Συνταγή για αφράτο σοκολατένιο κορμό μερέντας και αφράτο παντεσπάνι που δεν σπάει. Μπορείτε να τον κάνετε και με το κέικ που περίσσεψε.
Υλικά:
- αυγα 5 ολόκληρα
- ασπραδια 1
- ζαχαρη 300 γραμμάρια
- βανίλια 3
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 230 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
Για την σαντιγί:
- φυτική κρέμα 2 τενεκεδάκια
- τυρί κρέμα 1 συσκευασία
- βανίλια 2
- ζάχαρη άχνη 6 κουταλιές της σούπας
- λικέρ 1 κουταλιά της σούπας της αρεσκείας σας
- κακαο 6 κουταλιές της σούπας
- μερεντα 4 κουταλιές της σούπας
Για το σιρόπι:
Για το στόλισμα:
- κουφέτα Κατά βούληση χρωματιστά
- τρούφα σοκολάτας Κατά βούληση χρωματιστή
Συνταγή για κορμό με σιροπιασμένο παντεσπάνι και σαντιγί με μερέντα . Είναι ένα σοκολασμένο γλυκό ψυγείου που θα αρέσει σε όλους και φτιάχνεται με απλά υλικά και εύκολη διαδικασία.
Αν σας αρέσει η σοκολάτα ή θέλετε να απολαύσετε κάτι πολύ κολασμένο, τότε σίγουρα πρέπει να φτιάξετε αυτόν τον κορμό. Κορμός με σιροπιασμένο αφράτο παντεσπάνι και σοκολατένια σαντιγί με μερέντα. Είναι τόσο λαχταριστός όσο φαίνεται!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον αφράτο σοκολατένιο κορμό μερέντας:

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το ασπράδι. Επίσης προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να πήξουν τα αυγά. Έπειτα ρίχνουμε και το ξύσμα και συνεχίζουμε με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα μίγμα αφράτο. Το αδειάζουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Το βάζουμε να ψηθεί στους 170 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω θέρμανση, για 10-15 λεπτά περίπου.
Το παντεσπάνι δεν θέλει πολύ ψήσιμο. Μόλις αρχίσει να ροδίζει από κάτω και να ξεκολλάει, το βγάζουμε. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το ακουμπάμε σε μια πετσέτα και το τυλίγουμε σε ρολό, όπως είναι ζεστό. Το αφήνουμε τυλιγμένο να κρυώσει.
Κορμός σοκολάτας με παντεσπάνι που δε λυγίζει και δεν σπάει
Για την σαντιγί, βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μίγμα. Το διατηρούμε στο ψυγείο, γιατί η κρέμα μας πρέπει να είναι κρύα όταν την χρησιμοποιήσουμε. Φτιάχνουμε και το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά από το σημείο βρασμού για 5 λεπτά, εκτός από το λικέρ.
Αυτό το ρίχνουμε προς το τέλος, για να κρατήσει το άρωμά του. Το αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι μας πάνω σε μια πιατέλα, βγάζοντας το αντικολλητικό χαρτί και το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
Μόλις τραβήξει, απλώνουμε την σαντιγί, κρατάμε όμως το 1/3 της ποσότητας της σαντιγί, για να το καλύψουμε και γύρω γύρω και το τυλίγουμε πάλι προσεκτικά σε ρολό. Τέλος το καλύπτουμε και γύρω γύρω με την αφράτη σαντιγί που κρατήσαμε.
Σοκολατένιος κορμός σοκοφρέτα
Με πιρούνι του κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε και αν μας αρέσει το στολίζουμε και με πολύχρωμα κουφετάκια και τρούφα σοκολάτας. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσουν οι γεύσεις. Μετά από κάποιες ώρες είναι έτοιμο.
Tips
Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού. Μπορούμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι και από την προηγούμενη μέρα. Επίσης είναι νοστιμότερο την επόμενη μέρα.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Δεληγιάννη Κατερίνα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr