μπακαλιάρος-σκορδαλιά-για-την-25η Μαρτίου 2025-η-καλύτερη-συνταγή-

Η καλύτερη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου 2025

Συνταγή για τον πιο νόστιμο και τραγανό μπακαλιάρο με χρυσαφένιο κουρκούτι και απαλή σκορδαλιά πατάτας για την 25η Μαρτίου της Γκόλφως Νικολού.

Υλικά:

Για τη σκορδαλιά:

Συνταγή για τον πιο τραγανό και πετυχημένο μπακαλιάρο με χρυσαφένιο κουρκούτι μπύρας, συνοδευόμενος από παραδοσιακή σκορδαλιά πατάτας, σκέτος αφρός από την Γκόλφω Νικολού. Αναμφισβήτητα η καλύτερη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου 2025, με μυστικά για το ξαλμύρισμα.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με υπέροχο τραγανό κουρκούτι!

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και φέτος και το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Αποφασίσαμε λοιπόν να σας δείξουμε την καλύτερη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά από την αγαπημένη μας Γκόλφω με όλα τα μυστικά για το ξαλμύρισμα, για σίγουρη επιτυχία.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την καλύτερη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου 2025:

μπακαλιάρος-σκορδαλιά-για-την-25η Μαρτίου 2025-η-καλύτερη-συνταγή-

Οδηγίες για το ξαλμύρισμα

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε τρίβοντάς τον με τα χέρια το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια.

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλύπτονται πλήρως.

Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο. Ανά 4 ή 6 ώρες φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό με φρέσκο.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά με σάλτσα λεμονιού

Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξουμε νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσουμε στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Αν θέλουμε το ψάρι να μαλακώσει, στην τελευταία αλλαγή νερού βάζουμε νεράκι χλιαρό.

Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο

Σε ένα μπολ ή σε μία λεκάνη με καπάκι το χλιαρό νερό, την μπύρα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε ένα ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το κίτρινο αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και την μαγιά. Ρίχνουμε το μείγμα με τα άλευρα στο μείγμα με το νερό και προσθέτουμε το αλάτι και τον κουρκουμά.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ένας όμορφος χυλός. Θέλουμε έναν χυλό που να μην είναι ούτε πολύ αραιός ούτε πολύ σφιχτός. Σκεπάζουμε το τάπερ με τον χυλό και τον αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά της Βέφας Αλεξιάδου

Αφού το κουρκούτι είναι έτοιμο, βουτάμε τον μπακαλιάρο μας στο κουρκούτι και γεμίζουμε ένα μεγάλο κατσαρόλι με ηλιέλαιο και βάζουμε το κατσαρόλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

Παρακάτω αναλυτικά η εκτέλεση:

Εκτέλεση για τη σκορδαλιά

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και έπειτα τις χτυπάμε στο μούλτι με το σκόρδο. Τις βγάζουμε από το μούλτι σε ένα βαθύ σκεύος και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον λάδι ή επιπλέον χυμό λεμόνι.

Tips

Αντί για κλασική μαγιά μπορούμε να βάλουμε 10 γραμμάρια νωπή μαγιά. Αντί για κουρκουμά μπορούμε να βάλουμε πάπρικα. Αυτό το κουρκούτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μύδια, γαρίδες και καλαμαράκια.

Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι για γαρίδες, βγάζουμε το τσόφλι της γαρίδας και κρατάμε μόνο το κεφάλι και την ουρά. Βουτάμε τις γαρίδες στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

μπακαλιάρος-σκορδαλιά-για-την-25η Μαρτίου 2025-η-καλύτερη-συνταγή-

Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Σούλα Λεβέντη

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr