Υλικά:

Για το άλειμμα:

Για το πασπάλισμα :

Συνταγή για αφράτα και φουσκωτά σταφιδόψωμα με μαγιά που μπορούν να γίνουν και χωρίς μίξερ από τον αγαπημένο μας Γιώργο Ζώλη. Φτιάξτε αυτά τα σταφιδόψωμα για το απογευματινό σας ή για πρωινό. Ενώ μπορείτε να τα δώσετε και σαν σχολικό κολατσιό.

Φουσκωτά σταφιδόψωμα για το σχολείο

Τα σταφιδόψωμα είναι ιδιαίτερα χορταστικά και η γεύση τους είναι απλά υπέροχη. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε φούρνο και τα βλέπουμε στη βιτρίνα, παίρνουμε πάντα από λίγα. Όμως αυτή τη φορά θα τα φτιάξουμε με τα χεράκια μας, ακολουθώντας την εγγυημένη συνταγή του αγαπημένου μας Γιώργου Ζώλη.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα φουσκωτά αφράτα ατομικά σταφιδόψωμα:

συνταγή-για-σταφιδόψωμα-Γιώργος Ζώλης-

Recipe ingredients

1 kg flour for buns (hard) 75g of fresh yeast or 3 sachets of dry yeast 150-170g of sugar 600g warm milk 3 eggs (2 yolks and one whole in the dough) 2 tsp salt 1 tbsp cinnamon 200-300g black currant 100g seed oil For the spread The two egg whites well beaten Sesame seeds for sprinkling Bake 170 resistances for 25 minutes or air 160 for the same time

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα, την νωπή μαγιά, την ζάχαρη, τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό και την κανέλα και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το σπορέλαιο, το αλάτι και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά. 

συνταγή-για-σταφιδόψωμα-Γιώργος Ζώλης-

Μετά από τα 4 λεπτά, ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο σε ένα μπολ. Βάζουμε την ζύμη μέσα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει τις σταφίδες μαζί με χλιαρό νερό που να καλύπτει τις σταφίδες.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 24 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι, το ανοίγουμε καλά και βάζουμε λίγες σταφίδες. Κλείνουμε το ζυμάρι σαν πουγκί και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Το βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπαλάκια.

συνταγή-για-σταφιδόψωμα-Γιώργος Ζώλης-

Φουσκωτά σταφιδόψωμα για το απογευματινό μας

Αφήνουμε τα σταφιδόψωμα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα ή στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με το χτυπημένο ασπράδι. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου.

συνταγή-για-σταφιδόψωμα-Γιώργος Ζώλης-

Tips

Γίνεται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά δεν θα γίνουν τόσο αφράτα και θα χρειαστεί να προσθέσετε 100-200 γραμμάρια αλεύρι παραπάνω. Αντί για σταφίδες μπορούμε να βάλουμε κουβερτούρα ή και σκέτα με μαρμελάδα. Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 3 φακελάκια ξερή μαγιά. Η συνταγή γίνεται και χωρίς μίξερ.

συνταγή-για-σταφιδόψωμα-Γιώργος Ζώλης-

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr