Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!
Δευτέρα
Χοιρινό με τσιγαριστά, άγρια χόρτα!
Υλικά
- άγρια χόρτα, λάπατα, ζοχούς πρασάκια , μάραθα σπανάκι, σέσκουλα, και ότι άλλο θέλετε
- 1 κιλό χοιρινό, από μαλακό κομμάτι κομμένο σε κομμάτια
- 1/2 κούπα λάδι για το κρέας και 1/2 για τα χόρτα, αλάτι
- 4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (θέλουμε να βρίσκονται στο φαγητό, να μην λιώσουν),και τα βάζουμε μαζί με το λάδι και λίγο αλάτι να τσιγαριστούν για 10-15 λεπτά.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
Τσιγαρίζουμε το κρέας με το φρέσκο κρεμμύδι και το λάδι για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε, 2-3 της κούπας νερό, και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Τέλος ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα, τη γυρίζουμε δεξιά-αριστερά ν΄ανακατευτούν, και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Το φαγητό μα είναι πλέον έτοιμο και λαχταριστό.
Δοκιμάστε το είναι από τα αγαπημένα μας εδώ.
Μόνο προσοχή, τα χόρτα μας όταν τα τσιγαρίσουμε, πρέπει να κρατάνε λίγο, να μην πολυψηθούν γιατί όταν μπουν με το κρέας θα λιώσουν.
Τρίτη
Σπαγγέτι με κιμά και μανιτάρια στο φούρνο
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 450 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα [κονσέρβας ή φρέσκα]
- 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ
- 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 12 λ. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα στραγγίζετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 22 X 32 εκ. περίπου.
- Σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, σοτάρετε το κιμά σε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμος τον κατεβάζετε από τη φωτιά και τον αφήνετε στην άκρη μέσα στο τηγάνι.
- Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις πράσινες πιπεριές, το σκόρδο και τα μανιτάρια ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε στο μείγμα λαχανικών μέσα στο μεγάλο τηγάνι με το σοταρισμένο κιμά και το βάζετε στη φωτιά.
- Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ διαλυμένο σε 1/4 φλ. τσαγιού νερό μαζί με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε, σιγοβράζετε για 10 λ. και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Στρώνετε τα μισά βρασμένα μακαρόνια στο λαδωμένο πυρέξ και περιχύνετε από πάνω το μισό μείγμα κιμά- λαχανικών, μαζί με τη σάλτσα του. Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια πάνω από το κιμά το 1 φλ. τσαγιού τυρί τσένταρ. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα άλλα μισά μακαρόνια το κιμά-λαχανικά, ρίχνετε τα 3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κότας και από πάνω πασπαλίζετε πρώτα με το τριμμένο τυρί τσένταρ και μετά με τη τριμμένη παρμεζάνα.
- Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λ. Ξεσκεπάζετε το πυρέξ και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-10 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς τα τυριά. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” πριν σερβίρετε.
Τετάρτη
Ψητές μελιτζάνες με φέτα
Υλικά
Για 6-8 άτομα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του καφέ ψιλοκομμένο δυόσμο
1 ½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
3 ποτήρια νερό ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
350 γραμμάρια φέτα σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
Για τη σάλτσα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε χοντρές φέτες , τις αλατίζετε καλά και τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι να περιμένουν περίπου για ½ ώρα.
Αμέσως μετά τις ξεπλένετε και τις σφίγγετε με το χέρι να φύγουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν.
Βάζετε άφθονο λάδι μέσα σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τις φέτες της μελιτζάνας μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζετε το ταψί σας. Βάζετε μέσα στο ταψί τις φέτες της μελιτζάνας μέχρι να σκεπαστεί ο πάτος, τις αφήνετε να περιμένουν.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες το σκόρδο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας και αφήνετε να πάρει βράση. Αλατίζετε , πιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα μέχρι ο όγκος της να μειωθεί κατά το 1/3. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια βάζετε από μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα τομάτας σε κάθε λωρίδα μελιτζάνας, πασπαλίστε με λίγη φέτα πάνω από την τομάτα και τυλίγετε σε ρολό. Βάζετε τα ρολά μελιτζάνας σε ένα πυρέξ, πασπαλίστε λίγη φέτα ακόμη πάνω από τις μελιτζάνες. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Τρώγεται ζεστό ή κρύο.
Πέμπτη
Μπουτάκια κοτόπουλου σε υπέροχη σάλτσα πάπρικας
Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Μπουτάκια κοτόπουλου σε υπέροχη σάλτσα πάπρικας. Συνοδέψτε το με ρύζι πιλάφι, ή πουρέ.Δείτε αναλυτικά την συνταγή εδώ
Παρασκευή
Φέτες ψαριού στο φούρνο µε µανέστρα
- 2 κιλά φαγκρί ή συναγρίδα ή άλλο ψάρι της αρεσκείας µας, καλά καθαρισµένο και κοµµένο σε χοντρές φέτες, πάχους περίπου 2,5 εκ.
- 1 κουτ. σούπας ντοµατοπελτές, αραιωµένος σε 250 ml νερό
- 140 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ. µανέστρα (κριθαράκι χοντρό)
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριµµένη
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλατίζουµε το ψάρι και το αφήνουµε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά, να στραγγίξει και να «νοστιµίσει» από το αλάτι. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 200° C.
Βάζουµε το ψάρι σε ένα µεγάλο ταψί, πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι, µε τη ρίγανη και το περιχύνουµε µε την ντοµάτα, το ελαιόλαδο και 100 ml νερό. Ψήνουµε για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουµε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούµε το ψάρι µε τρυπητή κουτάλα. Το βάζουµε σε πιατέλα και το κρατάµε στην άκρη. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
Ρίχνουµε στο ταψί περίπου 700 ml βραστό νερό, τη µανέστρα, αλατίζουμε, ανακατεύουµε µε πιρούνι και ξαναβάζουµε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει καλά το κριθαράκι, αλλά να µη στεγνώσει και να είναι ζουµερό. Αν σωθούν τα υγρά και η µανέστρα δεν έχει γίνει, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό. Μόλις 5 λεπτά πριν από το τέλος του µαγειρέµατος προσθέτουµε στο ταψί το ψάρι και συνεχίζουµε το ψήσιµο. Πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουµε.
Σάββατο
Φανταστική ομελέτα φούρνου
Δείτε την συνταγή εδώ
Κυριακή
Καλαμαράκια γεμιστα
Δείτε εδώ τη συνταγή
Οι πίτες της εβδομάδας
Μπλατσαρίνα ή μπαμπανάτσα. Ηπειρώτικη παραδοσιακή συνταγή
Υλκά
- 1/2 κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι
- 300 gr φέτα
- 2 αυγά
- 1 1/2 φλυτζάνι νερό με γάλα
- 3/4 του φλυτζανιού λάδι ελιάς
Παρασκευή
- Βράζουμε το αλεύρι με το νερό, τ’ αυγά και το γάλα να μαλακώσει και να γίνει χυλός .
- Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη , το λάδι και όσο αλάτι θέλουμε.
- Ρίχνουμε σ’ ένα μέτριο ταψί λίγο λάδι και το βάζουμε στο φούρνο να κάψει.
- Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί με το καυτό λάδι ώστε να κάνει από κάτω κρούστα. Το πάχος της πίτας πρέπει να είναι λεπτό.
- Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και αφού το καταβρέξουμε με λίγο λάδι το ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Ρολάκια σφολιάτας γεμιστά
Υλικά
- Σφολιάτα 2 φύλλα
- Τυρί για τόστ 12-15 φέτες
- Ζαμπόν 12-15 φέτες
- Μανιτάρια 15-20 φρέσκα κομμένα σε φέτες
- Ντοματίνια 15-20 κομμένα σε φετούλες
Οδηγίες
Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του φέτες από το τυρί του τοστ και από το ζαμπόν. Από πάνω στρώνουμε τα ντοματίνια και τα μανιτάρια τα οποία τα έχουμε κόψει σε λεπτές φετούλες.Ξεκινάμε να διπλώνουμε σε ρολό, όσο πιο σφιχτά μπορούμε.Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και σε διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Βγάζουμε το πρώτο ρολό και το κόβουμε σε φετούλες περίπου 2 cm .Τις στρώνουμε σε μια λαμαρίνα στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15-25 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν καλά).Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο ρολό σφολιάτας.
Πίτα Cheeseburger
Την συνταγή θα την βρείτε εδώ
Τα γλυκά της εβδομάδας
Μωσαϊκό με λευκή σοκολάτα, δάκρυα σοκολάτας και “ΠΤΙ-ΜΠΕΡ” ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο μπισκότα “ΠΤΙ-ΜΠΕΡ” ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 225 γρ.
- 115 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 190 γρ. λευκή σοκολάτα
- 50 γρ. δάκρυα σοκολάτας
- 15 γρ. σουμάδα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα έως ότου λιώσει καλά η σοκολάτα μας και προσθέτουμε τη σουμάδα.
- Σπάμε τα μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στο τέλος τα δάκρυα σοκολάτας και δεν ανακατεύουμε πολύ για να μη λιώσουν.
- Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε σε μια τριγωνική (προαιρετικά) φόρμα.Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και μετά από 2 ώρες μπορούμε να σερβίρουμε!
Σοκολατόπιτα κόλαση
Η πιο »Κολασμένη Σοκολατόπιτα»!!! Σιροπιασμένη από πάνω μέχρι κάτω,καθόλου λιγωτική και καλυμμένη με γκανάζ σοκολάτας!!!
Δείτε την συνταγή εδώ
Εκμέκ κανταίφι
Υλικά:
- 500 γρ. κανταϊφι
- 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο)
Για την κρέμα:
- 5 φλ. γάλα πλήρες
- 1 φλ. ζάχαρη
- 6 κρόκοι αυγών
- 4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
- 3 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
- 3 βανίλιες
- 2 κ.σ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 1/2 ποτήρια νερό
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- φλούδες λεμονιού
Για την επικάλυψη:
- 500 γρ. φυτική κρέμα ή κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. άχνη
- λίγα φιστίκια Αιγίνης ( προαιρετικά )
Εκτέλεση:
- Ανοίγουμε καλά το κανταϊφι ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους.
- Το απλώνουμε σε ταψί βουτυρωμένο και από πάνω αλείφουμε καλά με το βούτυρο, με ένα πινέλο για να πάει παντού.
·Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς), στον αέρα, μέχρι να ροδίσει (περίπου 20- 25 λεπτά) - Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
·Όταν βγάλουμε το κανταϊφι από το φούρνο το αφήνουμε λίγο να κατέβει η θερμοκρασία του και το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό-χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει καλά το σιρόπι (ένα μισάωρο περίπου). - Χτυπάμε στο μίξερ ή το μούλτι τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τις βανίλιες και λίγο γάλα (περίπου ½ φλ.).
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ανακατεύουμε με σύρμα συχνά για να μην κολλήσει.
- Ρίχνουμε στο γάλα το μείγμα με τους κρόκους και το ξαναβάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντάς το συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
·Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει. - Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και καλύπτουμε με μεμβράνη την κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει καλά την απλώνουμε επάνω από το κανταϊφι.
·Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να πήξουν καλά και την απλώνουμε επάνω από τη κρέμα (με κορνέ καλύτερα για να γίνει πιο όμορφο!).
- Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις