Μανώλης Αγιομυργιαννάκης-ο-πρώτος-Έλληνας-που-πέθανε-από-covid-

Μανώλης Αγιομυργιαννάκης: Η ιστορία του πρώτου νεκρού από covid στην Ελλάδα. Η ιστορία του πρώτου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, του πρώτου ανθρώπου που πέθανε από covid στην Αμαλιάδα.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία του covid-19 στην Κίνα στην Ελλάδα, οι πολίτες παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην τηλεόραση, έτοιμοι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και σκεπτόμενοι πως θα ένιωθαν αν βρίσκονταν στην θέση των πολιτών της Κίνας.

Λίγους μήνες αργότερα ο covid ήρθε και στην χώρα μας και όλοι τρομάξαμε αφού βρεθήκαμε μπροστά σε μία νέα ασθένεια, που ήταν θανατηφόρα, είχε συμπτώματα κοινής γρίπης και δεν υπήρχε εμβόλιο. Από εκεί και ύστερα ακολούθησαν πολλά.

Δείτε ακόμα Ο Τόνυ έφυγε πολύ νωρίς: Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που αναγκάστηκε να πουλήσει μέχρι και το τροχόσπιτό του

Νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές σε έλλειψη να παλεύουν καθημερινά με το τέρας του covid χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα. Άνθρωποι σε καραντίνα, άνθρωποι που αμφισβητούσαν την καραντίνα. Κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών για καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερες προσλήψεις.

Άνθρωποι να αμφισβητούν το εμβόλιο και άνθρωποι να μάχονται υπέρ του εμβολίου. Ιστορίες συνομωσίας, μάσκες όπου κι αν βρεθούμε σε μία χώρα που τις μάσκες δεν τις είχαμε ποτέ στην κουλτούρα μας, τεστ ράπιντ και πιστοποιητικά εμβολιασμού για να πιούμε έναν καφέ και να πάμε σε μία τράπεζα.

Πλέον όλα αυτά φαίνονται ρουτίνα και καθημερινότητα στην Ελλάδα. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, όπου ήταν ο πρώτος Έλληνας από την Αμαλιάδα, που έχασε την ζωή του από covid. Τα λάθη που έγιναν τότε, η ιστορία του Μανώλη και οι πρώτες αντιδράσεις. Διαβάστε παρακάτω:

Μανώλης Αγιομυργιαννάκης: Η ιστορία του πρώτου νεκρού από covid στην Ελλάδα

Στις αρχές Μαρτίου του 2020, στην Ελλάδα υπήρχαν λιγότερα από 10 κρούσματα. Κυρίως τα κρούσματα ήταν άνθρωποι που ερχόντουσαν από την βόρεια Ιταλία και η κυβέρνηση τότε έλεγε πως όλα είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Την ίδια περίοδο ένα ταξιδιωτικό γκρουπ είχε ταξιδέψει μέχρι τα Ιεροσόλυμα. Μέσα σε αυτό το γκρουπ ήταν και ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, 66 ετών. Ήταν συνταξιούχος μαθηματικός από την Αμαλιάδα και ταξίδεψε με την σύζυγό του, Ζωή.

Μανώλης Αγιομυργιαννάκης-ο-πρώτος-Έλληνας-που-πέθανε-από-covid-

Σύμφωνα με την γυναίκα του, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα σε καμία έκβαση του ταξιδιού τους. Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης εμφάνισε συμπτώματα την τελευταία μέρα της εκδρομής.

Δείτε ακόμα Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Η Ασιατική γρίπη του 1957 που εξελίχθηκε σε πανδημία

Σύμφωνα με τον αδερφικό του φίλο Θεόδωρο Καλαντζή μίλησαν στο τηλέφωνο εκείνη την μέρα κι εκείνος του είπε ότι δεν ένιωθε καλά. Ένιωθε μία αδυναμία και ότι κρύωνε. Τότε ο Θεόδωρος Καλαντζής τον συμβούλευσε να γυρίσει πίσω στο ξενοδοχείο αλλά αυτός δεν τον άκουσε.

Όταν ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης επέστρεψε στην Ελλάδα επισκέφθηκε άμεσα μία ιδιώτη γιατρό και στην συνέχεια το δημόσιο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Οι γιατροί θεώρησαν τα συμπτώματα ύποπτα, όμως ο ΕΟΔΥΥ διαφωνούσε, αφού είχε χαρακτηρίσει τότε κόκκινες περιοχές μόνο την Κίνα και την Ιταλία.

Μανώλης Αγιομυργιαννάκης-ο-πρώτος-Έλληνας-που-πέθανε-από-covid-

Μέχρι και σήμερα ο αδερφικός του φίλος Θεόδωρος, απορεί πως απλοί άνθρωποι θεώρησαν ύποπτα μερικά συμπτώματα, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν ανησύχησαν καθόλου. Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης λίγες μέρες μετά μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο με ασθενοφόρο.

Δείτε ακόμα Οι σωτήριοι ψεκασμοί: Πώς τελείωσε η πιο φονική πανδημία στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την γυναίκα του, στο ασθενοφόρο ο κύριος Μανώλης δεν είχε υποστήριξη με οξυγόνο. Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, ο κύριος Μανώλης νοσηλεύτηκε με βαριά πνευμονία. Σύμφωνα με την γυναίκα του, τον έβαλαν σε ένα κρεβάτι με νερό για όλη την μέρα και δεν υπήρξε κάποιος ιατρικός έλεγχος.

Μανώλης Αγιομυργιαννάκης-ο-πρώτος-Έλληνας-που-πέθανε-από-covid-

Ο Δημήτρης Ζιαζιάς είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο και διηγείται ότι όταν είδαν οι γιατροί στο Ρίο τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, οι γιατροί από το νοσοκομείο στην Αμαλιάδα είχαν γράψει με κόκκινα γράμματα ότι πιθανόν να έχει μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, όμως ο ΕΟΔΥΥ το αρνούνταν.

Σύμφωνα με τον γιατρό, οι γιατροί είχαν προβληματιστεί πολύ με τις αυξημένες περιπτώσεις ασθενών με εμπύρετο και προβλήματα στο αναπνευστικό και οι ίδιοι οι γιατροί προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥΥ και να στείλουν μοριακό τεστ.

Δείτε ακόμα Τι έγινε με τα σχολειά στην πανδημία του 1918: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Τελικά το μοριακό τεστ του κύριου Μανώλη βγήκε θετικό στο νέο κορονοϊό και αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Ζιαζιάς ήταν κι αυτός από τους γιατρούς που εξέτασαν τον ασθενή και μετά μπήκε σε καραντίνα.

Οι γιατροί που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του εκείνες τις ημέρες, κλείστηκαν σε ένα γραφείο και δέχτηκαν τις συμβουλές των λοιμωξιολόγων, τρομαγμένοι, μπροστά σε μία ασθένεια που γι’ αυτήν γνώριζαν ελάχιστα.

Από την διάγνωση και μετά ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης μπήκε στην εντατική ενώ λίγες μέρες αργότερα η σύζυγός του Ζωή διαγνώστηκε και αυτή με κορονοϊό. Σύμφωνα με την ίδια για αρκετές μέρες το ιατρικό προσωπικό την ενημέρωνε καθημερινά λέγοντάς της ότι ο σύζυγός της είναι καλύτερα.

Δείτε ακόμα Εξαφάνισε ζωή και φως του ήλιου: Ο μετεωρίτης-μαμούθ που έφερε στη Γη δυο χρόνια μόνιμης νύχτας

Για κάποιες μέρες όμως οι ενημερώσεις σταμάτησαν μέχρι που της είπαν ότι θα έπρεπε να κλείσει το κινητό της. Πιθανόν για να μην δεχτεί στην κατάστασή της συλλυπητήρια και η κυρία Ζωή έχασε τον κόσμο. Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης κατάγονταν από την Κρήτη και ήταν γιος τραπεζικού.

Μανώλης Αγιομυργιαννάκης-ο-πρώτος-Έλληνας-που-πέθανε-από-covid-

Σπούδασε στο Μαθηματικό της Πάτρας όπου εκεί γνώρισε και την γυναίκα του, η οποία τότε ήταν φοιτήτρια σε σχολή εργοδηγών. Παντρεύτηκαν και έκαναν τρία παιδιά. Ήταν πολύ δεμένο ζευγάρι και εξαιρετικός πατέρας.

Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη στην ίδια πολυκατοικία ζούσε και μία παλιά του μαθήτρια με τα παιδιά της, η οποία τρομοκρατήθηκε. Την επόμενη μέρα έκλεισαν τα σχολεία και σύμφωνα με την παλιά του μαθήτρια Βίκυ Κολοτούρου η περιοχή είχε κατά κάποιο τρόπο απομονώσει τους κατοίκους που έμεναν στην ίδια πολυκατοικία.

Δείτε ακόμα “Μην αναπνέετε, δημιουργείτε νέφος”: Το σύνθημα που ακούστηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1980

Οι ειδήσεις, γέμισαν με ρεπορτάζ για την Αμαλιάδα αν και ευτυχώς τα κρούσματα έμειναν ελεγχόμενα στην περιοχή. Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης ήταν περιφερειακός σύμβουλος αλλά μέχρι και το τέλος της ζωής του, δεν ζήτησε ιδιαίτερη μεταχείριση από τους ιατρούς.

Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από ρεπορτάζ news247.gr όπου μπορείτε να το δείτε παρακάτω:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close