Συνταγή για αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ με τορτίγιες για συνοδευτικό από τον Γιώργο Ζώλη.
Υλικά:
- τορτίγια 3
Για το άλειμμα:
- αυγα 3
- Γάλα φρέσκο 300 ml
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
- θυμάρι 1 τσιμπιά
- ελαιολαδο 40 ml
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
Για τη γέμιση:
- ζαμπόν 200 γραμμάρια
- μπεικον 70 γραμμάρια
- μιξ τυριών 500 γραμμάρια που λιώνουν
Συνταγή για αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα με ζαμπόν, μπέικον και τυριά που λιώνουν που μοιάζει με σουφλέ. Για φύλλο ο αγαπημένος μας Γιώργος Ζώλης χρησιμοποίησε τορτίγια κι έφτιαξε μία σπέσιαλ ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ για το Κυριακάτικο τραπέζι, για κάθε μπουφέ αλλά και για ένα χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό.
Η ζαμπονοτυρόπιτα είναι από τις πιο κλασικές πίτες στην Ελλάδα αλλά η συνταγή που θα δούμε σήμερα, μόνο κλασική δεν είναι. Σπέσιαλ ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ με τορτίγιες και γεμισμένη με αλλαντικά και τυριά που λιώνουν. Το μυστικό μείγμα του Γιώργου Ζώλη για το άλειμμα είναι αυτό που την κάνει τόσο επιτυχημένη. Δοκιμάστε την!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ με τορτίγιες:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Σε ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών χτυπάμε με αυγοδάρτη το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, θυμάρι και το ελαιόλαδο. Βουτάμε τις τορτίγιες στο μείγμα και τις αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το ζαμπόν (ή γαλοπούλα) και το μπέικον σε μικρά κυβάκια. Στρώνουμε λαδόκολλα σε αποσπώμενη φόρμα 26 εκ. (η οποία πρέπει να περισσεύει από τη φόρμα για να κρατήσει τα υγρά και να μην τρέξουν) και βάζουμε την πρώτη τορτίγια.

Προσθέτουμε το 1/3 από το τυρί και το μισό από τα αλλαντικά. Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη τορτίγια, τυρί και τα υπόλοιπα αλλαντικά. Στρώνουμε την τρίτη τορτίγια και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί. Στο υγρό μείγμα, που είχαμε μέσα τις τορτίγιες, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά και το περιχύνουμε πάνω από την πίτα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις), τοποθετούμε τη φόρμα στη μέση του φούρνου και ψήνουμε για 45 λεπτά. Προαιρετικά, στα τελευταία 15’ προσθέτουμε λίγο έξτρα τριμμένο τυρί από πάνω για περισσότερο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το ξεφορμάρουμε. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Χρήσιμες συμβουλές
Αντί για ζαμπόν μπορούμε να βάλουμε γαλοπούλα. Το μπέικον είναι προαιρετικό.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr