Γιατί ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ χρειάζεται ο καθένας μας και πιο πολύ τα παιδιά μας… Για σήμερα Κριτσίνια Ολικής Άλεσης. (Η αρχική συνταγή ανήκει στη Γεωργία Μ. από το Ηράκλειο)
ΥΛΙΚΑ • 1 και 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1 και 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης • 1 κούπα ελαιόλαδο • 1 κούπα άσπρο κρασί • 1 φακελάκι ξερή μαγιά • 1/2 κ.γλ. αλάτι • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ • Μια πρέζα ζάχαρη • 2 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος • Λιναρόσπορος κοπανισμένος, πίτυρο βρώμης, ηλιόσπορος, παπαρουνόσπορος ή οποιοδήποτε άλλο υλικό της αρεσκείας μας για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ • Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. • Προσθέτουμε το μπείκιν πάουντερ, τον κοπανισμένο λιναρόσπορο και σιγά σιγά τα κοσκινισμένα άλευρα και ζυμώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι ή επιπλέον ελαιόλαδο. • Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ό όγκος της. • Πλάθουμε μακρόστενα “κορδόνια” και τα πασπαλίζουμε με τα υλικά πασπαλίσματος της επιλογής μας. • Τα αφήνουμε για ακόμα κανένα μισάωρο να ξαναφουσκώσουν. • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200º C για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.