Συνταγή για αφράτα ατομικά τσουρεκάκια, χωρίς μίξερ του Γιώργου Ζώλη. Τσουρεκάκια με ίνες για το σχολικό κολατσιό και το γλυκάκι των μεγάλων.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700-750 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 350 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 14 γραμμάρια
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- αλατι 1 τσιμπιά
- αυγα 1
- κρόκους αυγού 1
- μαχλέπι 15 γραμμάρια
- μαστιχα 2 δάκρυα
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- βουτυρο 50 γραμμάρια λιωμένο χλιαρό
Υλικά
Τσουρέκια χωρίς προζύμι και χωρίς ζαχαρούχο
Τα τσουρέκια δεν τα φτιάχνουμε μόνο το Πάσχα. Πλέον είναι το αγαπημένο γλυκό ψωμάκι μικρών και μεγάλων όλο τον χρόνο. Μπορούμε να φτιάξουμε αφράτα, μαμαδίστικα τσουρέκια με ίνες για το σχολικό κολατσιό των παιδιών ή για να έχουμε κάτι γλυκό στο σπίτι μας. Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει την καλύτερη συνταγή που μπορείτε να την κάνετε και το Πάσχα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ατομικά τσουρεκάκια αφρός χωρίς μίξερ:
Recipe ingredients (11 pieces of 120 grams)
700-750g all-purpose flour
350g warm milk
14g dry yeast
150g of sugar
1 pinch of salt
1 egg and one yolk
15g of machlepi
2 tears of mastic
Peel from an orange
50g butter or margarine, melted and warm
Grease
1 egg white
1 shot of water
1 pinch of salt
Bake in a preheated oven at 160 resistances or 150 air for 20 minutes
The design is indicative. Each bun can be under 120g, more pieces will come out
Εκτέλεση για τα ατομικά τσουρεκάκια αφρός χωρίς μίξερ
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα, την ζάχαρη, το ολόκληρο αυγό και τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, το χλιαρό και λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Ανακατεύουμε καλά, στην αρχή με μία σπάτουλα και στη συνέχεια ξεκινάμε να ζυμώνουμε το μείγμα μας για 4-5 λεπτά. Η ζύμη μας στο τέλος θα κολλάει ελαφρώς. Ψεκάζουμε με σπορέλαιο το μπολ, σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 40 λεπτά.
Μετά τα 40 λεπτά μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε με τα χέρια. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 40 γραμμαρίων το καθένα. Θα πάρουμε τρία από τα κομμάτια που κόψαμε, θα ενώσουμε τα δύο κομμάτια και θα πλάσουμε ένα μακρύ κορδόνι.
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Ανοίγουμε και το τρίτο κομμάτι σε κορδόνι. Πλέκουμε το μονό με το διπλό κορδόνι σε πλεξούδα. Κόβουμε το τελείωμα και το βάζουμε από κάτω. και το πρώτο τσουρεκάκι είναι έτοιμο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Βάζουμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Μετά τα 20 λεπτά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις ή στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Χτυπάμε το ασπράδι με το αλάτι και το νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ίσως και λιγότερο.
Tips για τα ατομικά τσουρεκάκια αφρός χωρίς μίξερ
Βγαίνουν 11 κομμάτια των 120 γραμμαρίων. Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη. Το σχέδιο είναι ενδεικτικό. Το κάθε τσουρέκι μπορεί να είναι και κάτω των 120 γραμμαρίων. Τότε θα βγουν περισσότερα κομμάτια. Αν δεν θέλετε να περιμένετε να ξεκουραστεί η ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 50 γραμμάρια αλεύρι.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής:
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις