Αφράτα μοσχοβολιστά τσουρέκια με ίνες

Αφράτα βουτυράτα τσουρέκια με ίνες γεμάτα από τα αρώματα της βανίλιας και της μαστίχας, που θα πλημμυρίσουν όχι μόνο το σπίτι σας άλλα και ολόκληρη την γειτονία. Πείτε μου αλήθεια μπορεί κάνεις να να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό και μοσχοβολιστό τσουρέκι; Εγώ πάντως όχι.

Δείτε και την φανταστική συνταγή για Τα πιο αφρατα, κορδωνάτα τσουρέκια που έχετε φάει πότε! 

Μπορείτε να τα κάνετε σε διάφορα μεγέθη και σχεδία. Εγώ φτιάνω πάντα μερικά σκέτα, μερικά με γέμιση σοκολάτας, και πάντα κάνω και ατομικά για τα παιδιά που θέλουν και με διάφορές γεύσεις μαρμελάδας. Φυσικά το πιο μεγάλο και όμορφο το κρατάω πάντα για την βαφτιστήκα μου.

Είναι ιδανικά για τις γιορτινές μέρες του Πάσχα και όχι μόνο. Απολαύστε τα σαν πρωινό, σαν κολατσιό στο σχολείο ή την δουλειά αλλά και σαν γλυκό σνακ όλες τις ώρες.

Και για όσους νηστεύουν σας προτείνω την Συνταγή για νηστίσιμα τσουρέκια του Πάτερα Αθανάσιου.

Φτιάξτε τα έχουν τέλεια γεύση και κορδονάτη υφή. Είναι πολύ πιο νόστιμα, αφράτα και μαλακά από τα αγοραστά και θα ενθουσιάσουν όλους όσους τα δοκιμάσουν.

Εκτέλεση
100 γραμ χλιαρό νερό +μαγιά +100 γραμ από το αλεύρι + 1 κουτ σούπας από την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ να γίνουν χυλός και αφήνουμε 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Σε μια κατσαρόλα το μισό βούτυρο και όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι τα ζεσταίνουμε να γίνουν μια χλιαρή σάλτσα γύρω στους 40 βαθμούς. Το άλλο μισό βούτυρο το λιώνουμε και το έχουμε χωριστά.

Μόλις φουσκώσει η μαγιά ρίχνουμε το αλεύρι πρώτα και το μείγμα της κατσαρόλας και ξεκινάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το ζύμωμα για περίπου 8 λεπτά και 2 λεπτά σε ποιο γρήγορη ταχύτητα στο 3 η 4 του μίξερ μας ζυμώνουμε. Το λιωμένο βούτυρο που έχουμε το ρίχνουμε σιγά σιγά σε 3-4 δόσεις κρατώντας λίγη ποσότητα 2 κουτ σούπας περίπου για το τέλος του ζυμώματος. Αφήνουμε να φουσκώσει σε μεγάλο μπολ λαδωμένο σκεπασμένο με νάιλον και κρατώντας το σχετικό ζεστό.

Πάνω από 22 βαθμούς θερμοκρασία για 1 έως 1,5 ώρα. Σε πιο ζεστό περιβάλλον ο χρόνος μειώνετε κάτω από 1 ώρα. Ζυγίζουμε το κάθε τσουρέκι μας σε ότι βάρος θέλουμε πλάθουμε τα κομμάτια σε λουκάνικα και ξεκουράζουμε 15 λεπτά σκεπασμένα με ναύλον, πλάθουμε στα σχήματα που θέλουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι 35 -40 βαθμούς να φουσκώσουν σχεδον 60% επιπλέον του αρχικού τους όγκου που είχαν από 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Χτυπάμε το ασπράδι από ένα αυγό με μια πρέζα αλάτι καλά και αλείφουμε τα τσουρέκια μας καθόλου κρόκο και πασπαλίζουμε με φίλε αμύγδαλο. Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά και φουρνίζουμε στους 160 βαθμούς αντιστάσεις, πάνω κάτω για 40-50 λεπτά ανάλογα το βάρος τσουρεκιού . Μέτα τα 35 λεπτά μπορούμε να σκεπάσουμε με αντικολλητικό χαρτί αν έχουν πάρει αρκετό χρώμα.

Αφράτα μοσχοβολιστά τσουρέκια με ίνες

 

Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis

Close