Γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα

Γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα . Γαλακτομπούρεκο με βουτυρένια φύλλα σφολιάτας και βελούδινη κρέμα πατισερί με ένα δεμένο σιρόπι.

Το γαλακτομπούρεκο είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μας σιροπιαστά γλυκά και σήμερα θα το απολαύσουμε σε ατομικά κομμάτια με δεμένο σιρόπι, βουτυρένια φύλλα σφολιάτας και μία βελούδινη κρέμα πατισερί που είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται και σκέτη.

Αυτό το γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα έχει κάτι το διαφορετικό. Έχει μαλακά, βουτυρένια φύλλα σφολιάτας που δεν είναι παπαριασμένα, αλλά απλά μαλακά. Είναι πεντανόστιμο και το μέγεθος των κομματιών σας δίνουν την επιλογή να το προσφέρετε και σαν κέρασμα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα:

Γαλακτομπούρεκο- με -σφολιάτα-

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, τις φλούδες λεμονιού και τον χυμό λεμονιού. Βράζουμε το μείγμα μας 10 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι και την βανίλια και βράζουμε για λίγο μέχρι να λιώσει το μέλι ανακατεύοντας.

Εκτέλεση για την κρέμα πατισερί

Κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού από το φρέσκο γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι για να κάψει. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, με 2 κουταλιές της σούπες από την ζάχαρη. Προσθέτουμε επίσης το κορν φλάουρ, το φλιτζάνι με το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί το κορν φλάουρ.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ ανακατεύοντας. Αδειάζουμε το μπολ πίσω στο κατσαρολάκι και ξαναβάζουμε στην φωτιά το κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Αφού πήξει αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αδειάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα και σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη. Η μεμβράνη πρέπει να ακουμπά την κρέμα. Όταν πέσει η θερμοκρασία της κρέμας την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Εκτέλεση για το γαλακτομπούρεκο

Βγάζουμε τα πρώτο φύλλο σφολιάτας από την κατάψυξη και το αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε την σφολιάτα με παγωμένο από το ψυγείο ανάλατο βούτυρο.

Κόβουμε την σφολιάτα σε τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν βγάζουμε την κρέμα πατισερί από το ψυγείο και την ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και την μοιράζουμε επάνω στα μισά φύλλα. Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά φύλλα. Προσέχουμε η πλευρά που δεν είχαμε αλείψει με βούτυρο πριν το ψήσιμο να είναι ενδιάμεσα.

Δείτε ακόμα Συνταγή για τούρτα γαλακτομπούρεκο

Περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με ζεστό σιρόπι μόλις φτιάξουμε το σιρόπι στην αρχή κουταλιά κουταλιά σε όλα τα κομμάτια και στην συνέχεια με την κουτάλα σιγά σιγά. Αφήνουμε για 10 λεπτά και γυρνάμε προσεκτικά τα κομμάτια από την άλλη πλευρά. Το ξανακάνουμε αν χρειαστεί μέχρι που να απορροφηθεί το σιρόπι.

Tips για το Γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα

Μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα για να την απολαύσουμε σκέτη. Η σφολιάτα πρέπει να είναι εξαιρετική ποιότητας και παγωμένη. Αν θέλουμε να αλείψουμε αντί για βούτυρο με κρόκους αυγού θα πρέπει να είναι κατευθείαν από το ψυγείο οι κρόκοι.

Με τον κρόκο αυγού το φύλλο γίνεται τραγανό και φουσκωτό. Με το βούτυρο γίνεται μαλακό αλλά όχι παπαριασμένο. Για να μην γίνει παπαριασμένο το φύλλο θα πρέπει το σιρόπι να είναι καλά δεμένο. Για να είναι σωστά δεμένο πρέπει όσο είναι κρύο το σιρόπι να στέκεται στο νύχι μας.

Γαλακτομπούρεκο- με -σφολιάτα-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Xatzhstamatioy

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close