Close
Κρητικά λυχναράκια

Είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, αλλά και πολλών νησιών του Αιγαίου. Λευκό ανάλατο τυρί γεμίζει μικρά πιτάκια και όλο αυτό αποτελεί το κέρασμα τις ημέρες του Πάσχα ή σε κάθε γιορτή. Δοκίμασε τα σαν κάτι διαφορετικό, εκτός από κουλουράκια, φέτος το Πάσχα.

Εκτέλεση
Διάλυσε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλεύρι. Άφησέ την στην άκρη.
Σε μπολ χτύπα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και πρόσθεσε τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και τέλος, το μείγμα με την μαγιά.
Ζύμωσε προσθέτοντας λίγο – λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξεις μια μάλλον μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζεις και την αφήνεις σε ζεστό μέρος, μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.
Πάτα καλά με πιρούνι τη μυζήθρα και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά (μέλι, βανίλια, κρόκους, ξύσμα, κανέλα, βούτυρο), με τελευταία τη ζάχαρη.
Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και κόψτε σε στρογγυλούς δίσκους.
Βάλε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά γέμιση και τσίμπα ένα γύρο τη ζύμη, να ανασηκωθεί και και κλείσει τη γέμιση. Η ζύμη φτάνει για περίπου 40 κομμάτια
Βάλε τα λυχναράκια σε βουτυρωμένο ταψί, άλειψε τα με 1 κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά.
Κρητικά λυχναράκια