Συνταγή για παραδοσιακά Πολίτικα ατομικά τσουρέκια με μαχλέπι και μαστίχα για το γλυκάκι όλη της οικογένειας, για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή και για το σχολικό κολατσιό. Είναι τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες.
- αλεύρι για τσουρέκια 1 κιλό
- ζαχαρη 320 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 150 ml
- νερό 150 ml
- πορτοκαλι 1/2 πολτοποιημένο στο μούλτι
- αυγα 3
- κρόκους αυγού 2
- μαγιά 80 γραμμάρια φρέσκια
- βανίλια 2 κάψουλες
- μαχλέπι 2 κουταλάκια του γλυκού
- μαστιχα 1 κουταλάκι του γλυκού
- βούτυρο γάλακτος 100 γραμμάρια
- φυτίνη 100 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
Τσουρέκια χωρίς προζύμι και χωρίς ζαχαρούχο
Τα τσουρέκια μπορεί παλιότερα να τα φτιάχναμε μόνο το Πάσχα αλλά πλέον δεν έχουν εποχή. Σίγουρα είναι το Νο1 γλυκό το Πάσχα, αλλά μπορούμε να τα απολαύσουμε όλο τον χρόνο σαν πρωινό, σαν γλυκάκι και τα παιδιά επίσης, τα λατρεύουν. Οπότε φτιάξτε ατομικά Πολίτικα τσουρεκάκια με ίνες για το σχολείο και όχι μόνο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα παραδοσιακά Πολίτικα τσουρεκάκια:
Τσουρέκια από δω τσουρέκια από κει τι να κάνω λυγισα υπέροχα τσουρέκια μυρωδάτα αφράτα εύκολα να γίνουν. με υπέροχο άρωμα πορτοκαλι☺☺συνταγή του George Chatzigiatroudakis
Εκτέλεση για τα ατομικά Πολίτικα τσουρεκάκια
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα 100 ml από το χλιαρό νερό, τα 100 γραμμάρια από το συνολικό αλεύρι για τσουρέκια και 1 κουταλιά της σούπας από την συνολική ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε έναν χυλό. Αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη, το φρέσκο γάλα, το υπόλοιπο νερό, το πολτοποιημένο πορτοκάλι στο μούλτι, τα αυγά, τους κρόκους, τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα, την φυτίνη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία χλιαρή σάλτσα.
Το άλλο μισό βούτυρο το λιώνουμε και το έχουμε σε ένα χωριστό μπολάκι. Μόλις φουσκώσει το μείγμα της μαγιάς το ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκια και ξεκινάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το ζύμωμα.
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Ζυμώνουμε για 8 λεπτά σε αργή ταχύτητα και για 2 λεπτά σε πιο γρήγορη ταχύτητα, στο 5 ή στο 6 του μίξερ. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά, κρατώντας λίγη ποσότητα για το τέλος του ζυμώματος.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, σε ζεστό μέρος, πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, για 1-1,5 ώρα. Ζυγίζουμε το κάθε τσουρέκι μας, περίπου σε 700 γραμμάρια και το χωρίζουμε σε 2 ή 3 τεμάχια των 700 γραμμαρίων.
Πλάθουμε κορδόνια τα οποία σε μέγεθος είναι όσο ένα λουκάνικο και τα ξεκουράζουμε για 15 λεπτά. Ανοίγουμε τα κορδόνια και πλέκουμε σε πλεξούδες. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη για 30 λεπτά.
Χτυπάμε το αυγό με το αλάτι και αλείφουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Tips για τα ατομικά Πολίτικα τσουρεκάκια
Αν βάλουμε την ζύμη να φουσκώσει σε περιβάλλον άνω των 25 βαθμών Κελσίου ο χρόνος μειώνεται για λιγότερο από 1 ώρα.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Στεφοπουλου Μενια
στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ξενοδοχείο στο Ηράκλειο σέρβιρε κατά λάθος σφηνάκια με καθαρτικό – 6 άτομα στην εντατική
- Παιδί έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας
- Άγιος Έρωτας: Η Σμαρώ “χάνει” το παιδί της
- Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Οι 6 περιοχές που θα σφυροκοπήσει η κακοκαιρία Cassandra
- Η Γη της Ελιάς : Η Χάιδω βάζει φιτιλιές στην σχέση του Παρασκευά και της Ειρήνης