Συνταγή για αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου από την Τζένη Τσανακτσίδου, όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά. Τα καλύτερα Πασχαλινά κουλουράκια για το Πάσχα 2025.
Υλικά:
- αυγα 4
- ζαχαρη 2 κούπες
- ηλιέλαιο 1 κούπα
- Γάλα φρέσκο 1 κούπα
- βανίλια 3
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- λεμονι 2 κουταλιές της σούπας χυμό
- αμμωνια 1 κουταλιά της σούπας
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 3 πορτοκάλια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό συν μία κούπα
Για το άλειμμα μετά το ψήσιμο:
- βουτυρο 1 ποτηράκι του κρασιού περίπου λιωμένο
Για το άλειμμα πριν το ψήσιμο:
- κρόκους αυγού 1-2
Συνταγή για αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια από την Τζένη Τσανακτσίδου. Κουλουράκια με βουτυρένια υφή και αμμωνία, ακριβώς όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά με όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία, το Πάσχα 2025.
Κλασικά Πασχαλινά κουλουράκια από τον Παναγιώτη Παπαδάκη
Κάθε Πάσχα τα Πασχαλινά κουλουράκια και τα Πασχαλινά τσουρέκια δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Είναι τα παραδοσιακά Πασχαλινά γλυκά στην Ελλάδα και φέτος, θα σας δείξουμε μία αξεπέραστη και πάντα επιτυχημένη συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια από τη Τζένη Τσανακτσίδου. Τα καλύτερα για φέτος!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα καλύτερα Πασχαλινά κουλουράκια για το 2025:

Εκτέλεση
Αρχικά βάζουμε στο μπολ τα αυγά, το ηλιέλαιο και την ζάχαρη και δουλεύουμε τα υλικά μας πολύ καλά με το σύρμα χειρός. Έπειτα προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο μείγμα με την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και πάλι με το σύρμα. Ρίχνουμε την αμμωνία διαλυμένη στο φρέσκο γάλα. Ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε κούπα κούπα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Οπότε προσέχουμε πολύ με το αλεύρι. Σκεπάζουμε την ζύμη για 30 λεπτά και στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ό,τι σχέδιο θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς
Στο τέλος αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, τον οποίο είχαμε προθερμάνει για 7 λεπτά. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο για να γυαλίσουν.
Tips
Μετράμε όλα τα υλικά με την ίδια κούπα των 200 ml. Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε όποιο ελαφρύ λάδι έχουμε ή 250 γραμμάρια βούτυρο μαλακό το οποίο πρώτα το δουλεύουμε με την ζάχαρη πολύ καλά.
Όσο πιο πολύ ψηθούν τόσο πιο τραγανά γίνονται, οπότε ανάλογα το ψήσιμο γίνονται και πιο αφράτα ή τραγανά. Αντί για κρόκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα για το άλειμμα πριν το ψήσιμο.

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr