πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Μία γυναίκα που ακρωτηριάστηκε από τον πρώην σύζυγό της γίνεται το σύμβολο κατά της κακοποίησης ζώντας κάθε στιγμή με χαμόγελο και αισιοδοξία!

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει τις κοινωνίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως τα τελευταία μόλις χρόνια η κοινωνία φαίνεται να έχει ευαισθητοποιηθεί σημαντικά. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όμως δεν είναι αρκετή.

Και αυτό δυστυχώς φαίνεται από το ότι τον τελευταίο καιρό οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί δραματικά και διάφορα ειδησεογραφικά μέσα προσπαθούν να μειώσουν το πρόβλημα, λέγοντας πως ο γυναικοκτόνος “ζήλευε” “τον πείραξε η καραντίνα” “είχε ανάδρομο Ερμή”.

Δείτε ακόμα Καραντίνα: Τι πρέπει να κάνουμε εάν γίνουμε μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας

Μέσα στην καραντίνα είχε κυκλοφορήσει ένα σποτάκι για την κακοποίηση των γυναικών. Εξαιτίας της καραντίνας βλέπετε, αυτές οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ζητήσουν το ίδιο εύκολα βοήθεια από συγγενείς, γείτονες και φίλους, αφού κανείς μας δεν έβγαινε από το σπίτι.

Υπάρχουν λοιπόν γυναίκες που υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας για χρόνια. Που κινδύνευσε η ίδια τους η ζωή. Όμως αυτές οι γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν και να πατήσουν γερά στα πόδια τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η Ρωσίδα Margarita Gracheva.

Η Margarita Gracheva υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας με τον πρώην σύζυγό της να φτάνει στο σημείο να ακρωτηριάσει και τα δύο της χέρια. Η Margarita Gracheva κατάφερε να πατήσει στα πόδια της και μέσω της προσωπική της σελίδα στο Instagram δείχνει πλέον μία ευτυχισμένη μαμά και νέα γυναίκα. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την Margarita Gracheva

Η Margarita Gracheva είναι μία πανέμορφη νέα γυναίκα που διατηρεί λογαριασμό στο Instagram και ανεβάζει συχνά φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές δικές της αλλά και με τα παιδιά της. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στις φωτογραφίες της, καθένας θα πίστευε ότι είναι μία πανέμορφη influencer με χιλιάδες ακόλουθους και μία χαρούμενη ζωή.

Όμως αν παρατηρήσεις πιο προσεκτικά τις φωτογραφίες της θα δεις ότι η Margarita Gracheva έχει ένα τεχνητό χέρι που όμως αυτό δεν την εμποδίζει από το να είναι μία χαρούμενη, δραστήρια και δυναμική γυναίκα. Το τεχνητό της μέλος δεν είναι απόδειξη ότι ακόμη ένας άνθρωπος με αναπηρία μας δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Ζούμε στο 2021 και πλέον ξέρουμε, ότι με την σωστή εκπαίδευση και τα σωστά μέσα, ένας άνθρωπος με αναπηρία μπορεί να ζήσει μία κοινή ζωή με τους τυπικά αναπτυσσόμενους. Το τεχνητό μέλος της Margarita Gracheva μαρτυρά τα μαρτύρια που υπέστη η γυναίκα μερικά χρόνια πριν.

Η ιστορία της Margarita Gracheva

Ήταν πρωί Δευτέρας και το ημερολόγιο έδειχνε 11 Δεκεμβρίου του 2017 όταν ο πρώην άντρας της Margarita Gracheva, Dimitri, προσφέρθηκε να πάει την Margarita Gracheva στην δουλειά της. Αντί όμως για την δουλειά της, οδήγησε την νεαρή γυναίκα στο δάσος.

Την τράβηξε από το κάθισμα και της έκοψε και τα δύο της χέρια με ένα τσεκούρι. Στην συνέχεια παράτησε την γυναίκα στα επείγοντα περιστατικά του τοπικού νοσοκομείου στο Serpukhov, στη νότια Μόσχα προτού εμφανιστεί στην αστυνομία για να παραδοθεί.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Το πρώην ζευγάρι είχε γνωριστεί στο σχολείο και άρχισε να βγαίνει μετά τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Στην αρχή το μοναδικό πράγμα που τάραζε την ευτυχία τους ήταν τα νεύρα του Dimitri, τα οποία τα ξεσπούσε συνεχώς πάνω της με ασήμαντες αφορμές.

Δείτε ακόμα Δείτε τις συμβουλές μιας μητέρας που ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας & ξέφυγε

Κάθε φορά βέβαια ο πρώην άντρας της. έδινε τις γνωστές υποσχέσεις ότι δε θα ξανά γίνει. Όταν όμως νευρίαζε ο Dimitri έλεγε στην Margarita Gracheva ότι αν ποτέ ανακάλυπτε ότι τον απατούσε θα την σκότωνε. Η σχέση τους από την αρχή φαινόταν πως δεν ήταν υγιής.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Όμως η Margarita Gracheva δεν ήταν σε θέση να το αντιληφθεί διότι ήταν νέα, ερ@τευμένη και δυστυχώς λίγοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να δουν τα πράγματα με διαύγεια προτού να είναι πολύ αργά. Η σχέση τους έγινε ακόμη χειρότερη όταν η Margarita Gracheva έπιασε δουλειά στο εμπορικό τμήμα μίας τοπικής εφημερίδας.

Ο Dimitri παρά το πανεπιστημιακό του πτυχίο είχε καταφέρει να βρει δουλειά μόνο ως χειριστής βαρέων μηχανημάτων και ξεκίνησε να ζηλεύει την καριέρα της Margarita Gracheva. Εκτός από την καριέρα τον πείραζαν και οι άντρες συνάδελφοι που ερχόταν σε επαφή η νεαρή κοπέλα.

Δείτε ακόμα Ενδοοικογενειακή βία: Και οι άντρες κακοποιούνται!

Στο σπίτι λοιπόν γινόταν ολοένα και πιο ψυχρός. Η Margarita Gracheva του ζήτησε να χωρίσουν όμως αυτός την αγνόησε. Μόλις όμως του εμφάνισε τα χαρτιά του διαζυγίου έγινε έξαλλος. Ένα βράδυ της επιτέθηκε μέσα στο διαμέρισμά τους.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Η Margarita Gracheva εκείνη την στιγμή κοιμόταν με τα δύο παιδιά τους και αφού τα παιδιά ξύπνησα αντίκρισαν την μητέρα τους γεμάτη μελανιές. Μία άλλη φορά την είχε απειλήσει με μαχαίρι και τότε η Margarita Gracheva είχε καταφύγει στην αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια:

«Έδωσα κατάθεση και ο υπάλληλος μου είπε ότι θα επικοινωνούσαν μαζί μου μέσα σε 20 μέρες. Τόνισα ότι μέχρι τότε θα μπορούσε άνετα να προσπαθήσει να με σκοτώσει πάνω από 20 φορές». Αργότερα ο αστυνομικός θα απολογηθεί λέγοντας πως ήταν συνηθισμένο φαινόμενο μία γυναίκα να καταφεύγει στο τμήμα και να αποσύρει τις κατηγορίες.

Δείτε ακόμα ReMoved: Μια 10χρονη αφηγείται την ενδοοικογενειακή βiα σε μια ταινία μικρού μήκους

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Σύμφωνα λοιπόν με τον αστυνομικό δεν υπήρχε λόγος να μπλεχτεί η αστυνομία. Η υπόθεση έκλεισε πέντε ολόκληρες φορές και μετά από αυτές τις φορές ο Dimitri ακρωτηρίασε την Margarita. Το αριστερό χέρι της κοπέλας βρέθηκε στο δάσος και συρράφτηκε σε μία επέμβαση που κράτησε εννιά ώρες.

Δημιουργήθηκε μία εκστρατεία που λεγόταν crowdfunding και συγκεντρώθηκαν περίπου 88.000 ευρώ. Ήταν το ποσό που χρειαζόταν για να τοποθετηθεί στο δεξί άκρο της κοπέλας τεχνητό μέλος, το οποίο θα κατασκευάζονταν στην Γερμανία.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Στην αρχή η κοπέλα δεν ήθελε να κάνει γνωστή στην δημοσιότητα την ιστορία της. Όμως αργότερα αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την εμπειρία της ανάρρωσής της που είχε τίτλο “Ευτυχισμένη χωρίς χέρια”.

Δείτε ακόμα Η ενδοοικογενειακή βiα αυξήθηκε κατα τη περίοδο της καραντίνας! Τι μπορούν να κάνουν τα θύματα;

«Το φοβερό είναι ότι για να διασφαλίσω ότι θα τον τιμωρούσαν με μια μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης, χρειαζόμουν βοήθεια από τα media» λέει η ίδια. Οι δικηγόροι της, της είπαν ότι αν δεν έβγαινε στην τοπική τηλεόραση ο Dimitri θα αποφυλακίζονταν μέσα σε τρία με πέντε χρόνια.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Ήταν λοιπόν σημαντικό να υπάρξει η πίεση της κοινής γνώμης. Η Margarita άκουσε τις συμβουλές τους και έτσι ο Dimitri μπήκε στην φυλακή για 14 χρόνια. Μας τρομάζει το γεγονός ότι η εξέλιξη της Margarita είναι από τις πιο αισιόδοξες.

Μπορεί να έχασε το ένα της χέρι όμως φαίνεται πως σύμφωνα με ακριβή στατιστικά στοιχεία στην Ρωσία το 40% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας καταλήγουν στον θάνατος. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις λένε ότι η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει εκατοντάδες γυναίκες κάθε χρόνο.

Δείτε ακόμα Η ιστορία μιας βίαιης οικογένειας μέσα από 34 φωτογραφίες .Το συγκλονιστικό, βραβευμένο φωτορεπορτάζ της Sara Naomi Lewkowicz

Αυτή η κατάσταση έχει ξεσηκώσει τις φεμινιστικές οργανώσεις στην Ρωσία, τις οργανώσεις ενάντια στην πατριαρχία αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με την κακοποίηση των γυναικών και γενικότερα, ειδικά όταν το 2017 υποτιμήθηκε το πρόβλημα στην χώρα, βάζοντας την ενδοοικογενειακή βία από κακούργημα σε πλημμέλημα, εφόσον το θύμα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

πρώην_θύμα_ενδοοικογενειακής_βίας_και_η_ιστορία_της_

Η Margarita έγινε το σύμβολο κατά της γυναικείας κακοποίησης τόσο στην Ρωσία όσο και διεθνώς. Η ίδια αποκαλεί τον εαυτό της “μαμά – τρανσφόρμερ” παρουσιάζοντας την καθημερινότητά της με τα παιδιά της μέσα από το Instagram.

Η Margarita σήμερα χαμογελάει. Μεγαλώνει ευτυχισμένα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υγιές και ευτυχισμένο περιβάλλον. Αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή έχεις υποστεί οποιαδήποτε κακοποίησης μην διστάσεις να μιλήσεις στο 15900.

All photos via: margoritka1211

Διαβάστε όλες τις ιστορίες στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close