Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Χοιρινό μπούτι με μέλι και μουστάρδα του Άκη Πετρετζίκη
photo credit: akispetretzikis
Συστατικά
2 κιλά ρολό μπούτι χοιρινό σε δίχτυ
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
μερικά κλαδιά δεντρολίβανο, θυμάρι
4 κ.σ. βούτυρο
2 σκ. σκόρδο
100 γρ. πικάντικη μουστάρδα
πουρές πατάτας, για το σερβίρισμα
Για το γλάσο
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. μέλι
1 κ.σ. μείγμα 5 μπαχαρικών
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ίσως το καλύτερο χοιρινό που έχετε φάει!
Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι το οποίο είναι τυλιγμένο με δίχτυ και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, δίνουμε χρώμα στο κρέας μας από όλες τις πλευρές.
Απλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε λαδόκολλα. Φτιάχνουμε ένα ”στρωματάκι” μυρωδικών απλώνοντας αρκετά κλωνάρια από δεντρολίβανο και από θυμάρι.
Μόλις πάρει χρώμα το κρέας μας από όλες τις πλευρές το βάζουμε πάνω από τα μυρωδικά μας. Στο ίδιο τηγάνι, λιώνουμε εκτός φωτιάς το βούτυρο μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το κρέας μας.
Τυλίγουμε το κρέας μας με τη λαδόκολλα σαν μία καραμέλα. Το σκεπάζουμε και με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε πάνω σε ένα ταψί με σχάρα.
Ψήνουμε για 2 1/2 ώρες στους 180ο C στον αέρα.
Μετά από 2 1/2 ώρες το βγάζουμε από τον φούρνο και κόβουμε με ένα ψαλίδι το δίχτυ μας.
Για το γλάσο
Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα υλικά για το γλάσο και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αλείφουμε με την καυτερή μουστάρδα το ρολό και βάζουμε από πάνω το γλάσο μας.
Βάζουμε το ρολό πίσω στον φούρνο για 30 λεπτά. Κάθε 5 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο και βάζουμε το γλάσο από πάνω.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το κρέας και σερβίρουμε σε φέτες με πουρέ πατάτας.
Δείτε ακόμη: Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή που κάνει το χοιρινό λουκούμι
Τρίτη- Πατάτες με λουκάνικα στο φούρνο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη- Λαδερά φασολάκια με πατάτες
Συνταγή από: sidagi.gr
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1,5 κιλό φρέσκα φασολάκια
1-2 κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1/3 κούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά ξερό
αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ καθαρίζουμε πολύ καλά τα φασολάκια, αφαιρώντας προσεκτικά τις ίνες με το ειδικό εργαλείο και έπειτα τα πλένουμε.
Αν είναι πλατιά τα κόβουμε κατά μήκος στην μέση. Καθαρίζουμε τις πατάτες και στη συνέχεια τις κόβουμε σε κύβους. Κατόπιν πλένουμε με άφθονο νερό τα φασολάκια και τις πατάτες.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε κομματάκια και σε μια κατσαρόλα τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ή χωρίς για να γίνουν πιο ελαφριά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες αποφλοιωμένες και πολύ ψιλοκομμένες, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 κούπα νερό, τις πατάτες, το αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα τα φασολάκια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, λίγο ακόμα λάδι και 1 κούπα νερό.
Αφήνουμε τα φασολάκια να μαγειρευτούν για περίπου μισή ωρίτσα.
Πέμπτη- Πιπεριές γεμιστές με ρύζι, κιμά και τυρί
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
6 μεγάλες ή 7 μέτριες πιπεριές (2 πράσινες, 2 κίτρινες, 2 ή 3 κόκκινες)
3/4 φλ.τσαγιού ρύζι για γεμιστά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένο τυρί τσένταρ ή γκούντα
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και αλάτι να βράσει.
Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε οριζόντια στη κορυφή και βγάζετε τους σπόρους. Ψιλοκόβετε τα οριζόντια κομμάτια από τις πιπεριές που κόψατε και αφήνετε σε μπολ, στην άκρη. Μόλις κοχλάσει το νερό προσθέτετε μέσα τις καθαρισμένες πιπεριές και τις βράζετε για 3 λ ακριβώς. Τις βγάζετε από βραστό νερό με λαβίδα και τις αφήνετε σε πυρίμαχο σκεύος όρθιες, σχετικά σφιχτά, τη μια δίπλα στην άλλη.
Στο ίδιο αλατισμένο κοχλαστό νερό βράζετε το ρύζι για 15 λ. Το στραγγίζετε και το αφήνετε σε μπολ.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια μαζί με τα κομματάκια πιπεριάς και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το κιμά, τον αλατοπιπερώνετε και τον διαλύετε σε κόκκους πατώντας τον με ένα πιρούνι. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς προσθέτετε το σκόρδο, το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 3 λ. Προσθέτετε και το 1 ½ κουτί ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε και κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο τηγάνι με το κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, 1 ⅓ φλ. τυρί και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Γεμίζετε με το μείγμα τις πιπεριές ομοιόμορφα και τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 2/3 φλ. τσαγιού τυρί. Ρίχνετε στο ταψί το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ, ελαιόλαδο και 1/3 φλ. νερό.
Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ με σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πυρέξ και άλλα 20 λ με ξεσκέπαστο το σκεύος. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και σερβίρετε.
Παρασκευή- Ρεβιθάδα με μπαχάρια στο πήλινο ή σε γάστρα !!
Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr
Υλικά
500 γραμ ρεβίθια
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά κομμένα σε λωρίδες
3 ντομάτες οι δύο ώριμες και ψιλοκομμένες η τρίτη πιο άγουρη κομμένη σε ροδέλες
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε κι αν θέλετε εγώ πάντα βάζω στα φαγητά μου
1/2 κουτ γλυκού ακριβώς μπούκοβο ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙΕΙ βάλτε λίγο ή καθόλου αν δεν σας αρέσουν τα λίγο καυτερά- απλά δίνει πολύ ωραία γεύση ιδιαίτερη
1/2 κουτ,γλυκού κύμινο
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ,γλυκού κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουτ,σούπας σκόνη σόδα
Τι κάνουμε
Πλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε βαθιά κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι το πρωί και τα ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές σόδας ,τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε ακριβώς 5 λεπτά και τα ξεπλένουμε σε πολλά νερά [ μην τα αφήσετε παραπάνω και διαλύονται και χάνουν από την γεύση τους ]
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα βάζουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουν και τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά ξαφρίζοντάς τα.
Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην γάστρα ή το πήλινο στεγνά .
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο.το κύμινο.το τζίντζερ,το μπούκοβο,τον κουρκουμά με ένα μαχαιράκι ξύνουμε από πάνω τον κύβο ,προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και το λάδι και τέλος τις ψιλοκομμένες ντομάτες .
Ανακατεύουμε καλά και αμέσως σκεπάζουμε το φαγητό μας με τις ροδέλες ντομάτας που έχουμε κρατήσει.
Ρίχνουμε από πάνω με την βοήθεια κουτάλας το ζουμί που βράσαμε τα ρεβίθια ,θέλουμε το φαγητό μας να είναι σκεπασμένο με το ζουμί .
Κλείνουμε την γάστρα ή το πήλινο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς περίπου για 1 ώρα ..στα 40 λεπτά ανοίξτε με προσοχή την γάστρα να δείτε αν ψηθήκανε και ψήστε λίγο ακόμα ξεσκέπαστα να δέσει η σάλτσα τους και να πάρουν χρώμα.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την γεύση τους με τα τόσα ωραία μπαχαρικά τα ψήνεις και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι Δοκιμάστε τα !! Καλή όρεξη !!!
Σάββατο- Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο
Συνταγή από: athinorama.gr
Υλικά
(γιά ένα μέτριο τηγάνι)
1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ’ ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1′-2′ από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1′. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.
Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες και τον μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6′ περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2′-3′, μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.
Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.
Κυριακή- Κοτόπουλο γεμιστό με παραδοσιακή γέμιση στη γάστρα.
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πίτα Εβδομάδας:
Κιμαδόπιτα ρολό με πράσο
Συνταγή από: devcookoo.ourwork.gr
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
3-4 μπαχάρια
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. Βιτάμ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αβγά
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι-πιπέρι
1 δόση φύλλο με γιαούρτι
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Λιωμένο Βιτάμ για το ταψί
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Ξεκινάμε!
1Για αρχή, μια ιδέα είναι να ζεστάνεις σε ένα φαρδύ τηγάνι το Βιτάμ και να σοτάρεις τον κιμά με το μπαχάρι, το μείγμα μπαχαρικών, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερό του σε δυνατή φωτιά. Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις στον κιμά μισή συσκευασία τομάτα κονκασέ.
2Μετά μπορείς να σβήσεις με το κρασί, να χαμηλώσεις τη φωτιά και να αφήσεις τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
3Πάει αυτό… Σε ένα άλλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδo και σόταρε το πράσο με το αλάτι του, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει.
4Κατέβασε τώρα από τη φωτιά τον κιμά και το πράσο, άφησέ τα δύο μείγματα να κρυώσουν και ένωσέ τα προσθέτοντας το μαϊντανό, τα αβγά, το τυρί και το πιπέρι.
5Άνοιξε 4 φύλλα και κόψε το καθένα σε φαρδιές λωρίδες. Μοίρασε ακριβοδίκαι τη ζύμη στην άκρη κάθε λωρίδας, δίπλωσε προς τα μέσα τις άκρες και τύλιξε σε ρολό, όπως είναι η φρατζόλα του ψωμιού. Αν θέλεις η κρούστα να βγει γυαλιστερή, άλειψέ τη με ένα μείγμα από 1 αβγό, 2 κ.σ. νερό και 2 κ.σ. Bιτάμ λιωμένο.
6Άλειψε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με Bιτάμ και βάλε τα ρολά έτσι ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Άλειψέ τα καλά με Bιτάμ, ράντισε με νερό, πασπάλισε με σουσάμι και ψήσε για 40 περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν.
Δείτε και άλλες νόστιμες ιδέες για το γιορτινό τραπέζι:
Ιδιαίτερες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι απο το daddy-cool
Μενού Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας
Δίπλες:
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
5 αυγά
2 βανίλιες
σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το μέλωμα
500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλ. νερό
½ κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρύφαλλο
ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τις δίπλες, χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).
Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν.
Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μείγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά. Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Για το μέλωμα
Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο..
Εναλλακτικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως τα μελομακάρονα και να τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό).
- Κουραμπιέδες πανεύκολοι με κακάο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Δείτε ακόμη πεντανόστιμες συνταγές για:
Κουραμπιέδες:
Μελομακάρονα:
Δίπλες:
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Πέτρος στο πλευρό του Ρήγα
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- H Γη της Ελιάς : Μαργαρίτα και Βαρώτσος έρχονται κοντά
- Καιρός : Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του