Συνταγή για μπάμπκα: Το εβραϊκό τσουρέκι. Εσείς ακόμη να δοκιμάσετε τα περιβόητα τσουρέκια Μπάμπκα με σοκολάτα που αποτελεί μία παραδοσιακή εβραϊκή λιχουδιά; Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα ήρθε ο καιρός να το κάνετε, αφού πρόκειται για ένα εβραϊκό τσουρέκι με σοκολάτα, αφράτο και ένα υπέροχο σιρόπι που έρχεται και απογειώνει την γεύση.
- Γάλα φρέσκο 1 κούπα (240ml)
- ξερή μαγιά 2 και 1/4 κ.γ
- αυγα 1 μεγάλο
- κρόκους αυγού 1
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κούπες (560g)
- ζαχαρη ½ κούπα (100g)
- αλατι 2 κ.γ
- βουτυρο 10 κ.σ ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου (140g)
Υλικά
- σταγόνες σοκολάτας 1 κούπα
- βουτυρο 10 κ.σ ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου (140g)
- φυστικοβουτυρο ½ κούπα
- ζάχαρη άχνη ¾ κούπας
- κακαο 1/3 κούπας
Για την γέμιση
- αυγα 1 χτυπημένο για άλειμμα
Για το άλειμμα
Παρόλα αυτά, αν η προσθήκη του σιροπιού σας φαίνεται υπερβολή για τα γούστα σας, μπορείτε και να μην το βάλετε καν. Αυτό το τσουρέκι θα αρέσει πολύ σε όλους και κυρίως στα παιδιά, αφού κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί στην σοκολάτα.
Αγαπητοί μου γονείς, μπορείτε να δώσετε ένα κομμάτι από αυτό το αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι στα παιδιά, αφού σίγουρα αποφεύγουμε εσκεμμένα να δίνουμε ζάχαρη στα παιδιά, αλλά το Πάσχα είναι η αγαπημένη τους γιορτή για τις λαμπάδες, τα δώρα του νονού, τα τσουρέκια, τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα κουλουράκια.
Δείτε ακόμα Τα Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς
Ας μην τους τα στερήσουμε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής και φτιάξτε το δικό σας σπιτικό εβραϊκό τσουρέκι, Μπάμπκα:
Εκτέλεση
Στην αρχή ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και την ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και στην συνέχεια αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά στην άκρη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο αυγού και χτυπάμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τα χτυπάμε για 5 λεπτά. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε και ρίχνουμε 1-1 κουταλιά το βούτυρο. Περιμένουμε να ενωθεί η κουταλιά με το μείγμα πριν ρίξουμε την επόμενη.
Δείτε ακόμη Πως να φτιάξεις σχέδια στο τσουρέκι σου και άλλα μυστικά!
Αφού ενωθούν χτυπάμε για άλλα 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Η ζύμη μας θα πρέπει να μαζευτεί μπάλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ. Αν κολλήσει, τότε προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον. Λαδώνουμε ελαδρώς ένα μπολ και αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Θέλουμε να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Δείτε ακόμα Τσουρέκια με κεφίρ από το Live Kitchen (βίντεο)
Μετά από 1 ώρα αλευρώνουμε τον πάγκο και αδειάζουμε το ζυμάρι πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Το κόβουμε σε 2 κομμάτια που θα έχουν ίδιο μέγεθος και τα ανοίγουμε σε ένα επίπεδο τετράγωνο. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα κομμάτια του ζυμαριού.
Τα καλύπτουμε με μία μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για όλη την νύχτα ή για τουλάχιστον 12 ώρες.
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε ένα κατσαρολάκι που θα το έχουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στην φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με την σοκολάτα. Ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο να ενωθεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν η γέμιση έχει κρυώσει σχεδόν στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο μακρόστενες φόρμες. Ανοίγουμε τα ζυμάρια μας σε διαστάσεις 30×40 εκ. και απλώνουμε μισή και μισή από την γέμιση στα δύο ζυμάρια. Ξεκινώντας το ένα από τα κοντά άκρα τυλίγουμε την ζύμη σφιχτά και στην συνέχεια πιέζουμε την άκρη στο ρολό για να κλείσει.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στη μέση κατά μήκος το ρολό κρατώντας την μία άκρη χωρίς να την κόψουμε έτσι ώστε να έχουμε δύο λωρίδες. Στρίβουμε τα δύο κομμάτια και τα τοποθετούμε στις φόρμες. Κάνουμε το ίδιο και για τα δύο ζυμάρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν για 1 1/2 – 2 ώρες.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη για 3 λεπτά. Στην συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό το τσουρέκι μας και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Συμβουλές για το τσουρέκι μπάμπκα
Αν ρίξουμε σιρόπι, βγάζουμε από τον φούρνο, κάνουμε τρύπες με ένα ξυλάκι και ρίχνουμε το σιρόπι. Στην συνέχεια αφήνουμε το τσουρέκια μας να κρυώσει στην σχάρα του φούρνου και απολαμβάνουμε.
Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας σελίδα Instasuntages
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα