σκορδαλιά_και_μπακαλιάρος_συνταγή_της_Βέφας Αλεξιάδου_

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά της Βέφας Αλεξιάδου είναι από τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο σκορδαλιά που μπορείτε να φτιάξετε.

Η  Βέφα Αλεξιάδου μας φτιάχνει τον παραδοσιακό Μπακαλιάρο σε 3 εκδοχές: σε κομμάτια, σε τηγανίτες, σε λουκουμαδάκια και σκορδαλιά με καρύδια για την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Τώρα λοιπόν που πλησιάζει η 25η Μαρτίου, τότε σίγουρα αυτή η συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά από την αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου, θα σας αρέσει πολύ.

Εμείς δοκιμάσαμε αυτήν την συνταγή για μπακαλιαρο σκορδαλιά της Βέφας και η αλήθεια είναι ότι έχει απόλυτη επιτυχία και είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές για μπακαλιάρο – σκορδαλιά που έχουμε δοκιμάσει.

Δείτε ακόμα Μπακαλιάρος κοκκινιστός με σπανάκι!

Γι’ αυτό σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα και θα την μοιραστούμε και μαζί σας. Η Βέφα Αλεξιάδου άλλωστε είναι μάστερ στην κουζίνα και σίγουρα οι συνταγές της μέχρι και σήμερα είναι πολύ αγαπημένες. Ακολουθήστε την συνταγή βήμα βήμα και κάντε την οικογένειά σας να γλείφει και τα δάχτυλά της. Διαβάστε παρακάτω: 

Μπακαλιάρος σκορδαλιά της Βέφας

σκορδαλιά_και_μπακαλιάρος_συνταγή_της_Βέφας Αλεξιάδου_

Εκτέλεση για την προεργασία του μπακαλιάρου

Αρχικά παίρνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το πλένουμε πολύ καλά, για να φύγει όλο το αλάτι. Αφού πλύνουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι και τον ξαρμυρίσουμε, το σουρώνουμε και βγάζουμε προσεκτικά την πέτσα από το φιλέτο του ψαριού.

Στην συνέχεια παίρνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες, στην πρώτη εκδοχή. Στην δεύτερη εκδοχή, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Στην τρίτη εκδοχή, κόβουμε τον μπακαλιάρο με ένα ψαλίδι, σε λεπτές λωρίδες.

Αφού κόψουμε τον μπακαλιάρο τον βάζουμε και πάλι σε ένα μπολ με νερό για να τον ξαρμυρίσουμε καλά. Τον αφήνουμε να σταθεί και αλλάζουμε το νερό του δύο με τρεις φορές. Τον ξαρμυρίζουμε τόσο ώστε να μας αρέσει. Να μην είναι ούτε πολύ αλμυρός, ούτε ανάλατος.

Εκτέλεση για τον χυλό

Για τον χυλό βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την μπύρα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο στο μίξερ και χτυπάμε τα υλικά μας για ένα λεπτό. Στην συνέχεια, αφήνουμε τον χυλό μας να σταθεί. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο αφήνουμε τον χυλό να σταθεί, τόσο πιο σταθερό γίνεται και τόσο πιο εύκολα τηγανίζεται ο μπακαλιάρος μας.

Εκτέλεση για το μείγμα για τις τηγανίτες μπακαλιάρου

Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα στις λωρίδες του μπακαλιάρου το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη και τον άνηθο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και ξεκινάμε την προεργασία για το κουρκούτι.

σκορδαλιά_και_μπακαλιάρος_συνταγή_της_Βέφας Αλεξιάδου_

Εκτέλεση για το κουρκούτι.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και ξεκινάμε να βάζουμε λίγη λίγη την μπύρα ανακατεύοντας παράλληλα. Αφού έχουμε έναν πηκτό χυλό, προσθέτουμε το κουρκούτι στο μείγμα με το φρέσκο κρεμμύδι και τον μπακαλιάρο σε λωρίδες. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά μας.

Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ένα κουτάλι. Χρησιμοποιώντας το κουτάλι, βάζουμε τα πιτάκια μας στο αντικολλητικό τηγάνι αφού έχουμε αφήσει πρώτα το λάδι να κάψει. Τα τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.

Δείτε ακόμη υπέροχες συνταγές για την 25η Μαρτίου

σκορδαλιά_και_μπακαλιάρος_συνταγή_της_Βέφας Αλεξιάδου_

Εκτέλεση για τα λουκουμαδάκια μπακαλιάρου

Σκορδαλιά και μπακαλιάρος της Βέφας Αλεξιάδου

Παίρνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου που κόψαμε στην πρώτη εκδοχή και τα βουτάμε στον χυλό για να πάει παντού ο χυλός. Βουτάμε τα λουκουμαδάκια σε πολύ λάδι που έχει κάψει σε μία φριτέζα ή σε ένα τηγάνι βαθύ μέχρι να ροδίσουν, σε δυνατή φωτιά.

Εκτέλεση για τα κομμάτια μπακαλιάρου

Τα βουτάμε κι αυτά στον χυλό που φτιάξαμε πρώτα πρώτα και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σκορδαλιά της Βέφας

Εκτέλεση για την σκορδαλιά

Αρχικά παίρνουμε το μπαγιάτικο ψωμί και το μουλιάζουμε καλά. Αφού το μουλιάσουμε το πιέζουμε με τα χέρια μας για να στραγγίξουμε το νερό. Στην συνέχεια το μεταφέρουμε στο μίξερ και προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο, τα καρύδια, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι. Χτυπάμε την σκορδαλιά μας μέχρι να έχουμε ένα ομογενές κρεμώδες μείγμα.

σκορδαλιά_και_μπακαλιάρος_συνταγή_της_Βέφας Αλεξιάδου_

Tips

Για τον χυλό αντί για μπύρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κούπα σόδα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μπακαλιάρο ελευθέρας βοσκής, είτε κατεψυγμένο μπακαλιάρο, είτε κατεψυγμένο υγράλατο μπακαλιάρο.

Και στο κουρκούτι αντί για μπύρα μπορούμε να βάλουμε σόδα ή μαγιά σε σχήμα ρεθυιού.. Στην γέμιση για τις τηγανίτες μπορούμε να βάλουμε μόνο μπακαλιάρο με λίγο πιπέρι. Αντί για μαϊντανό στο μείγμα για τις τηγανίτες μπορούμε να βάλουμε δυόσμο ή μιξ με τα τρία μυρωδικά που αναγράφονται στα υλικά.

 

 

Επιμέλεια κειμένου συνταγής και φωτογραφίες : daddy-cool.gr 

Close