναι ακόμη ανήλικοι. Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης το Όταν το παιδί μου με «ικέτευε» με τον τρόπο του να του βάλω όρια – κι ευτυχώς το κατάλαβα .

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφόρησαν πριν λίγα χρόνια με σκοπό να βοηθήσουν τους καπνιστές να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.  Τι γίνεται όμως όταν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνονται το νέο απαγορευμένο παιχνίδι των παιδιών;

Μία αναγνώστρια έπιασε τον 14χρονο γιο της με ηλεκτρονικό τσιγάρο και ζητάει την άποψή μας για το πως να το χειριστεί. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Μαμά αφήνει το παιδί της στον ήλιο χωρίς προστασία γιατί πιστεύει ότι τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα

Έχω έναν γιο 14 χρονών και όπως όλα τα παιδιά στην εφηβεία είναι γεμάτος νεύρα, αντιδραστικότητα και ανασφάλειες. Δεν τις παραδέχεται αυτές τις ανασφάλειες αλλά εγώ τις καταλαβαίνω κάθε φορά που ενώ το παίζει σκληρό αντράκι με ρωτάει γιατί οι μεγαλύτερες κοπέλες δεν θέλουν άτομα της ηλικίας του (και φυσικά μιλάει για εκείνον).

Ή κάθε φορά που με νεύρα μου λέει ότι τα ρούχα που του αγόρασα δεν είναι ωραία και οι φίλοι του θα τον κοροϊδεύουν. Είναι όμως καλό παιδί. Σαν μαθητής μέτριος, όμως πάντα ήταν μέτριος και δεν έχω μάθει να πιέζω τα παιδιά μου με τα μαθήματα. Ας κάνουν μέχρι εκεί που μπορούν.

Και οι παρέες του δεν είναι κακές. Κάνει χρόνια παρέα με τα ίδια παιδιά κι εγώ γνωρίζω τους γονείς τους. Το πρόβλημα είναι ότι όπως και ο γιος μου έτσι κι αυτά, πάνω στην εφηβεία τους, προσπαθούν να αποδείξουν ποιος είναι ο πιο μάγκας.

Δείτε ακόμα Η κόρη μου θέλει να γίνει vegan και ντρέπομαι να την παρουσιάσω στους συγγενείς

Πριν κάνα χρόνο άκουσα κάτι μαμάδες στο σχολείο να λένε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει μόδα. Μάλιστα υπάρχουν παιδιά 13 ετών που ζητούν από τους γονείς τους ηλεκτρονικό τσιγάρο αντί για…κινητό και οι γονείς ακούσατε ακούσατε, τους το αγοράζουν.

Λανθασμένα πιστεύουν ότι αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει νικοτίνη δεν είναι βλαβερό. Λες και αν το παιδί ξεκινάει να βάζει καπνούς και αέρια μέσα στους πνεύμονές του από τόσο μικρή ηλικία θα του κάνει καλό, ακόμη κι αν δεν είναι το παραδοσιακό τσιγάρο.

Απόρησα λοιπόν με αυτούς τους γονείς που το επιτρέπουν αυτό το πράγμα. Οι μαμάδες στην συζήτηση που ήμουν μπροστά τότε, υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένοι γονείς φοβούμενοι μην το παιδί τους δοκιμάσει κανονικό τσιγάρο το γύρισαν στα υποκατάστατα.

Δείτε ακόμα Δείτε πόσο βλαβερός είναι ο κάθε διαφορετικός τύπος τσιγάρου σύμφωνα με τους επιστήμονες

Το θέμα είναι όμως ότι δεν γίνεται να αποτρέπεις ένα παιδί να κάνει κάτι κακό δίνοντας του κάτι λιγότερο κακό που όμως δεν είναι για την ηλικία του. Είναι σαν να με ρωτάει το παιδί αν του επιτρέπω να πιει ουίσκι κόλα και ‘γω να του λέω από τα 12 “όχι ουίσκι κόλα, όμως μπορείς να πιείς ένα δικό σου μοχίτο”.

Δεν έχει την ίδια ποσότητα αλκοόλ όμως είναι και το δεύτερο αλκοόλ. Όμως ό,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι. Τις προάλλες που λέτε είπαμε κι εμείς με τον άντρα μου να εκμεταλλευτούμε το άνοιγμα της εστίασης και να πάμε για ένα φαγητό οι δυο μας.

Αφήσαμε το παιδί να καλέσει μερικούς φίλους σπίτι, μιλήσαμε με τους γονείς των παιδιών και ενημερώσαμε τα παιδιά ότι θα γυρίσουμε σπίτι κατά τις 11μιση – το πολύ 12 παρά. Τους είπαμε να κλειδώσουν τις πόρτες να έχουν το νου τους στα κινητά και φυσικά όταν τους πάρουμε να μας το σηκώσουν.

Δείτε ακόμα Όλη η αλήθεια για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα-5 αλήθειες που δεν γνωρίζετε

Δεν έχω αφήσει πολλές φορές το παιδί μόνο του στο σπίτι όμως ο άντρας μου, με έκραξε λίγο γιατί μου είπε ότι έχει πια ολόκληρος άντρας και δεν πρέπει να τον κάνω μαμόθρεφτο. Πήγαμε λοιπόν στην ταβέρνα όμως γυρίσαμε μία ώρα πιο νωρίς στο σπίτι.

Φάγαμε γρήγορα, είχαμε καιρό να βγούμε οπότε είχαμε ξεσυνηθίσει και βαρεθήκαμε, καθόμουν κι εγώ σε αναμμένα κάρβουνα. Μπαίνουμε λοιπόν μέσα και έτσι όπως κάνω να μπω στο δωμάτιο για να δω τι γίνεται με τα παιδιά πιάνω τον γιο μου με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο χέρι.

Φυσικά το ντουμάνι βγήκε από το στόμα του και όλο το δωμάτιο μύριζε φρούτα και καπνό. Έπαθα σοκ. Προσπάθησα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, τον πήρα στο διπλανό δωμάτιο και του ζήτησα εξηγήσεις. Μου παραδέχτηκε λοιπόν ότι είχε βρει ένα φθηνό ηλεκτρονικό τσιγάρο στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς και το πήρε.

Δείτε ακόμα Μητέρα άδειασε όλο το δωμάτιο του παιδιού επειδή ήταν ακατάστατο

Μου είπε ότι το λαδάκι δεν έχει μέσα νικοτίνη και κάτι τέτοια. Καταρχάς σίγουρα θα κάνω φασαρία στο μίνι μάρκετ που πούλησε τέτοιο πράγμα σε ανήλικο παιδί. Δεν ξέρω και τι άλλες νομικές οδούς έχω. Όμως όσων αφορά τον γιο μου πως να το διαχειριστώ;

Διαβάστε όλες τις ιστορίες στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: juniorsclub.gr

Close