Σπανακόπιτα vegan:Για παιδάκια με διατροφικές αλλεργείες

Σπανακόπιτα Vegan !χωρίς γαλά χωρις αυγα για παιδάκια με διατροφικές αλλεργειες αλλά και για μας σε περιοδους νηστείας!

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί:

Για το φύλλο:
4 ποτ. αλεύρι ζέας
1 κουτ. γλυκού αλάτι Ιμαλαϊων
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 φλ. τραχανά νηστίσιμο
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι (ξεβγάζουμε και επαναλαμβάνουμε 4 φορές), αλατίζουμε ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια και το στύβουμε να φύγουν τα πολλά υγρά.
2. Τσιγαρίζουμε σε σε αντικολλητικό σκεύος το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε.
3. κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον τραχανά και αλατοπιπερώνουμε.
4. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο (εκτός του νερού).
5. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαφρώς σφιχτή. Εάν κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
6. Με τα χέρια μας χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη (θα ανοίξουμε φύλλο με κάθε ένα από τα 5 ζυμάρια).
7. Με τον πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο ώσπου να γίνει αρκετά λεπτό και το τοποθετούμε προσεκτικά στο ταψί (το οποίο έχουμε λαδώσει).
8. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο που στρώσαμε και συνεχίζουμε με το επόμενο ζυμάρι.
9. Στρώνουμε το δεύτερο φύλο στο ταψί και η βάση μας είναι έτοιμη. Τώρα ρίχνουμε και στρώνουμε τη μισή από τη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο που θα ανοίξουμε.
10. Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα δύο τελευταία φύλλα.
11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Μέση θρεπτική αξία ανά κομμάτι:
160 θερμίδες
20γρ. υδατάνθρακες
5γρ. πρωτεΐνη
25γρ. λίπος

Φυσικά και ταιριάζουν κι άλλα λαχανικά!
Η ζέα είναι δημητριακό με ελάχιστη γλουτένη και το αλεύρι του μπορούμε να το προμηθευτούμε από καταστήματα με άλευρα, μπαχαρικά κλπ.

Προσπαθούμε να βρούμε έξυπνους τρόπους, ώστε να εισάγουμε όσπρια,φρούτα λαχανικά και  υγιεινές συνταγές  στη διατροφή των παιδιών!Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα καταπληκτικά κορίτσια μας Η Διαμαντοπούλου Ελεάνα & Λέκκα Ελένη. !Είναι και οι δύο διαιτολόγοι-διατροφολόγογοι. 

Τα κορίτσια έχουν και τη προσωπική σελίδα τους στο facebook που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε πατώντας ΕΔΩ . Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την χορτοφαγία, καθώς και χορτοφαγικές συνταγές (δοκιμασμένες ), οι οποίες συνεχώς αυξάνονται!

 


Close