Για εσάς που δεν έχετε τη δυνατότητα να το φάτε στη σούβλα, αυτή η συνταγή είναι ότι χρειάζεστε! Λαχταριστό αρνάκι στο φούρνο με γέμιση καπαμά για το πασχαλινό τραπέζι. Μία πεντανόστιμη συνταγή για αρνί στο φούρνο γεμιστό, με συκωτάκια, ρύζι και διάφορα μυρωδικά που θα το απογειώσουν γευστικά!
- αρνι 1 ολόκληρος θώρακας από
- λεμονι χυμό κατά προτίμηση
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
- κεφαλοτύρι κομμάτια κατά προτίμηση
- αυγα βραστά κατά προτίμηση
- νερό 1 ποτήρι
- πορτοκαλι χυμό από 1
Υλικά
- βουτυρο για το τσιγάρισμα
- ελαιολαδο για το τσιγάρισμα
- κρεμμυδι 2 τριμμένα
- συκωταριά 1 ψιλοκομμένη από αρνί
- κρασι 1 ποτήρι του κρασιού λευκό
- μαιντανος κατά προτίμηση
- άνηθος κατά προτίμηση
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
- κρεμμυδι 5-6 φρέσκα
- σκορδο 2-3 σκελίδες
- ρυζι ανάλογα το μέγεθος της συκωταριάς
Για την γέμιση
Φέτος κάνουμε Πάσχα οικογενειακά στο σπίτι μας, αλλά το παραδοσιακό φαγητό την ημέρα του Πάσχα δεν θα λείψει από κανένα σπίτι.
Εκτέλεση
Για το φαγητό μας θα χρησιμοποιούμε τον θώρακα από ένα αρνί.
Μουσκεύουμε την παλάμη μας σε χυμό λεμονιού & περνάμε την κοιλότητα του θώρακα. Το ίδιο κάνουμε βουτώντας την παλάμη σε μείγμα αλατοπίπερου. Μετά βαζουμε τη γέμιση, μαζί με τη γέμιση βάζω κομμάτια κεφαλοτύρι & ξεφλουδισμένα βραστά αυγά.
Ράβουμε καλά για να μην βγει η γέμιση στο ψήσιμο ,αλατοπιπερώνουμε & εξωτερικά . Τοποθετούμε σε ταψί η γάστρα (αν χωράει)προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό με ένα στυμμένο πορτοκάλι.
Ψήνουμε σε 150 βαθμούς στις αντιστάσεις 8 περίπου ώρες (μέχρι να ανοίξει το ψητό).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος,εγώ καλύπτω το κρέας με ένα βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε λαδολέμονο & μετά στο ζωμό του ταψιού (για να μη στεγνώσει) πάνω από το πανί βάζω αλουμινόχαρτο.
Για την γέμιση
Τσιγαρίζω σε βούτυρο & λάδι, τα κρεμμύδια και
προσθέτω μια ψιλοκομμένη συκωταριά (από το αρνί που θα γεμίσω). Γυρίζω 3-4 φόρες & σβήνω με κρασί. Αφήνω να βράσει μέχρι να σωθεί το κρασί.
Προσθέτω τον μαϊντανό,τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπίπερο, το σκόρδο & τέλος βάζω το ρύζι ανάλογα με το μέγεθος της συκωταριάς και του αρνιού που θα γεμίσω.
(Την συκωταριά & το πλυμένο έντερο τα ζεματάω & τα κόβω όπως για μαγειρίτσα )
Σιγοβράζω να σωθεί τελείως το ζουμί & έχω έτοιμη τη γέμιση για το αρνί.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Χριστίνα Τσιτούρη
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα