Θέλετε ένα κομμάτι greek moussaka; Ο μουσακάς είναι ένα παραδοσιακό φαγητό για την Ελλάδα και οι τουρίστες πεθαίνουν να τον δοκιμάσουν μαζί με την χωριάτικη σαλάτα. Δείτε την αυθεντική συνταγή.
- κιμάς ανάμεικτος Μισό κιλό
- σάλτσα ντομάτας 200 γραμμάρια περίπου κονκασέ
- κρεμμυδι 1
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- σκορδο 1 σκελίδα
- μπαχάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ζαχαρη 1 πρέζα
Για τον κιμά
- φυτίνη 4 κουταλιές της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 κουταλιές της σούπας
- γάλα εβαπορέ Μισό κουτί
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- αλατι 1 πρέζα
- πιπέρι 1 πρέζα
- κεφαλοτύρι 100 γραμμάρια τριμμένο
- αυγα 3-4
Για την μπεσαμέλ
Ο μουσακάς μαζί με το σουβλάκι, την φασολάδα και την χωριάτικη σαλάτα, είναι από τα εδέσματα, που κάθε τουρίστας ξέρει και όλοι θέλουν να τον δοκιμάσουν. Ο μουσακάς με την βελούδινη μπεσαμέλ, τις μελιτζάνες σκέτο γλύκισμα και τον κιμά είναι μία πανδαισία γεύσεων.
Δείτε ακόμα Μουσακάς σε ρολό για το επίσημο τραπέζι
Λιώνει στο στόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές συνταγές για μουσακά. Vegan μουσακάς, μουσακάς πιο ελαφρύς και γενικά μουσακάς για κάθε γούστο. Όπως όμως οι Ιταλοί δεν διαπραγματεύονται να λέμε καρμπονάρα τα μακαρόνια αλά κρεμ έτσι κι εμείς είπαμε να πούμε όχι στις παραλλαγές για σήμερα και να δοκιμάσουμε την αυθεντική συνταγή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον greek moussaka:
Εκτέλεση για την βάση στον greek moussaka
Αρχικά κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε φέτες αφού πρώτα έχουμε ξεφλουδίσει τα λαχανικά μας. Σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν και βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξουμε τα πολλά λάδια.
Αφού τα λαχανικά στραγγίξουν στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες στον πάτο ενός ταψιού και από πάνω μία σειρά πατάτες. Αφήνουμε στην άκρη το πυρέξ και ξεκινάμε τον κιμά.
Εκτέλεση για τον κιμά στον greek moussaka
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ξεκινάμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο περασμένα από το μούλτι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι από ροζ να γίνει γκρι.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, την σκόνη μπαχάρι και την ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Βράζουμε μέχρι ο κιμάς να μείνει μόνο με το λάδι του και στην συνέχεια τον απλώνουμε στο πυρέξ πάνω από τα λαχανικά μας. Πάνω από τον κιμά στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τις υπόλοιπες πατάτες.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ στον greek moussaka
Σε ένα κατσαρολάκι καβουρδίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με την φυτίνη. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό εβαπορέ με το ζεστό φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά.
Δείτε ακόμα Πεντανόστιμος μουσακάς με πένες!
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το κεφαλοτύρι και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα με την μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε και στρώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον μουσακά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει καλά το φαγητό μας, στις αντιστάσεις.
Tips για τον greek moussaka
Μπορούμε προτού τον ψήσουμε να πασπαλίσουμε την μπεσαμέλ με τριμμένη φρυγανιά ή τυρί που λιώνει. Εμείς προτιμούμε την τριμμένη φρυγανιά.
Στον κιμά μπορείτε να προσθέσετε και κανέλα ή άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Επίσης ο ανάμεικτος κιμάς μπορεί να αντικατασταθεί με μοσχαρίσιο κιμά. Αντί για φρέσκο γάλα μπορείτε να βάλετε νερό στη μπεσαμέλ.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Gianna Mimi
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα