Συνταγή για φουσκωτό κέικ με πορτοκαλάδα και πηχτό γλάσο πορτοκαλιού. Ένα νόστιμο κέικ που μένει αφράτο για μέρες.
Υλικά:
- ζαχαρη 400 γραμμάρια
- αυγα 4 σε θερμοκρασία δωματίου
- ηλιέλαιο 120 ml
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 330 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- πορτοκαλάδα 200 ml με ανθρακικό
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- βανίλια 2
- κονιάκ 1 σφηνάκι
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
- ζάχαρη άχνη 1 κούπα
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 2-3 σφηνάκια (μέχρι να γίνει παχύρρευστο το μείγμα)
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κουταλάκι του γλυκού στη μύτη
Συνταγή για φουσκωτό και αφράτο κέικ με πορτοκαλάδα και πηχτό γλάσο πορτοκαλιού για το πρωινό και το απογευματινό μας. Αρωματικό και νόστιμο κέικ με σίγουρη επιτυχία που μένει αφράτο για μέρες και ψήνεται σε λιγότερο χρόνο από τα υπόλοιπα.
Αφράτο κέικ πορτοκαλιού στο ταψί του φούρνου
Ένα πρωτότυπο κέικ με πορτοκαλάδα θα δοκιμάσουμε σήμερα και θα απογειώσουμε τη γεύση του με πηχτό γλάσο πορτοκαλιού. Αν αγαπάς τη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις αυτό το κέικ αφού είναι εύκολο, με απλά υλικά και μένει αφράτο για μέρες.
Δείτε την εκτέλεση για το κέικ αφρός με πηχτό γλάσο πορτοκαλιού παρακάτω:

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν έχουμε αέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Ξεκινάμε και χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν καλά για 5 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά ρίχνουμε στο μίγμα μας σιγά σιγά το ηλιέλαιο, τις βανίλιες, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, που μέσα έχουμε ρίξει το φακελάκι με το μπέικιν πάουντερ, εναλλάξ με την πορτοκαλάδα, το κονιάκ και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.
Λαδώνουμε καλά την φόρμα μας και τοποθετούμε το μίγμα. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου. Στα 40 λεπτά κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα.
Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με επικάλυψη λευκής σοκολάτας
Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και φτιάχνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και μόλις πήξει το μείγμα περιχύνουμε το κέικ.

Tips
Το μίγμα δεν θα έχει την υφή που έχουν συνήθως τα κέικ μας, είναι αραιό. Μην το φοβηθείτε και προσθέσετε αλεύρι, η δοσολογία είναι ακριβώς. Επίσης το συγκεκριμένο κέικ δεν θέλει το χρόνο που θέλουν τα συνηθισμένα κέικ, οπότε προσοχή μην το παραψήσετε. Αν θέλουμε βάζουμε λίγη λιγότερη ζάχαρη. Το κονιάκ είναι προαιρετικό.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Λένα Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr